Uno Sand är växtpedagog och pensionerad biologilärare. Han har också arbetat som rektor både i Strängnäs och Nyköping i Sverige. Nu tillbringar han flera månader om året på Gran Canaria. Han håller föredrag och blomster-vandringar, samt är fast skribent i Dag&Natt.

Tittel Skruvpalm

Pandanus utilis

Skruvpalmen är trots sitt namn ingen palm. På engelska heter den screwpine (skruvtall) men är heller ingen tall. Den har en helt egen grupp –  Pandanus med minst 500 arter i sitt släkte. Det är osäkert varifrån de härstammar. De flesta Pandanus är funna i Västafrika med Madagaskar som trolig hemvist, men  Australien och Hawaii har också några arter.

Stor skruvpalm vid havet

Det är ett upp till 20 meter högt gaffelgrenat träd med stora yviga skruvade bladrosetter med vassa kanter. Det är försett med styltrötter, vilket visar att pandan är lämpad för mangrovemiljö, men den tycks även ha anpassat sig till fastare mark. Pandan (så heter den i Indonesien) kräver fukt i marken och tropisk värme och kan motstå hårda vindar och saltstänk.

Pandan, som växer mycket långsamt bär frukt i 60 år men har inga blommor förrän vid 6-7 års ålder.  Den är tvåbyggare d.v.s. individerna har olika kön och ytterligare en egenhet är att hanträden blommar varje år men honträden bara vartannat . Honblommorna sitter i gyttringar och bildar efter ett halvår stora dekorativa bollar med proteinrika hårda gula delfrukter, som lockar ekorrar o andra däggdjur att äta. Till människoföda måste frukterna kokas för att bli ätbara.

Artnamnet utilis betyder nyttig och från olika arter av släktet Pandanus har givits människan nyttigheter av mångahanda slag. T.ex.

Frukt skruvpalm

Taktäckning och väggmaterial. Mat från blad, frukter, smör, matolja, mjöl till kakor o bröd, kryddor o drinkar.

Alla möjliga textilier som mattor, väskor, hattar, paraplyer, korgar,  lampskärmar, dockor och segel. Grenarna har t.o.m. använts till vattenledningar och rötterna antänds som facklor.

Aboriginerna  i Australien har funnit gamla grenar av Pandanus lämpliga att frakta elden i från en lägerplats till en annan likt en alltid glödande jättecigarett.