Artikler

Jerusalems Törne

Jerusalems Törne

Uno Sand är växtpedagog och pensionerad biologilärare. Han har också arbetat som rektor både i Strängnäs och Nyköping i Sverige. Nu tillbringar han flera månader om året på Gran Canaria. Han håller föredrag och blomster-vandringar, samt är fast skribent i...

läs mer
Antonio -respesjonisten som spilte seg selv

Antonio -respesjonisten som spilte seg selv

Antonio Sarmiento Cruz ble kjent i hele Norden etter sin rolle som resepsjonist i 80-talls filmen “Sällskapsresan”, med Lasse Åberg og Jon Skolmen i hovedrollene. Det var en rollefigur han kjente godt. Han var nemlig resepsjonist på riktig.

läs mer
Lottie Ejebrant, hele Sveriges Lapplisa

Lottie Ejebrant, hele Sveriges Lapplisa

Tilbake på stranden i San Agustín, der hun for 35 år siden lå tett omslynget med Stig-Helmer Olsson i vannkanten, iført parkometervakt uniform. Scenen er tatt fra filmen “From Here to Eternity”, og visualiserer Stig-Helmers drøm om å være i paradiset, liggende i armene til Majsan, som jobber som Lapplisa i Stockholm en kald vinterdag.

läs mer
Tackförkaffet

Tackförkaffet

Hvem skulle tro at man fant Berra Olsson blant kanelboller og nytraktet kaffe på Svenska Kyrkan i San Agustín? Sven Melanders rollefigur Berra i Sällskapsresan belmet i seg industrielle mengder sprit, og sov ut rusen på en solseng ved pool området.

läs mer
Oleanderstånds

Oleanderstånds

(Verode på spanska) är en tjockstammig suckulent och endemisk flerårig buske här på öarnas torra subtropiska bergsområden. suckulent = vattensparande, endemisk=finns bara här. Kleinia liknar mycket törelbuskar, som den slår följe med på områden, där ingenting annat kan växa.

läs mer
MANDELBLOMNING  PÅ GRAN CANARIA

MANDELBLOMNING PÅ GRAN CANARIA

Mandelträden har börjat blomma uppe i bergen och det betyder att våren är på ingång på Gran Canaria. Björn Westin som driver vandringsföretaget Rocky Adventure på ön säger att han har märkt en skillnad i blomningstiden under de år han har varit ute och vandrat; “ett träd på Camino de la Plata som började blomma den…

läs mer
Ute med Steinar & Monika

Ute med Steinar & Monika

Det var mange år siden jeg tok ned plakatene av Steinar Albrigtsen fra veggen. At han ikke henger der lenger, er nok årsaket av at jeg vokste ut av hele pikerommet. For Albrigtsen lever i beste velgående, ikke bare fysisk, men i høyeste grad musikalsk. Roots- og country artisten med den..

läs mer
Fra Sportsbar til kulturhus i Arguineguín

Fra Sportsbar til kulturhus i Arguineguín

Det var sønnene som dro Solveig Sylstad og mannen Knut ut på eventyr. De jobbet som Ving verter på Sunwing og var en sterk, bidragende årsak til at mamma og pappa fikk bra og billige anledninger til å feriere på Gran Canaria, både til jul og Påske. Slik var tilstanden i syv år, før det toppet seg skikkelig..

läs mer
Kandelaberkassia

Kandelaberkassia

Senna-släktet i ärtväxtfamiljen innehåller ca 350 arter, de flesta högresta buskar, alla med gula blommor. (släktet har tidigare hetat Kassia, vilket man behållit på svenska) Kandelaberkassia (Senna didymobotrya) är en omtyckt ståtlig buske

läs mer
Kanarisk Design

Kanarisk Design

Forankret i et tradisjonelt håndverk, inspirert av kanarisk folkloristikk og nasjonalromantikk og utført av en selvlært mann i hans lille verksted på Tenerife. Båret av stolte kvinner, når de som mest ønsker å fremheve sin femininitet.

läs mer
50 år på Gran Canaria

50 år på Gran Canaria

Vi skulle ha truffet hverandre for en uke siden, Eva og jeg. Men kun en time før intervjuet ringte kirken kommunikator og fortalte at presten hadde klatret opp på en stol. Uhellet var ute, stolen bikket og Eva falt bakover. Hun støttet seg med hånden i fallet. Det ble et stygt brudd i håndleddet.

läs mer
Los Azulejos – Inagua

Los Azulejos – Inagua

Inagua er det ruvende høydedraget med en stupbratt kant mot sørvest, som veien GC-200 mellom Mogán og San Nicolás passerer. Mellom Los Azulejos og passet Degollada de la Aldea skuer man rett opp mot Inagua. Logistikkmessig er det enkleste å benytte egen bil..

läs mer
Solandra grandiflora

Solandra grandiflora

När jag gick omkring på den nya Endeavour som byggts i Fremantle i Westaustralien i slutet av 1990-talet och som tillfälligt besökte Hobarts hamn på Tasmanien, stannade jag inför en låg vit hyttdörr med inskriptionen Dr Solander. Det kändes stort att uppleva. Jag kände mig förflyttad till 1700-talet.

läs mer
ITALIA `s edle dråper

ITALIA `s edle dråper

Italias beste viner er alltid røde! En forstålig misforståelse. Tross alt, produserer Italia omtrent dobbelt så mye rødvin som hvitvin! De fleste av Italias mest berømte viner, Chianti, Barolo, Brunello di Montalcino, og så videre,…..er røde.

läs mer
Montaña Arguineguín

Montaña Arguineguín

Svært mange har Norskeplassen som sitt faste turmål, men noen går også videre. Har noen da lagt merke til den lett pyramideformede toppen på motsatt side av Arguineguín-dalen, som man ser fra Våres Plass, Sukkertoppen eller ikke minst fra Ruta Noruega sørover mot Arguineguín?

läs mer
Hibiscus -rosa-sinensis

Hibiscus -rosa-sinensis

Alla charmeras av en knallröd hibiscusblomma! Ofta kan man se många Hibiscus tillsammans. Carl von Linné gav den namnet ”rosen från Kina” (rosa-sinensis), men egentligen är ursprunget okänt, eftersom Hibiscus inte förekommer vild någonstans på jorden.

läs mer
Sunn mat er grønn

Sunn mat er grønn

Det er vanskelig å spise mye grønn mat i tillegg til annen mat, men det kan gi god helse om du gjør det. Bladsalat, persille, krydderurter, spinat, hvetegress, spirer, broccoli, kål og alle de andre som gir deg klorofyll som bidrar til ikke-sure eller alkaliske kroppsvæsker. Skjær det opp og bland det inn, juice det.

läs mer
Quesería La Gloria

Quesería La Gloria

Tänk er en tidig morgon på parkeringen framför Hotel Gloria Palace i San Agustín. Där i slutet på parkeringen börjar en grusväg, lämpad för jeep, mountainbikes eller fotvandringar. Vägen slingrar sig uppåt i ca. 2 kilometer, dammet yr, solen börjar redan värma på..

läs mer
Montaña Tabaibas og Barranco Hondo

Montaña Tabaibas og Barranco Hondo

Dersom man fra Bahía Feliz vender blikket fra kysten og ser innover i landet, virker landskapet heller tørt og kjedelig. Man ser som et landemerke, en avrundet kolle med noen master. Det er 410 m høye Montaña Tabaibas. Vi har lenge sett på dette som et lite…

läs mer
Kultur lasaron med ambisjoner

Kultur lasaron med ambisjoner

Da jeg tok kontakt med  han før helgen, gjorde han som Justin Bieber og stakk drøye 400 mil for å synge fire låter og returnere på søndag. Avtalen holdt han på mandag morgen. Han kaller meg for en ….strålende blomst av himmelske høyder…,

läs mer
Vi bygger og selger folks drømmer…

Vi bygger og selger folks drømmer…

Vi bygger og selger folks drømmer…- og har hatt en eventyrlig suksessAv Bente Storsveen Åkervall Mail: [email protected] 2016Erling RuudBestiktelse av Sydenbygg III, som skal stå klart i juni måned (2016). Vi bygger og selger folks drømmer…- og har hatt...

läs mer
Tett på  Göran Ringbom

Tett på Göran Ringbom

En gang i barndommen oppdaget Göran Ringbom at han hadde en venn i livet, nemlig bluesen. Når han lyttet til Radio Luxemburg, – “The station of the Stars”, fikk han være seg selv helt og holdent. Det var da han erfarte at han hadde en tilhørighet..

läs mer
papegojblomma

papegojblomma

Den vanligaste sorten har orange foderblad och klarblå kronblad och det båtliknande hölsterblandet sticker fram som en näbb och resten av blomman ser ut som en stjärt. Där har vi papegojan. Men den skulle även kunne heta drottningblomma. Det gör den på latin….

läs mer
Priorat – Spaniens intressantaste vindistrikt?

Priorat – Spaniens intressantaste vindistrikt?

Flygen mellan Gran Canaria och Skandinavien gör ofta ett stopp i Barcelona. Varför inte passa på att stanna några dagar och besöka ett av Spaniens hetaste vinområden, Priorat? Det ligger en bit upp i bergen 10 mil sydväst om Barcelona. I Priorat kan man träffa Dominic Baimaguet som sedan 20 år äger en liten ekologisk vingård.

läs mer
Fra Champagnestien til Arguineguín – dalen

Fra Champagnestien til Arguineguín – dalen

Champagnestientil Arguineguín - dalen Fra Våres plass der det en vakker utsikt ned i Arguineguin-dalen mot El Pinillo og El Sao Fra Mirador del Sao, med den enslige pinjen og Bjartes plass, er det en fantastisk utsikt rett ned mot El Pinillo og El Sao På tur med Anita...

läs mer
Lennart Lovén -En skånepåg på Gran Canaria

Lennart Lovén -En skånepåg på Gran Canaria

Lennart Lovén bor sedan 1965 i Telde, strax söder om Las Palmas. Men han är en sann globetrotter. Även som pensionär har han spelat roll på den internationella arenan. Lennarts mamma dog när Lennart var liten, så han växte upp i Skåne tillsammans med sin pappa och en äldre bror.

läs mer
Santa Lucía på Gran Canaria

Santa Lucía på Gran Canaria

Gran Canaria er et helt kontinent i miniatyr, hvilket innebærer at den lille øya består av flere ulike klimasoner som hver for seg representerer ulik vegetasjon. På sydøst, i området Agüimes og Santa Lucía finner du de perfekte forhold for oliventrær, som trives best i kalkholdig jord..

läs mer
På to hjul i  Las Palmas

På to hjul i Las Palmas

Har egentlig aldri vært spesielt opptatt av fremkomstmidler på hjul, verken utseende eller fart. Tilhører derimot en generasjon som hadde sykkel som eneste fremkomstmiddel i oppveksten, noe som i ettertid virker mer idyllisk, harmonisk og miljøvennlig enn man opplevde det som den gangen.

läs mer
julstjärna

julstjärna

-världens mest sålda krukväxt! Som sådan är den en ganska liten färgstark julprydnad men får den växa obeskuren utomhus blir den lång och spretig och tappar snart de gröna bladen. På Kanarieöarna ser man julstjärnor både som krukväxt i blomsterhandeln och friplanterad vid gator och rondeller.

läs mer
Snokört

Snokört

På Kanarieöarna växer många arter av släktet Echium tillhörande familjen Strävbladiga  växter (Boraginaceae). I Norden representeras släktet Echium av blåeld, vanlig på Öland o Gotland och familjetillhöriga arter är t.ex. vallört  och förgätmigej. Det finns ett 20-tal snokörts-arter på Kanarieöarna. De är vanligen robusta, månggreniga buskar på upp till två meter och blommorna är blå eller vita med vinrött eller …

läs mer
To daler-tre byer-Fataga – Santa Lucía – San Bartolomé

To daler-tre byer-Fataga – Santa Lucía – San Bartolomé

San Bartolomé ligger på høydedraget mellom Fataga-dalen som går sørover til Playa del Inglés, mens de to andre ligger i hver sin dal nord og sør for Amurga-ryggen. Turen er først skiltet og merket som “S-47 Fataga – Santa Lucía” og så “S-60 Santa Lucía – Tunte”. Tunte er det gamle guanche-navnet på San Bartolomé

läs mer
Caldera de Bandama

Caldera de Bandama

Caldera är det spanska ordet för ”kittel” och är en vulkanisk formation som skiljer sig från en krater i det att de oftast har en större dimension och ibland består av flera vulkaner. De kan bildas genom att en magmatisk kammare sjunker ihop,  genom erosion, som med den jättelika ”Caldera de Tejeda”,

läs mer
Folias 50år+

Folias 50år+

tidigare publicerad februari 2016 Södra Gran Canarias första hotell fyller 50 år!!!  Av E.S.C [email protected] Många skakade på huvudet när det stod klart att företagaren Francisco Jose Diaz-Casanova från Las Palmas hade bett den mycket kända, kanariska,...

läs mer
Musikken reddet hans liv

Musikken reddet hans liv

Etter et langt sengeleie og store smerte innså han at livet hadde tatt en drastisk endring. En operasjon var utelukket med det skjøre hjertet Lars Arild hadde, ingen lege ville ta på seg det ansvaret. Da Lars Arild til slutt kom seg ut av sengen hadde han en lang vei tilbake til normal funksjonell bevegelighet igjen. Det tok mange krefter og god vilje for å kunne gå normalt igjen, for ikke å snakke om å spille gitar.

läs mer
KanariFugler

KanariFugler

Kanariirisk (Serinus canaria) er en finkefugl som kan finnes i mange fargevarianter på Kanariøyene, Asorene og Madeira. Den er en populær burfugl, og er kjent for sin sang. Fuglen ble domestisert omkring år 1600. Tamfuglvarianten kalles gjerne kanarifugl. En legende sier at kanarifugler ble brukt som nødvarsler i gruver i Harz i det 19. og 20. århundre. Et bur med en fugl hang i gruvegangen, og da den sluttet å kvitre var det åpenbart slutt på surstoff…

läs mer
GT- Sara på Gran Canaria

GT- Sara på Gran Canaria

Norges eldste Stand-up komiker! Gerd Thoreid – alias GT-Sara – født og oppvokst på Furnes utenfor Hamar, gjorde sitt første TV-opptreden i 1975.  Hun hadde sin platedebud som 83- åring i 2007. Hun feiret sin 85 årsdag med å gi ut et dobbelt album. Hun landet på Gran Canaria for førstegang i sitt liv, bare en uke før ..

läs mer
Trädet som befriar

Trädet som befriar

Zedrak  (Melia azedarach) ur  familjen Mahognyväxter är ett vackert träd från Indien men numera  odlat lite varstans i varmare länder  men finns även förvildat.  Det blommar om våren, är lövfällande och kan nå 15 meters höjd. Både bladen; dubbelt parbladiga och de svagt blårosa blommorna sittande i stora samlingar, är mycket dekorativa. Likaså de gula frukterna uppskattas som prydnad. Det förekommer också att…

läs mer
På dypet med  Odd Are Tveit

På dypet med Odd Are Tveit

Odd Are og hans far spekulerte under en tid på å gå internasjonalt med sitt Haugesund baserte selskap Otech. Et offshore selskap som Odd Tveit senior etablerte i 2005 etter mer enn 30 års erfaring fra reparasjonsarbeid på båter og rigger under vann. Av internasjonale, attraktive markeder for nyetablering ble aldri Gran Canaria tatt med i betraktningen. Det var først da sønnen Odd Are Tveit fikk et reparasjons oppdrag i havnen i Las Palmas at veien…

läs mer
The Old Chocolate Factory

The Old Chocolate Factory

Allerede i 1929 ble fabrikken nedlagt, og der både begynner og slutter historien som foreløpig har kommet til kjennedom. The Old Chocolate Factory er i dag et overnattingsted for de som ønsker en helhetsopplevelse med et personlig preg. En reise i tiden, en historisk opplevelse i vakre omgivelser mitt i hjertet av den gamle bydelen Vegueta, i storbyen Las Palmas.

läs mer
Hotel Santa Catalina – et hus full av celebriteter…….

Hotel Santa Catalina – et hus full av celebriteter…….

Gran Hotel Santa Catalina ble påbegynt bygget høsten 1888, på initiativ av The Canary Island Company, Limited.  Allerede året etter, i februar 1889 kunne hotellet åpne sine dører for publikum. Den vakre bygningen fikk en ensom og majestetisk beliggenhet mellom havnen og byen i Las Palmas, omkranset av en frodig grønn oase. Her fans 75 rom med plass til mellom 100 – 120 personer samt felles områder og bankett saler.

läs mer
Tjukkas gjengen i Puerto Rico

Tjukkas gjengen i Puerto Rico

Tjukkas gjengen i Puerto Rico Artikel publicert 2016 Foto: Bård Ove Myhr For 5 år siden kjøpte Roger Heggem seg en leilighet i Puerto Rico, der han bor sentralt og kunne nyte av verdens beste klima. Nå manglet det bare et nettverk og litt sosial omgang, så var det...

läs mer
Svensk mat och dramatik i Las Palmas på 60-talet

Svensk mat och dramatik i Las Palmas på 60-talet

Från tidigt 1960-tal var Lennart Karlefeldt en känd och viktig svensk på Gran Canaria. Han var den som importerade svenska mat till ön! Idag är det lätt på Gran Canaria att hitta svensk och nordisk mat på Ikea, Hiperdino och i vanliga små mataffärer. Men innan Lennart började sin import fanns det inte svensk mat på ön och det var ett stort problem för de tidiga svenska turisterna i Las Palmas. De var inte var vana vid att äta mat från andra kulturer.

läs mer
Pasteleria Noruega

Pasteleria Noruega

Norsk bakeri? Er det noe vi drømmer om på Gran Canaria? Om ikke vi, så gjør i alle fall spanjolene det. Norske hjemmebakte kaker står like høyt i kurs blant Las Palmas befolkning, som spanske tapas retter gjør   hjemme i Norge. Reidun har bakt hele sitt liv, men det er kun de seneste 6 årene hun har gjort det utenfor hjemmets fire vegger. Hver morgen står hun opp med hanen, slenger sammen ingredienser til masse lekre fristelser som skal fortæres i løpet av dagen. Noen..

läs mer
Ett spanskt vitt vin i världsklass?

Ett spanskt vitt vin i världsklass?

Gran Canaria erövrades i slutet av 1400-talet från urinvånarna av det spanska så kallade katolska kungaparet, Isabel och Ferdinand. De hade funnit en bra hamn i Las Palmas och den behövde de för att genomföra sina stora ambitioner: de skulle kolonialisera Sydamerika!  De lyckades inte fullt ut, men la i alla fall under sig halva kontinenten….

läs mer
……..hvem?  – jo, Lena Timell såklart !

……..hvem? – jo, Lena Timell såklart !

........hvem? - jo, Lena Timell såklart ! Det var vinter i Stockholm og bilen ville ikke starte. Hennes arbeidskollega fikk hoppe på toget isteden. Der kom hun i prat med Göran Linder som var sjef for Trivselresor. Han var fortalte om et behov for nye reiseledere. Med...

läs mer
Teror

Teror

Det er viktig å merke seg at kommunens og byens navn skrives med kun en og ikke to R’er, og at de vil omtales som terorensere, ikke terrorister. Teror er nemlig en fredfull plass befolket av vennligsinnede mennesker. I hvert fall i dag, selv om det opp gjennom...

läs mer
FLÄRD och ALLVAR!

FLÄRD och ALLVAR!

Birgitta är intresserad av svenskarnas historia på Gran Canaria. Hon har skrivit boken Pionjärerna, och leder varje vecka under vintersäsongen en Historisk Stadsvandring i San Agustín. FLÄRD och ALLVAR! Publicerad november 2017 Ann Ekstrand Celis står inför en stor...

läs mer
Villa de Moya, den grønne byen

Villa de Moya, den grønne byen

Kommunen Villa de Moya befinner seg på øyas nordside, ca en ½ times kjøring med bil fra Las Palmas by, og strekker seg helt fra kystlinjen ved Costa Lairaga og opp i fjellene til kommunens høyeste punktet på 1773 meter. De kan derfor nyte godt av og trekke veksler på...

läs mer
Morgentrimmen er gratis

Morgentrimmen er gratis

Gjennom femten år har Jytte Lie, 80 år fra Oslo ledet morgentrimmen på stranden i Puerto Rico. Fra oktober og ut april kan hvem som helst, helt uforpliktende, slutte seg til det halv times programmet som starter halv ni hver eneste dag, bortsett fra søndager, 1. juledag og 1. nyttårsdag. Mange langtidsbeboere har benyttet tilbudet daglig i årevis, og flere mener at Jyttes halv-times trimprogram holder dem i form så de slipper ….

läs mer