Uno Sand är växtpedagog och pensionerad biologilärare. Han har också arbetat som rektor både i Strängnäs och Nyköping i Sverige. Nu tillbringar han flera månader om året på Gran Canaria. Han håller föredrag och blomster-vandringar, samt är fast skribent i Dag&Natt.

rosa-sinensis

Alla charmeras av en knallröd hibiscusblomma!

Ofta kan man se många Hibiscus tillsammans. Carl von Linné gav den namnet ”rosen från Kina” (rosa-sinensis), men egentligen är ursprunget okänt, eftersom Hibiscus inte förekommer vild någonstans på jorden.

Den hör till malvornas familj och finns i ca. 250 olika arter med en massa olika bladformer och blomvarianter i många olika färger. Den hör till malvornas familj och finns i ca. 250 olika arter med en massa olika bladformer och 

Hibiscus blomma

blomvarianter i många olika färger.

Hibiscus odlas utomhus i alla tropiska och halvtropiska klimat, men är även en mycket lättodlad och omtyckt krukväxt.

Karakteristiskt för malvorna är de fem sammanhängande kronbladen med de sammanvuxna ståndarna och pistillen utskjutande i mitten som en lång kvast; byggd för att pollineras av fåglar, främst kolibris.

Genom att förmå ståndarna att omvandla sig till blomblad har man kunnat odla fram de ”dubbla” formerna.

Överallt på ön kan Du se hibiscus buskar, ofta formade till häckar, men oklippta växer de upp till ganska höga träd. Tyvärr håller sig blommorna bara en dag, men i gengäld kommer det villigt nya om den vattnas och får gödning tillräckligt.

På Hawaii är den högt uppskattad delstatsblomma. Flickorna smyckar sig i håret och turisten kan välkomnas med en röd hibiscus  blomma på huvudkudden.