Uno Sand är växtpedagog och pensionerad biologilärare. Han har också arbetat som rektor både i Strängnäs och Nyköping i Sverige. Nu tillbringar han flera månader om året på Gran Canaria. Han håller föredrag och blomster-vandringar, samt är fast skribent i Dag&Natt.

00721e
-Senna didymobotrya

Senna-släktet i ärtväxtfamiljen innehåller ca 350 arter, de flesta högresta buskar, alla med gula blommor. (släktet har tidigare hetat Kassia, vilket man behållit på svenska)

Kandelaberkassia (Senna didymobotrya) är en omtyckt ståtlig buske med säregna blomställningar, upprättstående ljuslika (candle bush), kompakta blommor med utslagna gula men som knoppar har de svarta täckblad, mest upptill eftersom de slår ut nerifrån och upp. Blommorna har 5 kupiga kronblad och 10 ståndare med stora knappar. Frukterna är platta baljor.

De duniga bladen har upp till 20 dekorativa småblad i par. Kandelaberkassian är ständigt grön, blommar hela året och blir upp till 5 meter i bra förhållanden, vilket innebär full sol och vattnad god jord.

Kandelaberkassian härstammar från Afrika men är spridd över hela den tropiska världen som en omtyckt prydnad. Den är snabbväxande och förvildas lätt, ibland till övermått. Den sägs ha en stark doft av våt hund. Växtens saft innehåller salisylsyra och senna-te av bladen kan brukas som laxermedel. I brist på tändstickor kan vissa skickliga göra upp eld genom att gnida två senna-pinnar mot varandra. Med senna-blad kan man även ställa filbunke liksom med tätörten.

En annan praktfull Senna-art är Senna spektabilis (storblommig kassia) Den är ett högt träd med gula, breda, luftiga blomställningar och likaledes mångpariga blad. Blommorna doftar viol.