Uno Sand är växtpedagog och pensionerad biologilärare. Han har också arbetat som rektor både i Strängnäs och Nyköping i Sverige. Nu tillbringar han flera månader om året på Gran Canaria. Han håller föredrag och blomster-vandringar, samt är fast skribent i Dag&Natt.

Titular

-Ruellia simplex

Ruellia simplex

Ruellia simplex mexikansk petunia eller mexikansk blåklocka.

Bladen är ungefär 1 dm, mörkgröna och långsträckta. Blommorna är blå, trumpetlika med en grund 5-talig klocka. De sitter ensamma eller i samlingar.

Ruellian har hög tolerans på växtmiljön. Torrt eller fuktigt, ljust eller skugga spelar ingen roll. Den har därför blivit en populär rabattväxt och förekommer ofta planterad här på öarna. När dess frön emellertid har hög grobarhet och  sprätts  iväg  åt alla håll kan busken i vissa kulturer bli oönskad   –  dock inte av kolibris, fjärilar o bin eftersom blommorna är rika på nektar.

-Russelia Equisetiflores

Russelia Equisetiflores

Russelia equisetiformes (= liknar fräken)  korallblomma eller fontänblomma tillhörande lejongapsfamiljen  har många, långa, ljusgröna grenar med få små blad.

Den har ett graciöst,  fontänliknande  växtsätt, grenarna dignar av knallröda, smala trumpetliknande blommor och  Russelian blommar hela året med blommor som varar länge. Som krukväxt är den ganska oprövad, men den förökas lätt med sticklingar och passar alldeles utmärkt i amplar. Man förstår lätt att denna buske har blivit mycket omtyckt; inte bara av kolibris, fjärilar och bin. Alexander Russel; en brittisk 1700-talsläkare,  är den som fått ge den vackra korallblomman dess latinska namn. Konstruera ett eget sexualsystem, som dock inte höll måttet.