Blomsterguide

Pyracantha Saphyr Orange

Pyracantha Saphyr Orange

– Prydbusken kalles Ildtorn på norsk, og Eldtorn på svenska. Eldtornssläktet (Pyracantha) är ett  växtsläkte med taggförsedda städsegröna stora buskar i familjen rosväxter.Eldtornarna kommer ursprungligen från sydöstra Europa och österut till sydöstra Asien. De är nära släkt…

läs mer
Kaktus, Törel och Aloe

Kaktus, Törel och Aloe

De mest suckulenta (vattensparande) av alla växter är kaktus, törel och aloe. De är mer eller mindre uppsvällda och fyllda med näringsrik vätska. En del saknar blad, som i stället är ombildade till taggar. Taggarna samlar nattens dagg och när större mängder bjuds…

läs mer
Solandra grandiflora

Solandra grandiflora

Klätterväxt som blommar hela året. Släktet innehåller 10 arter, som har fått sitt namn efter Piteåsonen Daniel Solander. är den största och kan nå 12 meters längd. Det är en snabbväxande grovstammig förvedad lian, som har sin naturliga..

läs mer
Flamranka

Flamranka

I familjen Bignoniaceae (katalpaväxter) är en vedartad kraftfull lian. När Du färdas upp i bergen genom de pittoreska kanariska byarna signalerar den sin plats genom de intensivt orangefärgade blommorna, som visar sig hela året med vissa individuella viloperioder….

läs mer
julstjärna

julstjärna

-världens mest sålda krukväxt! Som sådan är den en ganska liten färgstark julprydnad men får den växa obeskuren utomhus blir den lång och spretig och tappar snart de gröna bladen. På Kanarieöarna ser man julstjärnor både som krukväxt i blomsterhandeln och friplanterad vid gator och rondeller.

läs mer
Hibiscus -rosa-sinensis

Hibiscus -rosa-sinensis

Alla charmeras av en knallröd hibiscusblomma! Ofta kan man se många Hibiscus tillsammans. Carl von Linné gav den namnet ”rosen från Kina” (rosa-sinensis), men egentligen är ursprunget okänt, eftersom Hibiscus inte förekommer…

läs mer
papegojblomma

papegojblomma

Den vanligaste sorten har orange foderblad och klarblå kronblad och det båtliknande hölsterblandet sticker fram som en näbb och resten av blomman ser ut som en stjärt. Där har vi papegojan. Men den skulle även kunne heta drottningblomma. Det gör den på latin….

läs mer
Trädet som befriar

Trädet som befriar

Zedrak  (Melia azedarach) ur  familjen Mahognyväxter är ett vackert träd från Indien men numera  odlat lite varstans i varmare länder  men finns även förvildat.  Det blommar om våren, är lövfällande och kan nå 15 meters höjd. Både bladen; dubbelt parbladiga och de svagt blårosa blommorna sittande i stora samlingar, är mycket dekorativa. Likaså de gula frukterna…

läs mer
Snokört

Snokört

På Kanarieöarna växer många arter av släktet Echium tillhörande familjen Strävbladiga  växter (Boraginaceae). I Norden representeras släktet Echium av blåeld, vanlig på Öland o Gotland och familjetillhöriga arter är t.ex. vallört  och förgätmigej. Det finns ett 20-tal snokörts-arter på Kanarieöarna. De är vanligen robusta, månggreniga buskar på upp till två meter och blommorna är blå eller vita med vinrött eller …

läs mer
Ruellia & Russelia

Ruellia & Russelia

Ruellia simplex mexikansk petunia eller mexikansk blåklocka. Bladen är ungefär 1 dm, mörkgröna och långsträckta. Blommorna är blå, trumpetlika med en grund 5-talig klocka. De sitter ensamma eller i samlingar. Ruellian har hög tolerans på….

läs mer
Jerusalems Törne

Jerusalems Törne

 www.unosand.blogg.se Uno Sand är växtpedagog och pensionerad biologilärare. Han har också arbetat som rektor både i Strängnäs och Nyköping i Sverige. Nu tillbringar han flera månader om året på Gran Canaria. Han håller föredrag och blomster-vandringar, samt är fast...

läs mer
Oleanderstånds

Oleanderstånds

(Verode på spanska) är en tjockstammig suckulent och endemisk flerårig buske här på öarnas torra subtropiska bergsområden. suckulent = vattensparande, endemisk=finns bara här. Kleinia liknar mycket törelbuskar, som den slår följe med på områden, där ingenting annat kan växa.

läs mer
Kandelaberkassia

Kandelaberkassia

Senna-släktet i ärtväxtfamiljen innehåller ca 350 arter, de flesta högresta buskar, alla med gula blommor. (släktet har tidigare hetat Kassia, vilket man behållit på svenska) Kandelaberkassia (Senna didymobotrya) är en omtyckt ståtlig buske

läs mer
Dombeya -Dombeya wallichii

Dombeya -Dombeya wallichii

Är ett vidunderligt vackert träd i Malvafamiljen och därmed släkt med bl. a. hibiscusen. Hemmahörande i Östafrika med tyngdpunkten på Madagaskar. Bladen är stora, hjärtformiga, sammetslena med grov textur, ljusgröna och blir kvar över vintern om inte temperaturen går ner för mycket.

läs mer
Kärleksliljan

Kärleksliljan

Afrikas blå lilja eller kärleksliljan härstammar från Sydafrikas bergsluttningar och blommar på Kanarieöarnas sommar, tyvärr när det är glesare med turister. Kärleksliljan (vackert namn) är en flerårig ört, vars läderartade blad står gröna hela året, och när ljuset och värmen tilltar skjuter den upp till en meter höga styva stänglar…

läs mer
TILO treet

TILO treet

Ved den vakre fjellbyen Moya finner du naturreservatet ”Reserva Natural Especial de Los Tilos”. En tett og grønn skog full av eventyraktige trær, som kalles for Tilos. Detter er laubærtrær som tidligere vokste på store deler av Gran Canarias nordside. Nå gjenstår kun en konsentrasjon av denne spesielle arten i naturreservatet…

läs mer
Havsdruva

Havsdruva

Coccoloba uvifera ur familjen slideväxter (Polygonaceae) från Västindien är en mycket vanligt förekommande robust buske eller träd. Den har stora runda läderartade blad med tydliga rödgula kärlsträngar (nerver). Som äldre blir bladen rödskimrande…

läs mer
Trädtomater och smulttronträd

Trädtomater och smulttronträd

Växtligheten är ganska annorlunda här på öarna. Många arter som hemma är örter har släktingar här som uppträder högresta och mång-åriga med vedartad stam. Bli inte förvånad om Du får se margeriter eller prästkragar blomma som träd. Det finns nämligen sådana här intagna från Mexiko. Några exempel…

läs mer
Ricin -Ricinus communis

Ricin -Ricinus communis

Ricin hör till törelfamiljen (Euphorbiaceae). Den är sol- o värme-älskande, men kan varma somrar odlas utomhus även uppe i Norden. Det är emellertid riskfyllt för hela växten är mycket giftig, utom oljan, som bildas i frukterna. Bladen är vackra, djupt handflikiga, mörkgröna och färgskiftande. Blommorna är enkönade, men sitter på samma planta (sambyggare). I blomställningen sitter de skaftade…

läs mer
Skruvpalm -Pandanus utilis

Skruvpalm -Pandanus utilis

Skruvpalmen är trots sitt namn ingen palm. På engelska heter den screwpine (skruvtall) men är heller ingen tall. Den har en helt egen grupp – Pandanus med minst 500 arter i sitt släkte. Det är osäkert varifrån de härstammar. De flesta Pandanus är funna i Västafrika med Madagaskar som trolig hemvist, men Australien och Hawaii har också några arter…

läs mer
Passionsblomma

Passionsblomma

-Passiflora Mycket  har skrivits om detta fascinerande växtsläkte, vars blommor fått stå som symbol för Kristi lidande på korset. Ca 400 arter finns av varierande former och färger. De flesta hör hemma i tropiska Sydamerika. Några finner man i Sydasien och Australien. Peru har de flesta vildväxande. Ett fåtal är odlade. De flesta är lianer; buskar som klättrar med ogreniga…

läs mer
Två giftiga skönheter

Två giftiga skönheter

Allamanda och Tevetia är gulblommande växter ur den giftiga  familjen Oleanderväxter. De är från norra Sydamerika och hör till de växter, som tidigt brukades som medicin. Men därvid slutar likheterna…

läs mer
Drakblod – Dracaena draco

Drakblod – Dracaena draco

Det ståtliga drakblodsträdet Dracaena draco såg jag först i Sydneys Botaniska Trädgård långt borta från sitt hemland, som anses vara Teneriffa. Icod de los Vinos finns det berömda ”tusenåriga” exemplaret, som troligen inte är äldre än några hundra år gammalt…

läs mer
De resandes träd

De resandes träd

– Ravenala Madagascariensis
”De resandes träd” Ravelana från Madagaskar är ensam i sitt släkte. På grund av sin säregna skönhet är växten spridd över hela världens varma länder.

läs mer
Två Afrikaner Tulpanträd & Korvträd

Två Afrikaner Tulpanträd & Korvträd

Vid en resa i Sydafrika häromåret såg jag dem båda. Tulpanträdet lyste upp den gröna massan i regnskogen och korvträdet blev till stor förundran bland turisterna att något sådant charkuterimässigt kan hänga i ett livs levande träd. Båda träden kan ses…

läs mer
Julgotter från växtriket

Julgotter från växtriket

Mandel är släkt med körsbär och plommon och frukten är likartad. Mandelträdens blomning i medelhavsländerna är berömd och sevärd på grund av sin intensiva blomprakt. Varje blomma för sig är en liten ros. Bittermandel växer på särskilda träd…

läs mer
”Eldkrona” -Lantana camara-

”Eldkrona” -Lantana camara-

Familjen Verbenaceae. Den här växten är mycket vanlig på våra öar som häckar eller som solobuskar. Den är ständigt grön och de allra flesta av släktets 153 arter är hämtade från centrala Amerika med Jamaica som trolig hemort. Härifrån har den spritts…

läs mer
Callistemon

Callistemon

Callistemon är ett släkte med ett 25-tal arter inom MYRTENFAMILJEN, som har sitt ursprung och växer bäst i Australien. Där såg jag också det första exemplaret i form av en mindre buske med spretande styva grenar, som alla hade en röd flaskborste med…

läs mer