Uno Sand är växtpedagog och pensionerad biologilärare. Han har också arbetat som rektor både i Strängnäs och Nyköping i Sverige. Nu tillbringar han flera månader om året på Gran Canaria. Han håller föredrag och blomster-vandringar, samt är fast skribent i Dag&Natt.

Snokört

Blomma snokört

På Kanarieöarna växer många arter av släktet Echium tillhörande familjen Strävbladiga  växter (Boraginaceae). I Norden representeras släktet Echium av blåeld, vanlig på Öland o Gotland och familjetillhöriga arter är t.ex. vallört        och förgätmigej.

Det finns ett 20-tal snokörts-arter på Kanarieöarna. De är vanligen robusta, månggreniga buskar på upp till två meter och blommorna är blå eller vita med vinrött eller violett inslag i blomgapet. Blomningen sker mest om våren och försommaren. Här är några exempel:

Echium decaisnei

En snokört som har tillägnats en fransk professor; botaniker och  hortonom vid botaniska trädgården i Paris under 1800-talet. Denna snokört är den vanligaste här och växer vild på torrmarker i bergen men även är vanlig som planterad i parkerna på Kanarieöarna och kan finnas till försäljning lite varstans i Europa och Australien.

Echium wildpretii

Jättesnokört  är en flerårig ståtlig pelare med tusentals blommor. Den finns vild endast på Teneriffa och kallas där Teneriffas stolthet. Det lär finnas ett fåtal även på Palma. Fröna gror väldigt dåligt. Plantan tillväxer under en längre tid, blommar, sätter frukt och dör.

Echium  plantagineum

Blå snokört .Minstingen bland snokörterna är en liten tvådecimeters ört med klarblå blommor, som blommar hela sommaren. Den växer gärna på skräpmark o vägkanter i torra lägen. Den vackra lilla örten kan t.o.m. bli ett ogräs om den trivs väldigt bra. Echium betyder orm och kommer av att fröet liknar ett ormhuvud.