Politik

TUFFT GENERELLT…

TUFFT GENERELLT…

En undersökning som är genomförd med hjälp av den spanska företagarorganisationen visar att hela 49% av de kanariska företagen som...
Les mer
TUFFA TIDER FÖR SANTA CATALINA…

TUFFA TIDER FÖR SANTA CATALINA…

Igår, söndag, skulle egentligen alla barer och restauranger runt parken Santa Catalina i Las Palmas räknat kassan efter huvudstadens årligen...
Les mer
TEKNIKENS VÄRLD…

TEKNIKENS VÄRLD…

En nyligen presenterad undersökning visar att det idag finns 54 miljoner mobiltelefonlinjer i Spanien. Med tanke på att folkmängden är...
Les mer
NYA LÖPARBANOR…

NYA LÖPARBANOR…

Maspalomas skall få se sin friidrottstadion renoverad. Det säger ansvarig person för idrotten inom kommunen. Det handlar förstås om ”Estadio...
Les mer
PROMENAD I ARGUINEGUIN KLAR…

PROMENAD I ARGUINEGUIN KLAR…

Den andra fasen gångvägen mellan Arguineguin och Anfi del Mar har avslutats. Det handlar om 755 meter som kompletterar den...
Les mer
UTELIGGARE…

UTELIGGARE…

Den ekonomiska krisen under pandemin har inte gjort det lättare för människor att klara sig. Ett tecken på detta är...
Les mer
TUFFT GENERELLT…

TUFFT GENERELLT…

En undersökning som är genomförd med hjälp av den spanska företagarorganisationen visar att hela 49% av de kanariska företagen som svarat på undersökningen pekar på att 2021 kommer att bli sämre för dem än 2020. Detta är 17% fler än genomsnittet för landet.

TUFFA TIDER FÖR SANTA CATALINA…

TUFFA TIDER FÖR SANTA CATALINA…

Igår, söndag, skulle egentligen alla barer och restauranger runt parken Santa Catalina i Las Palmas räknat kassan efter huvudstadens årligen igenkommande karneval. Under söndagen borde ”Sardinens begravning” ha genomförts som traditionell avslutning på den populära festen.

TEKNIKENS VÄRLD…

TEKNIKENS VÄRLD…

En nyligen presenterad undersökning visar att det idag finns 54 miljoner mobiltelefonlinjer i Spanien. Med tanke på att folkmängden är 47 miljoner, så är det alltså rätt så många som har mer än en linje…

NYA LÖPARBANOR…

NYA LÖPARBANOR…

Maspalomas skall få se sin friidrottstadion renoverad. Det säger ansvarig person för idrotten inom kommunen. Det handlar förstås om ”Estadio Municipal” som är belägen i stadsdelen San Fernando, ”ovanför” Playa del Ingles.

PROMENAD I ARGUINEGUIN KLAR…

PROMENAD I ARGUINEGUIN KLAR…

Den andra fasen gångvägen mellan Arguineguin och Anfi del Mar har avslutats. Det handlar om 755 meter som kompletterar den renovering som genomfördes i fas ett under 2018. Den nyss färdigställda delen har fått ny beläggning och de gamla murarna har ersatts med staket av rostfritt stål.

UTELIGGARE…

UTELIGGARE…

Den ekonomiska krisen under pandemin har inte gjort det lättare för människor att klara sig. Ett tecken på detta är ökningen av antalet uteliggare som registrerats i huvudstaden Las Palmas. Efter en undersökning gjord av kommunen visar det sig att i nuläget övernattar 88 personer.

PERMITTERING MED ÖVERVIKT PÅ TURISMEN…

PERMITTERING MED ÖVERVIKT PÅ TURISMEN…

ERTE (expendiente de regulacion temporal) är ordet som verkligen satt sig fast hos spanjorerna under det senaste året. Denna permitteringsform användes endast sporadiskt fram till coronavirusets utbrott. Men då ändrades det hela.

4.000 FÖRETAG BORTA…

4.000 FÖRETAG BORTA…

Under året 2020 försvann totalt 4.000 företag på Kanarieöarna. Ön Fuerteventura var värst drabbad, men alla öarna drabbades. Framför allt handlar det om företag som på ett eller annat sätt har anknytning till turismen. Bland annat försvann 1.000 restauranter på öarna.

400 MILJONER TILL HJÄLP…

400 MILJONER TILL HJÄLP…

Den kanariska regeringen har beslutat att hjälpa krisande företagare med ytterligare 400 miljoner euros. Detta innebär, enligt öarnas president, att Kanarieöarna blir den region där mest hjälp ges till företagarna. Av de 400 miljonerna är 240 miljoner ett uppskov.

FLER HOTELL TILL SALU…

FLER HOTELL TILL SALU…

Den mycket allvarliga krisen som hotellen på Kanarieöarna genomgår gör att allt fler hotell och lägenhetsanläggningar blir till salu. Strax innan jul uppgick antalet hotell som var till salu till cirka hundratalet. Nu, cirka sex veckor senare kan man välja mellan nästan 150 olika alternativ.

BÄTTRE ÄN VÄNTAT…

BÄTTRE ÄN VÄNTAT…

Fastighetsmarknaden på Kanarieöarna har klarat sig bättre än väntat under det första året av Coronaviruset. Under året har uthyrningsmarknaden normaliserat sig något. För att, för ett år sedan, lidit kraftigt av ett underutbud

ÄNTLIGEN…

ÄNTLIGEN…

Det område som i slutet på 80-talet omtalades som ”Parque Europeo” precis i infarten till Playa del Ingles, blev aldrig någonting. Precis i området där minitåget startar och slutar, påbörjades bygget av en kombinerad park och kommersiellt område.

MINISTERSKIFTE…

MINISTERSKIFTE…

Spanien genomgår för tillfället en av de värsta smittperioderna när det gäller Coronaviruset. Vi befinner oss i den andra ”vågen” och med relativt stor risk för att inom kort påbörja den tredje. Mitt i denna mycket krävande och besvärliga period gör den spanska regeringen ett ministerskifte på hälsoministeriet.

TURISTKOMMUN TAR EFTER LAS PALMAS…

TURISTKOMMUN TAR EFTER LAS PALMAS…

För några dagar sedan rapporterade vi om ett initiativ som kommunen i Las Palmas vidtog för att hjälpa de mycket utsatta barer och restauranger, som i princip skulle tvingas att stänga under tiden som ön befinner sig i kategori 3. I denna kategori av smittspridning är det endast…

INTERNATIONELLA INVESTERARE INTRESSERADE…

INTERNATIONELLA INVESTERARE INTRESSERADE…

Den utdragna kris som Coronaviruset skapat, gör att internationella fonder nu tagit kontakt och söker billiga objekt runt om på öarna. Den utdragna krisen har gjort att många hotellägare befinner sig i en mycket besvärlig situation ekonomiskt.

50 MILJONER SEK TILL HJÄLP…

50 MILJONER SEK TILL HJÄLP…

Efter det att Gran Canaria hamnade i kategori 3 gällande restriktioner, så har ”El Cabildo” som bevakar över öns välmående, beslutat att utfärda ett stöd till restauranger, träningscenter och idrottsanläggningar som tvingats stänga eller kraftigt skära ner efter de nya restriktionerna.

ÖVERENSKOMMELSE KLAR…

ÖVERENSKOMMELSE KLAR…

Regering, fack och företagarföreningar kom under gårdagen, tisdag, överens om en förlängning av de speciella permitteringsregler som gällt i landet sedan Coronavirusets utbrott för snart ett år sedan.

TROTTOARER OCH GATOR TILL HJÄLP…

TROTTOARER OCH GATOR TILL HJÄLP…

Myndigheterna i Las Palmas har beslutat att göra allt för att hjälpa barer och restauranger under den period som kategori 3 restriktionerna pågår. Under denna period kan barer och restauranger endast servera utomhus på sina terrasser, där maximalt 50% av det ursprungliga antalet besökare får lov att vistas.

MÅNGA PERMITTERADE…

MÅNGA PERMITTERADE…

Kanarieöarna har ungefär 2 miljoner invånare. Av dessa beräknas idag ungefär 110.000 vara permitterade. Statistiken haltar lite grann, då det finns gråzoner i de nya permitteringsreglerna beträffande vilka som är med i statistiken eller ej.

läs mer
ÖVERKLAGAR…

ÖVERKLAGAR…

Loro Parque, som står bakom planerna på ett nytt ”Siam Park” på södra Gran Canaria har meddelat att de tänker överklaga det beslut som öarnas högsta domstol tog häromdagen. Beslutet från domstolen var att det tillstånd som givits av den kanariska regeringen annullerade.

läs mer
PERMITTERINGSSTÖD…

PERMITTERINGSSTÖD…

Allt verkar gå bra i de nya förhandlingarna om ett förlängt permitteringsstöd i Spanien. De inblandade parterna – regering, fack, och företagarföreningar – är i stort sett överens om att förlänga de tidigare reglerna för permitteringsstöd fram till den 31 maj i år.

läs mer
DE MEST SÅLDA BILARNA I SPANIEN 2020…

DE MEST SÅLDA BILARNA I SPANIEN 2020…

Bilförsäljningen sjönk drastiskt i Spanien under fjolåret. Antal registreringar minskade med 32,3% jämfört med 2019, vilket innebär cirka 400.000 mindre. Totalt registrerades 851.211 bilar under året.

läs mer
ÖKAD ARBETSLÖSHET…

ÖKAD ARBETSLÖSHET…

Bara under december månad ökade antalet personer som saknar jobb med 1.118 personer på Kanarieöarna. Året 2020 stängdes med 269.437 arbetslösa personer på de kanariska öarna.

läs mer
LEDIGT…

LEDIGT…

2021 års helgdagar är nu fastställda. Totalt handlar det om 11 helgdagar som är gemensamma för alla landets regioner. Därefter tillkommer regionala och lokala helgdagar.

läs mer
PENSION VID 66 ÅRS ÅLDER…

PENSION VID 66 ÅRS ÅLDER…

Den ”normala” pensionsåldern höjs varje år i Spanien för att år 2027 stanna vid 67 års ålder. Detta beslutades redan år 2011 och började genomföras från år 2013. I början höjdes pensionsåldern med en månad per år, men sedan något år tillbaka är höjningen..

läs mer
PRESIDENTEN TALAR…

PRESIDENTEN TALAR…

Spaniens president, Pedro Sanchez, talade idag inför landets kongress och uttalade sig bland annat om det kommande julfirandet, och riskerna som detta för med sig när det gäller spridningen av Coronaviruset. De senaste dagarna har antalet smittade skjutit i höjden igen, efter att ha gått ..

läs mer
TÅG PÅ GRAN CANARIA…?

TÅG PÅ GRAN CANARIA…?

Projektet finns och utvecklas, enligt uppgift, sakta men säkert. Tanken är att bygga en järnväg mellan Las Palmas och Meloneras på södra Gran Canaria. Redan 2009 fick Gran Canaria sitt först tillskott av pengar för att studera…

läs mer
MÅNGA LIDER…

MÅNGA LIDER…

Pandemin har gjort att de flesta av oss lider på ett eller annat sätt. Givetvis är det allra värst för de som drabbats direkt av själva sjukdomen. I övrigt skrivs det mycket om turismen och hotellnäringen som drabbats mycket hårt…

läs mer
HÖG ARBETSLÖSHET…

HÖG ARBETSLÖSHET…

Både företagare och fackföreningar är överens om att centralregeringen i Madrid måste göra mer för öarna för att undvika en katastrof. Får man inte igång turismen igen så står öarna inför en situation där nästan hälften av den aktiva befolkningen står utan jobb.

läs mer
FÖRBÄTTRING…

FÖRBÄTTRING…

Ungefär fyra miljoner kronor skall man spendera de kommande tre månaderna på att förbättra och snygga upp tre av de broar som korsar motorvägen mellan flygplatsen och turistorterna i syd. Det handlar framför allt om att förbättra ..

läs mer
STORRENOVERING…

STORRENOVERING…

Köpcentret i Puerto Rico är ett mycket känt tillhåll för hundratusentals turister sedan de första delarna öppnade redan i slutet på 70-talet. För tillfället pågår en större renovering av de två första delarna av det gamla, centralt belägna köpcentret.

läs mer
BESVIKELSE…

BESVIKELSE…

Kanarieöarnas president, Angel Victor Torres, gav, i en intervju med Europa Press, uttryck för besvikelse, oro och till viss del förbannelse över hur Kanarieöarna lämnats helt ensamma för att ta hand om det flyktingproblem som just nu pågår. Som så många gånger tidigare, insisterar presidenten..

läs mer
HOTELLÄGARE…?

HOTELLÄGARE…?

Gyllene tider för de som skulle kunna tänka sig en framtid som hotellägare i Spanien. Pandemin har gjort att betydligt fler hotellanläggningar är till salu än i våras, före Coronavirusets utbrott. På Kanarieöarna är 26 turistanläggningar till salu enligt en artikel i tidningen..

läs mer
ONLINE HANDELN ÖKAR, MEN…

ONLINE HANDELN ÖKAR, MEN…

Under fjolåret slog onlinehandeln alla tidigare rekord och uppskattades om fatta nästan 50.000 miljoner euros, vilket i sin tur utgjorde ungefär 5% av den totala detaljhandeln i Spanien. Den andelen kom att växa kraftigt under nerstängningen i mars, april och maj. Då utgjorde näthandeln ungefär 25% av detaljhandeln…

läs mer
FLERA BYGGNADSPROBLEM…

FLERA BYGGNADSPROBLEM…

Häromdagen skrev vi om problemet som uppstått kring byggnaden av fågelparken Palmitos Parks bygge av ett delfinarium. Nu kan det se ut som om kommunen i Mogan står inför ett liknande problem. Skillnaden är, åtminstone enligt pressen, att i Palmitos Parks fall är det ett Häromdagen skrev vi..

läs mer
EFTER 25 ÅR…

EFTER 25 ÅR…

Många som besökt södra Gran Canaria och vandrat utmed den fantastiska strandpromenaden i San Agustin och Playa del Ingles har säkert frågat sig varför den övergivna vattenrutschkaneparken fortfarande får vara kvar. Svaret är en snårig och byråkratisk lagstiftning som gjort att det tagit kommunen 25 år att…

läs mer
UTBILDNING SAKNAS…

UTBILDNING SAKNAS…

Arbetslösheten bland ungdomar är väldigt hög på Kanarieöarna. Efter den senaste undersökningen visar det sig att hela 62% av ungdomarna under 25 år är arbetslösa. Och ännu värre blir siffran om man bara räknar de som är under 20 år. Då är 87% arbetslösa. Alla parter är ..

läs mer
KRIS FÖR BAR OCH RESTAURANGBRANSCHEN…

KRIS FÖR BAR OCH RESTAURANGBRANSCHEN…

Först var samtliga stängda under cirka 3 månader under den första alarmperioden från mitten av mars. Och nu har stora delar av landet stängt ner igen, vilket gör situationen helt hopplös för barer och restauranger. Resultatet låter inte vänta på sig enligt de ansvariga inom sektorn.

läs mer

Group 15

Group 3