Två Afrikaner
Tulpanträd & Korvträd
-Spathodea campanulata & -Kigelia africana

Vid en resa i Sydafrika häromåret såg jag dem båda. Tulpanträdet lyste upp den gröna massan i regnskogen och korvträdet blev till stor förundran bland turisterna att något sådant charkuterimässigt kan hänga i ett livs levande träd. Båda träden kan ses planterade på vår ö. De tillhör samma botaniska familj Bignoniaceae, katalpaväxter, en stor tropisk familj.

Tekst: Uno Sand
www.unosand.blogg.se

Blomma Afrikansk Tulipan

TULPANTRÄD
Afrikanskt tulpanträd Spathodea campanulata  kan bli väldigt stort, ända upp till 25 meter högt och bladen är grova, mörkgröna och parbladiga. Frukterna är avlånga frökapslar.

Men det som tjusar med detta träd är framförallt blommorna. De är stora, klockformade (därav artnamnet efter blåklockornas släktnamn) och vanligen knallröda.  De sitter i praktfulla klasar och liknar verkligen tulpaner högt uppe i skyn. Eftersom blomskålarna är snett uppåtriktade har de blivit daggsamlare, något som fåglarna uppskattar på morgonkvisten. Trädet blommar så gott som året runt och blommorna är ganska hållbara. De står sig åtminstone i 3-4 dagar.

Eftersom trädet är så ståtligt och väcker så stort uppseende planteras det utmed breda gator. Exempelvis finns de i Las Palmas, i Mogán och utmed gator i Playa del Inglés. Framför polishuset utmed vägen mot San Fernando står de på parad.

I Indien planteras trädet ofta som markbindare utmed flodstränder och i branter. Med sin mäktiga krona skänker det givetvis en behaglig och ofta eftersträvansvärd skugga.

I medicinmännens drogförråd finns barken och används mot hudsjukdomar o diarré  och bladen torkas för bot mot njurbesvär och könssjukdomar.

Afrikansk tulipan

KORVTRÄD
Korvträd  Kigelia africana  har stora köttfärgade och fruktdoftande blommor, som slår ut och varar bara en natt. Sedan faller de till marken, om de inte besökts och pollinerats av fladdermöss. Blommorna hänger på långa band, som ger djuren erforderligt utrymme och de frukter, som i lyckliga fall utbildats, är häpnadsväckande lika ljusa fläskkorvar. De kan bli halvmeterlånga och väga upp till 7 kilo.

I San Agustin finns ett korvträd i närheten av restaurang  Loopys, på vägen ned mot stranden.

Kan korvarna användas till någonting? Ja, när korvarna mognat förbättrar man öl jäsningen genom tillsats, liksom man kan möra kött genom tillsats av korvsaft.

Som naturläkemedel anses omogna frukter vara verksamma mot bölder och reumatism.

Korvträd