Pyracantha Saphyr Orange
– Prydbusken kalles Ildtorn på norsk, og Eldtorn på svenska

Eldtornssläktet (Pyracantha) är ett  växtsläkte med taggförsedda städsegröna stora buskar i familjen rosväxter.Eldtornarna kommer ursprungligen från sydöstra Europa och österut till sydöstra Asien. De är nära släkt med oxbär (Cotoneaster) men oxbären har inga taggar. Eldtornssläktets arter kan bli mellan 4 och 6 meter höga. Samtliga sju arter har vita blommor och röda, orange eller gula bär. Buskarna blommar under senvår och tidig sommar och bären utvecklas under sensommaren och mognar sent på hösten. Bären kan ge magsmärtor och kräkningar men inte svåra förgiftningar. Eldtornarna är omtyckta trädgårdsväxter.

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Ildtorn med Folias i Bakgrunden

I dalgangen foran Hotel Folias i San Agustin finner vi et prakteksemplar av Ildtorn.

Ildtorn er en eviggrønn busk i rosefamilien.

Den har en tett vekst med mange tornete greiner og blir opptil tre meter høy. Bladene er elliptiske, mørkegrønne og tannete. På undersiden er bladene glatte eller har noen få hår. Blomstene er kremhvite, 7–8 mm og sitter i tette blomsterstander. Bærene er sterkt røde, eller mer sjelden oransje, og har varige begerblad Ildtorn vokser i steinete skråninger, kratt og skogkanter. Den er utbredt i Sør-Europa og Sørvest-Asia fra Spania i vest til Kaukasia og Nord-Iran i øst, men mangler på middelhavsøyene. Arten blir mye dyrket som hageplante på grunn av de vakre bærene og finnes forvillet i Portugal og Storbritannia. Mange av hagekultivarene er krysninger med østasiatiske arter. Ildtorn er ikke så vanlig i Norge, men kan plantes i de mildeste strøkene

Ildtornet er en eviggrønn busk som ofte finnes i hagene våre og har kraftige pigger. Siden treverket ikke mister løvet om vinteren, bruker det dem for å beskytte seg mot rovdyr. Om våren produserer ildtornet mange hvite blomsterstander, hvorfra de attraktive rød-oransje fruktene utvikler seg om høsten.

Ikke spis bærene rå

Disse bærformede druene smaker ubehagelig surt og melete og egner seg ikke til å spise rå. I motsetning til hva mange tror, ​​er de imidlertid ikke-giftige og spiselige. Bare de to til fem frøene til nøttene inneholder spor av cyanogene glykosider og er lett giftige når de tygges. Alle andre deler av planten er giftfri.

Konsentrasjonen av giftstoffer i bærene er så lav at det ikke er symptomer på forgiftning selv etter inntak av større mengder. Hos sensitive mennesker og barn kan inntak av rå frukt føre til milde mage-tarmplager, kvalme, oppkast eller diaré.

Närbild Ildtorn

Bærene – lyse smykker i den kalde årstiden

Brannbær faller ikke av om høsten og blir liggende på treet hele vinteren (vinterstakere). De serverer mange fuglearter som verdifull mat i den kalde årstiden og bør derfor ikke kuttes av om høsten. Selv når du beskjærer om sommeren, bør du ikke fjerne alt som har falmet, ellers vil den attraktive busken produsere bare noen få bær eller ingen i det hele tatt.

Syltetøy

De spiselige ildtornbærene kan brukes til å lage deilig syltetøy, som er en fin avveksling fra andre varianter takket være sin eksotiske smak. Det anbefales å skyve bærene eller den tilberedte frukten spredt gjennom en sil for å fjerne frøene. I nødstider ble steinfruktene brent og brukt som erstatning for kaffe.

Närbild på blomman