Uno Sand är växtpedagog och pensionerad biologilärare. Han har också arbetat som rektor både i Strängnäs och Nyköping i Sverige. Nu tillbringar han flera månader om året på Gran Canaria. Han håller föredrag och blomster-vandringar, samt är fast skribent i Dag&Natt.

Tittel Trädtomater

Växtligheten är ganska annorlunda här på öarna. Många arter som hemma är örter har släktingar här som uppträder högresta och mång-åriga med vedartad stam. Några exempel:

Trädtomat
Trädtomat

Trädtomat

Solanum betaceum från sydamerikanska Anderna tillhör samma släkte som tomat och potatis. Trädet blir 6 meter högt med stora hjärtlika blad och små rosa potatisblommor. De röda plommonstora frukterna är sötare och smakrikare än örttomaten och äts råa utom skalet som verkar laxerande.

Smultronträd

Arbutus unedo I smak o utseende liknar bären smultron, men är inte nära släkt med dessa. Trädet växer högt med vassågade blad och vita klocklika blommor i klasar. Det tar nära ett år för frukterna att mogna och därför kan man se alla stadier av blommor o frukter samtidigt på samma träd.

Det finns ett träd bakom huvudbyggnaden i botaniska trädgården i Tafira Alta. (unedo betyder: ”av dessa äter jag endast ett”) Prova själv!

Smultronträd

Trädaloe

Aloe arborescens   har halvliggande växtsätt med rosetter i grenspetsarna. Från dessa skjuter de orange blommande axen upp på höga stjälkar. Liksom de flesta aloearter är det geléartade bladinnehållet medicinskt verksamt mot hudåkommor.

Trädaloe
Trädvinda

Trädvinda

Convolvulus floridus  finns på Kanarieöarna och är nära släkt med åkervindan hemma.  Blommorna är mindre och sitter i stora vita klasar

Bli inte förvånad om Du får se margeriter eller prästkragar blomma som träd. Det finns nämligen sådana här intagna från Mexiko

Hypericum canariensis  är något så märkligt som en endemisk johannesört i trädformat, kanske 4 meter hög.  De gula blommorna och frukterna liknar den nordiska örten fast är jättestora. Oljan i johannesörtens blommor används i naturmedicinen som depressionshämmande medel.

Hypericum canariensis
Trädljung

Trädljung

Erica arborea (arborea betyder träd)  är en äkta ljungart, som kan nå 15 meter o blommar om våren med små rosa klockor i enorma mängder. Roten innehåller kiselsyra o brinner inte. Rotveden kallas brian och används till att göra exklusiva piphuvuden av.