nov 4, 2023

Nye og billigere matbutikker baner vei til turistkommunene…..

Den store supermarked-kjeden Carrefour er ute etter Spar-butikkene i turistkommunene Mogan og San Bartolome de Tirajana, lekkes det til pressen. Den store matbutikken som ligger i kjøpesenteret Atlantico i Vecindario er ikke fornøyd med å ligge så langt unna urbane turiststrøk på sørsidan av Gran Canaria. Nå vil de komme nærmere befolkningen og turistene. 

I Mogan vil de nok støte på en del problemer. Først og fremst måtte Supercor (som er El Corte Ingles matbutikk) innse sin besøkelsestid og flytte fra kommunen. Det beviser at Spar er et protektorat som styres som en militærjunta. Men om de ikke klarer å spise markedsandeler i Mogan kommune vil de troligvis ha mer hell med seg i de komersielle strøkene i Maspalomas, El Tablero, San Fernando og Playa del Ingles, spås det. Det har aldri blitt avklart hvorfor El Corte Inglés’ Supercor stengte i Mogán, hvor den åpnet en butikk i 2008 og marginene var attraktive ettersom det var et turistområde. 

Det er den rimelige forretningsmodellen som Carrefour nå vil presentere, for å kunne tiltrekke seg flere kunder med sine lavere priser. Sparbutikkene er riktignok veletablerte, men har en prissettings displin som kan falle, om en low-cost dagligvare handel  får inntog i kommunen.

For øyeblikket har Carrefour kommet til enighet med El Corte Inglés om å kjøpe SuperCor-butikken i Las Palmas og planlegger å konvertere Carrefour Market, Carrefour Express og Supeco. Supeco er Carrefours konkurrent til Mercadona eller Lidl, men med mer praktiske formater, altså mindre enheter som passer bedre i urbane strøk.

Formatet til Carrefour som skal åpnes sør på Gran Canaria vil tilby maksimalt 2500 varer (ca. 10 ganger mindre enn et konvensjonelt supermarked) som er organisert som om det var et lager: produktene presenteres i pappesker eller direkte på paller. De kan kjøpes enkeltvis eller i store mengder til svært rimelige priser. De er en type cash & carry plassert i områder på 1500 til 2000 kvadratmeter og minner om slik som Lidl var til å begynne med, der de sparte på dekorasjon og image, for å holde prisene nede. 

FAKTA:

Carrefour er et fransk multinasjonalt detalj- og grossistselskap med hovedkontor i Massy, ​​Frankrike. Det er den åttende største detaljisthandleren i verden, regnet ut fra omsetning. Carrefour driver en kjede av hypermarkeder, dagligvarebutikker og nærbutikker, som per desember 2021 omfattet  13 894 butikker i over 30 land.

Supecor butik