Uno Sand

Uno Sand är växtpedagog och pensionerad biologilärare. Han har också arbetat som rektor både i Strängnäs och Nyköping i Sverige. Nu tillbringar han flera månader om året på Gran Canaria. Han håller föredrag och blomster-vandringar, samt är fast skribent i Dag&Natt.

Titular havsdruva

Coccoloba uvifera ur familjen slideväxter (Polygonaceae) från Västindien är en mycket vanligt förekommande robust buske eller träd. Den har stora runda läderartade blad med tydliga rödgula kärlsträngar (nerver). Som äldre blir bladen rödskimrande.

De små vita oansenliga blommorna, som har en stark doft, sitter tätt i långa hängande blomställningar. De övergår i de druvklasar som givit växten dess svenska namn. Frukterna blir som mogna mörkröda. De är ätliga och används till gelé och att göra en dryck av.

Havsdruvan har små anspråk på jorden, men älskar sol och havets närhet med saltmättad frisk, fuktig luft. I torr miljö mister havsdruvan sin karaktär, Bladen blir mindre med bruna kanter och den tycks då inte vilja blomma.

Ett par andra slideväxter, som båda är endemiska* och vanliga här på ön är kanariesyran och madeirasyran ur släktet Rumex, dit även våra hemmasyror ängssyra och bergsyra samt rabarber hör. De älskar torr miljö och man ser dem ofta utefter soliga slänter o vägkanter.   

* endemiska =finns bara här

KANARIESYRAN

Kanariesyran är en buske, som påminner om de nämnda syrorna, men har tjocka halvsuckulenta blad (vattensparande).

Kanariesyra

MADEIRASYRAN

Madeirasyran är en flerårig ört. Den har spjutlika blad och uppsvällda blomflikar. Hela växten har en röd färgton.

Madeira Syra

Fruktställningarna hos alla nämnda arter liknar mycket varandra. Liksom hemmasläktingarna kan bladen ätas och har en syrlig smak. (surblad)