mar 6, 2024

Det är galet att restauranger håller öppet fram till klockan 1 när Europas övriga restauranger stänger tidigare.

Det tycker Spaniens vice regeringschef och arbetsmarknadsminister Yolanda Díaz när hon framträdde under ett möte med ytterkantsvänsterkoalitionen Sumars parlamentariska grupp i kongressen där en minskning av arbetstiden diskuterades.

Krögarna i Madrid och Barcelona avfärdar förslaget. ”Ministern tror att hon bor i Sverige” säger restaurangägare till El País.

Spaniens vice regeringschef vill att restaurangerna stänger tidigare och anpassar sig till Europa. Yolanda Díaz är den politiker i Spanien som har lagt fram förslaget om en kortare arbetsvecka och minskad arbetstid. Díaz har fått kritik efter utspelet om att ”det är galet” att restauranger håller öppet till klockan 1. Att arbeta på natten innebär hälsorisker, tillägger Yolanda Díaz. Regionpresidenten för Madrid, Isabel Díaz Ayuso, skriver på det sociala nätverket X att ”vi är olika. Spanien har det bästa nattlivet i världen, gator fulla med liv och frihet vilket också skapar sysselsättning”.

Turistministern Jordi Hereu som besöker turistmässan ITB i Berlin håller inte helt med sin regeringskollega utan säger att ”turistnäringen gör en stor insats och jag ser mycket positiv syn på sektorn. Jag vill inte starta några debatter, låt oss i stället arbeta sida vid sida med fackföreningar och arbetsgivare”.

Yolanda Diaz