Uno Sand

Uno Sand är växtpedagog och pensionerad biologilärare. Han har också arbetat som rektor både i Strängnäs och Nyköping i Sverige. Nu tillbringar han flera månader om året på Gran Canaria. Han håller föredrag och blomster-vandringar, samt är fast skribent i Dag&Natt.

Julgotter från växtriket

Jordnöt är en ärtväxt med gula blommor, som är så smarta så de själv planterar sina baljor i jorden, där de mognar och skördas.

Mandel är släkt med körsbär och plommon och frukten är likartad. Mandelträdens blomning i medelhavsländerna är berömd och sevärd på grund av sin intensiva blomprakt. Varje blomma för sig är en liten ros. Bittermandel
växer på särskilda träd, vilket inte hindrar att en bittermandel kan förirra sig in i en sötmandelspåse.

Mandelblom

MANDEL

Mandlar i hög
Dadel palm

DADELN

Dadlar

Dadeln är ett avlångt bär innehållande ett frö. Dadelpalmen är känd sedan 6000 år från Mellanöstern. De socker- och stärkelserika dadlarna sitter i enorma knippen och utgör en viktig föda. Man brukar säga att dadeln är en kulturbärare för många arabiska ökenfolk. Man kan ju undra hur det har gått med Iraks berömda dadelpalmsplantager.

Svart- och vitpeppar kommer från samma pepparbuske men plockas vid olika mognad.

Kryddpeppar från Jamaika är en myrtenväxt inte alls släkt med svart o vitpeppar. Fröna skördas omogna och får torka. En mycket användbar krydda till lutfisk och glögg.

Kryddnejlika är de torkade blomknopparna från ett myrtenträd vid Östafrikas kust. Används till mycket t.ex. som skinkkrydda, till likörer o glögg. Man brukar sätta kryddnejlikor i apelsiner och hänga i granen. De har ingenting med nejlika-blomman att göra.

Kanel till kanelbullar och pepparkakor får man från bark. Den finaste kanelen kommer från Siri Lanka. Den äkta kanelen köper man som dubbelpipiga stänger, men den enkelrullade kinesiska kanelen pulvriserar man och strör på risgrynsgröten.

Valnötter växer på stora träd, viltväxande och odlat i norra medelhavsområdet. Frukten är en plommonlik stenfrukt och den skrynkliga kärnan är de två torkade hjärtbladen. Innehåller järn, protein och fett, mest
fleromättat.

Kanel stänger

KANEL

Kanel Panta

Ingefära kommer från roten av en liljeväxt och smaksätter mycket av den asiatiska maten. Släktet Zingiber har många andra arter, som odlas för sina vackra blommor. Du kan t.ex. hitta en gingerblomma på sängen vid hotellet i Hawai eller Bali.

Hassel har äkta nötter. De innehåller inte mindre än 62 % fett, mest enkelomättat och inget kolesterol. Alltså jättenyttiga att äta. Dyker det upp två frön i samma nöt kan Du spela filipin med en kompis.

INGEFÄRA

Ingefära
Kardemumma blomster
KARDEMUMMA
Kardemumma frön

Kardemumma är nära släkt med ingefära och växer vild i södra Asien. Här är det de svarta fröna i den vita tresidiga kapseln man använder som krydda till kaffebröd och kaffe.

Kokosnöten är kokospalmens stenfrukt. Märkligt nog är den lik ett plommon i sin uppbyggnad. Ytterst ett trådigt fruktkött, som man bryter bort. Innerst sitter stenen, som innehåller kokosmjölken, som stelnar efter hand till kopra. Innehåller mycket fett, som man bl.a. gör ischoklad av.

Pekannöten är nära släkt med valnöt men med slätt skal. Ofta smaksättare i glass.Paranöt från Amazonas har givit namn åt en stad (eller tvärtom) Frukterna är hårda kapslar och inne i dessa sitter parafröna som klyftor i en apelsin. Prova att lägga ihop dem.

SVENSK-SPANSK ORDLISTA
mandel – almendras
kanel – canela
dadel – dátil
saffran – azafrán
ingefära – jengibre
kardemumma – cardamomo
fikon – higos
senap – mostaza
hassel – avellano
kokosnöt – coco
valnötter – nuez (de nogal)
pekannöt – pacana
paranöt – nueces de Brasil
svartpeppar – pimienta negra
hvitpeppar – pimienta blanca
kryddpeppar – pimienta de Jamaica
kryddnejlika – clavos

Saffran omnämns redan för 6000 år på egyptiska lertavlor och i Gamla Testamentet. Ordet betyder gul och visst är de kära lussekatterna gula, liksom krokusmärkena som lämnar saffran.Det behövs en faslig massa krokus för en påse äkta vara och pistillerna måste plockas för hand med pincett, så inte undra på att saffran blir dyrt att köpa. Glöm inte heller saffran i paellan.

Saffran trådar
SAFFRAN
Saffran blomma

Senap till skinkan o korven är väl obligatoriskt, men tänk ett ögonblick på varifrån den kommer! Vårt nordiska ogräs åkersenap har en sydeuropeisk kålsläkting, vars frön krossas och blandas med vinäger, salt o socker och ibland en del annat också. Förr var senap medicin och säljs fortfarande på apotek i Sverige.

Sked med senapsfrön

SENAP

Senaps fält

Fikon det ser ut som fikonfrukten kommer direkt, men blomaxeln bildar liksom en urna med en knappt märkbar öppning. På insidan av urnan sitter blommorna, som för sin pollination släpper in en liten insekt, som därinne också lägger sina ägg bland de nötter som bildas efter blommorna.

Fat med fikon