maj 13, 2024

Separatisterna i Katalonien riskerar att förlora majoriteten

De separatistiska partier som har styrt Katalonien under de senaste tio åren ser ut att förlora sin majoritet i helgens regionval. De katalanska socialisterna är i klar ledning.

När 90 procent av rösterna har räknats har de fyra katalanska separatistpartierna sammanlagt 61 mandat. Detta är långt under de 68 som krävs för att få majoritet i regionparlamentet.

Socialistpartiet ser ut att få 42 mandat ensamt, vilket är något högre än väntat.

Socialisterna, som är den spanske premiärministern Pedro Sanches parti, kommer fortfarande att behöva förhandla om en koalition med andra partier.

Katalonien har tidigare försökt bryta sig loss från Spanien. Senaste gången var 2017, då den dåvarande regionledaren Carles Puigdemont gick i självvald exil för att undvika åtal. I år har han bedrivit valkampanj från Frankrike för partiet Junts.

Förra veckan publicerade den spanska tidningen El País en opinionsundersökning som stämmer ganska väl överens med resultatet: Socialisterna väntades vinna 40 mandat, medan Puigdemonts Junts spåddes vinna 34 mandat. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) spåddes vinna 26 mandat.

Carles Puigdemont
Den katalanske separatistledaren Carles Puigdemont har sagt att han kommer att ställa upp i valet som ledare för den spanska regionen Katalonien i maj. Detta skulle kunna innebära att han återvänder hem från exilen.

Puigdemont har bott i Belgien sedan det misslyckade försöket att skilja Katalonien från Spanien 2017.

Carles Puigdemont

– ”Jag har beslutat att ställa upp i nästa val till Kataloniens nationalförsamling”, sade han till anhängare i Elne i södra Frankrike på torsdagen.

I slutet av februari inledde en spansk domstol en utredning mot honom för terroristbrott. Några veckor senare godkände Spanien en kontroversiell amnestilag för katalaner, vilket kan innebära att Puigdemont benådas. Om Puigdemont blir vald säger han att han kommer att åka hem, oavsett vad som händer.

Gruppen Nebulosa