Flamranka
– Pyrostegia venusta

I familjen Bignoniaceae  (katalpaväxter) är en vedartad kraftfull lian. När Du färdas upp i bergen genom de pittoreska kanariska byarna signalerar den sin plats genom de intensivt orangefärgade blommorna, som visar sig hela året med vissa individuella viloperioder.

Tekst: Uno Sand
www.unosand.blogg.se

Flamranka på trädtopp

Även bland hotellen og bungalowenes vackra trädgårdar hittar du denna orangefärgade prydnad.

Flamrankan klättrar över murar, stenar o staket, blir 10-tals meter lång och grenar sig oupphörligt. Därmed bildar den täta mattor. Bladen är vintergröna, ganska suckulenta och är 3-delade liksom klänget. De doftlösa ca 6 cm långa trumpetlika, orangeröda blommorna kommer i bladvecken och med sina utskjutande ståndare bildar de stora knippen. De kallas på engelska för Chinese Cracker Flower eftersom de liknar kinesiska smällare.

Pyrostegia hör hemma i södra Brasilien, norra Argentina och Bolivia och fördes till Kew Garden i London i början av 1800-talet av amiralen lord Beresford och finns nu över hela den tropiska världen. Flamrankan vill gärna ha full sol och tål både saltstänk o torka.

Eftersom den dessutom inte är så kinkig på jordkvalité och surhetsgrad, kan den – hur otroligt det än kan låta – av somliga uppfattas som ett ogräs.

Flamranka närbild på blomman

Pyrostegia venusta er en populær hageplante i tropiske og subtropiske strøk

Främst är trots allt den snabbväxande flamrankan en uppskattad prydnadsväxt, men den lär som många andra växter ha en medicinsk potential som antioxidant.

Pyrostegia er ei slekt i trompettrefamilien. Artene er lianer med sammensatte blad som består av to småblad og en slyngtråd. Begerrøret er klokkeformet, og kronrøret er smalt. Griffelen og fire fertile pollenbærere stikker ut av kronrøret. Frukten er en linjeformet kapsel som åpner seg på langs og slipper ut vingete frø.

Foto: Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]