Uno Sand är växtpedagog och pensionerad biologilärare. Han har också arbetat som rektor både i Strängnäs och Nyköping i Sverige. Nu tillbringar han flera månader om året på Gran Canaria. Han håller föredrag och blomster-vandringar, samt är fast skribent i Dag&Natt.

Euphorbia pulcherrima

julstjärna

-världens mest sålda krukväxt

Som sådan är den en ganska liten färgstark julprydnad men får den växa obeskuren utomhus blir den lång och spretig och tappar snart de gröna bladen. På Kanarieöarna ser man julstjärnor både som krukväxt i blomsterhandeln och friplanterad vid gator och rondeller.

De röda högbladen tillhör inte blomman utan är skyltar, som skall locka till sig insekter och kolibrier för att hjälpa till med pollinationen hos de små oansenliga brungröna blommorna i växtens centrum.

Numera finns flera färgvarianter i odling som laxrosa, gräddvita o t.o.m. marmorerade. Denna tropiska eller subtropiska växt är numera inte så känslig i odling som förr, men ska man få den att blomma och blomma om krävs det kortdagsbehandling, vilket innebär ett oavbrutet dagsljus av 10 timmar, i 8 veckor, varken mer eller mindre.

Törelväxternas största släkte har fått namn efter Euphorbius , som var slav vid kejsar Augustus hov, botanikkunnig och därför ävenuppskattad som läkare. Pulcherrima betyder mycket vacker.

Julstjärnan kom till USA redan i mitten av 1800-talet från Mexico, där den länge varit omgärdad av legender i samband med julen. En fattig flicka, som inte hade någon gåva till Jesubarnet fick av en ängel uppmaningen att plocka några kvistar från vägkanten och sätta på altaret i kyrkan varvid strax röda blommor växte ut. Ända från 1600-talet har franciskaner-munkarna alltid julstjärnor i sitt julfirande.

I USA är 12 december National Poinsettia Day. Poinsettia är amerikanarnas namn på julstjärnan och namnet kommer av Joel Robert Poinsett, USA:s första ambassadör i Mexico, som introducerade växten hemma. Detta var 1828 och allt sedan dess har poinsettians popularitet bara ökat. Invandrade tyska familjen Ecke i tre generationer har från Los Angeles under nästan hela 1900-talet haft monopol på odlingen av julstjärnor beroende på hemliga recept att åstadkomma en liten kompakt planta, som blommar i varje gren. För att introducera blomman hos allmänheten prydde firman gratis TV-program och shower.

Liksom alla törelväxter är julstjärnan giftig. Om man äter den får man diarré och kräkningar och den vita växtsaften kan skada ögonen.Poinsettia är också namnet på en cocktail. Den är däremot inte så giftig. Den består av vitt mousserande vin, vodka och tranbärsjuice.