Uno Sand är växtpedagog och pensionerad biologilärare. Han har också arbetat som rektor både i Strängnäs och Nyköping i Sverige. Nu tillbringar han flera månader om året på Gran Canaria. Han håller föredrag och blomster-vandringar, samt är fast skribent i Dag&Natt.

Strelitzia reginae

papegojblomma

– en uppskattad snittblomma

Charlotte of Mecklenburg Strelitz

Charlotte of Mecklenburg Strelitz

Många av de hemvändande kanarieresenärerna vill gärna ha ett knippe strelitzia blommor med sig. De kommer att stå länge i en vas hemma och minna om alla varma trevliga dagar man upplevt på ön.

Strelitzian är utan tvivel den mest uppskattade snittblomman på atlantöarna, men den är även en god rabattblomma, som blommar året runt där det finns värme och sol. Blomningen sker tidigast sju år efter sådd.

Den vanligaste sorten har orange foderblad och klarblå kronblad och det båtliknande hölsterblandet sticker fram som en näbb och resten av blomman ser ut som en stjärt. Där har vi papegojan. Men den skulle även kunne heta drottningblomma. Det gör den på latin.

Som 17-årig tysk prinsessa giftes Charlotte of Mecklenburg Strelitz bort med den 22-årige kung Georg III av England och under en tid av 21 år födde hon 15 barn. Hon var mycket interesserad av musik o annan konst. Vid ett möte i London sjöng Charlotte en aria ackompanjerad av den åtteårige Mozart.

Papegojblomster
Papegojblomster

Hennes interesse för botanik och gynnande av Kew Garden föranledde Joseph Banks (en Englands Linné) att ge den sydafrikanska växten drottningens namn, en drottning som även hade anknytning till Skandinavien. Charlotte of Mecklenburg Strelitz hade faktisk både Gustav Vasa och Frederick I av Danmark-Norge i sin stamtavla.

Det finns även en variant av Strelitzia med gula foderblad och en jättepapegojblomma, som har vita i stället för oranga blommor (Strelizia Nicolai). Denna sistnämnda kan bli 10 m hög och är givetvis en parkväxt med bananliknande blad. Dessutom finns det många hybrider mellan alla dessa.

Papegojblomster