maj 1, 2024

Dårlig stemning da ølmerket TROPICAL feiret 100-års jubileum

Da det kanariske ølmerket TROPICAL skulle feire seg selv, ble det med en bismak i munnen, i følge kanarisk presse. 

Tropicals eier, det belgisk-brasilianske bryggeriet ABInBev, ignorerte glatt hele hotell- og restaurantbransjen sør på Gran Canaria, som selv mener de er den store salgsmotoren for det lokale ølmerket, da de feiret Tropicals 100-års jubileum. 

Det grancanariske merkevarenavnet Tropical, som styres fra Tenerife, holdt et festlignende arrangement uten behørig høytidelighet, og uten å anerkjenne de enorme salgstallene som den sørlige delen av Gran Canaria har bidratt med når det gjelder denne merkevaren. De har visst at Tropical skulle feire 100-årsjubileum i 2024 i mange år – og det er ikke hvert år man har anledning til å feire hundre års virksomhet, tordner hotell- og restaurant bransjen sør på Gran Canaria. 

De mener at det er takket være dem, og deres iherdige markedsføring av den lokale ølen blant turistene, som holder salgstallene oppe. Da, den lokale merkevaren skulle feires, ble de altså ikke tatt med i betraktningen.

Mehra Naveen

Mehra Naveen

Turistsektorens irritasjon skyldes ikke minst deres kamp om å fremme det lokale ølmerket, i en stadig tøffere konkurranse fra import av andre ølmerker fra det spanske fastlandet, noe som skader Kanariøyenes industri, og som dessuten har tollbeskyttelsesbarrierer fra EU. Det blir stadig vanskeligere å få turistene til å velge det lokale ølmerket framfor andre importerte ølmerker de kjenner igjen fra sitt hjemland, mener bransjen. 

Det var i 1924 at bryggeriet La Tropical begynte å produsere øl i Las Palmas på Gran Canaria. Siden 1958 har det vært det uovertrufne ølet på den sørlige delen av Gran Canaria, helt til de bestemte seg for å overlate hele markedet på øya til eksterne selskaper. I dag produseres ølet hos La Compañía Cervecera de Canarias (CCC) på Tenerife. 

Den belgisk-brasiliansk eide kanariske bryggerigruppen genererer ifølge dem selv 9000 arbeidsplasser, har eierandeler i flere industribedrifter på Kanariøyene og prioriterer lokale leveranser til sin virksomhet. CCC produserer sine egne ølmerker Dorada og Tropical, og på lisens Stella Artois, og distribuerer internasjonale merker som Guinness, Budweiser, Corona, Becks, Leffe og Franziskaner. Andre drikkevarer inkluderer blant annet RedBull energidrikk og Kopparberg cider.