dec 4, 2023

Ny regering …

Spanien fick i mitten av november en ny regering. Detta efter långa förhandlingar sedan valet den 23 juli. Men tiden sedan dess har varit oerhört spänd. Vinnaren av valet, Partido Popular (höger) fick första chansen att bilda en ny regering, men lyckades inte få ihop tillräckligt med stöd för att nå majoritet. Därpå gick möjligheten till den tidigare stadsministern, Pedro Sanchez och hans PSOE (partido socialista obrera de España – socialdemokraterna).

Han har sedan dess valt att göra upp med en stor samling partier för att få sitta kvar vid makten. Bland dessa partier finns ett flertal som inte vill tillhöra Spanien, utan som aktivt arbetar för sin egen självständighet. Exempel är Katalonien (Barcelona m.m.) och Baskien. Sedan ett misslyckat försök att bilda republiken Kataloninen i oktober 2017, sitter en mängd personer fängslade, medan andra har flytt Spanien och befinner sig ibland annat Belgien och Schweiz. Samtliga dessa kommer nu att friges efter det att PSOE varit tvungna att gå med på utbrytarnas krav mot att få sitta kvar i regeringen. Dessutom har mycket stora skulder som Katalonien haft till övriga landet efterskänkts.

Kritiken mot, framför allt Pedro Sanchez, har varit och är enorm. Man menar att han gjort allt detta för sitt eget vinnande och definitivt inte för Spaniens bästa. Dessutom är det många som anser att han dragit med sig PSOE partiet. Protesterna fortsätter i landet och helt klart tycks det vara att den närmaste tiden i spansk politik kommer att vara kaotisk.
(Canarias7 + Dag&Natt)

Pedro skakar hand med Feijo