apr 25, 2024

Den spanske presidenten Pedro Sánchez har tatt en langhelg fri for å tenke over om han vil fortsette å være presiden eller ikke

Grunnen til at den spanske presidenten ønsker å ta en tenkepause og en langhelg hjemme, er at hans kone Begoña Gómez er tiltalt for korrupsjon. Mannen som av mange anses for å drive Spania mot et diktaur, viser seg å være meget fintfølende når det gjelder sine egne. 

Pedro Sánchez har informert Kong Felipe VI om sin beslutning om å kansellere sin agenda, og ta fire dager fri for å ”stoppe opp og reflektere” over hvorvidt han skal gå av eller ikke. Denne beslutningen, som han vil kunngjøre på mandag (29/4) i et møte med media, ble kunngjort i går ettermiddag i et ”brev til innbyggerne” som ble publisert på Twitter (X).

Begoña Gómez

Begoña Gómez

Det er en uvanlig beslutning, som statsministeren ikke engang hadde kommunisert til sine nærmeste medarbeidere. De fleste av dem fikk vite det da Pedro Sánchez publiserte brevet. Umiddelbart etterpå møtte han noen av sine kabinettmedlemmer på Moncloa, som er president palasset.

Isabel Díaz Ayuso (PP politiker og president for provinsen og regionen Madrid) langer ut mot Pedro Sánchez: ”Han kommer til å stenge seg inne for å se hvordan han kan knuse dommere, opposisjonen og den uavhengige pressen”.

Isabel Díaz Ayuso<br />

Isabel Díaz Ayuso

Madrid-presidenten beskriver regjeringspresidentens åpne brev som ”ufint og ulovlig” og forsikrer at ”vi er ikke her for å syte og klage”.

Ordfører i  Madrid-regionen, Isabel Díaz Ayuso, sa i går at ”hele Spania lurer på i hvem sine hender vi er, og hva som kan skje?”, samtidig som  hun beklaget at ”vi lever fra det ene sjokket til det neste”.

Ayuso fordømte det faktum at Pedro Sánchez ”har kommet med et ufattelig og ulovlig brev som etterlater oss i et institusjonelt limbo, i en tilstand av dårlig styresett, rettet mot rettsvesenet og truer domstolenes uavhengighet”. ”Sánchez kommer til å låse seg inne i fem dager for å se hvordan han knuser dommerne, opposisjonen og den uavhengige pressen fra og med mandag”, la hun til.

Pedro Sánchez

Pedro Sánchez

Presidenten for Madrid-regionen, som ble introdusert av Castilla y Leóns president Alfonso Fernández Mañueco, advarte om at ”spanjolene befinner seg mellom hån, forvirring og angst”, og innrømmet at da hun hørte Pedro Sánchez’ brev, følte hun først ”forvirring og forbauselse”, men så tenkte hun at hun måtte forberede seg til mandagens forestilling”.

Alfonso Fernández Mañueco (partileder for PP), har uttalt at; – ”i Spania trenger vi en president som styrer, opptrer ansvarlig og ikke tar fire dager fri for å tenke på hva han må gjøre når han blir overmannet av korrupsjonsanklager”. Pedro Sánchez tid er ute. Han kan ikke stikke hodet i sanden når ting går galt. Den omdømmeskaden som er påført landet vårt, er ekstremt alvorlig, legger Mañueco til.