Natur

Förbättrade cykelbanor…

Förbättrade cykelbanor…

Kommunen San Bartolome de Tirajana, dit bland annat Playa del Ingles, San Agustin och Maspalomas tillhör, har fått ett välkommet...
Les mer
JORDSKALV I HAVET UTANFÖR MOGAN…

JORDSKALV I HAVET UTANFÖR MOGAN…

Idag, torsdag, klockan 06.09 registrerades ett jordskalv utanför kusten vid Mogan. Styrkan på skalvet uppmättes till 2,1 grader. Nödtelefonen 112...
Les mer
San Borondon…

San Borondon…

Det är namnet på den flytande vindkraftpark som det spanska företaget Iberdrola har för avsikt att bygga strax utanför Gran...
Les mer
NORMALT…

NORMALT…

Under lördagen var det många personer på väg till sol och bad på stränderna i kommunen San Bartolome de Tirajana...
Les mer
RÖKNING…

RÖKNING…

Trots att de allra flesta är fullkomligt klara över de risker som rökning för med sig, så fortsätter förvånansvärt många...
Les mer
Snoken sprider sig mot norr…

Snoken sprider sig mot norr…

Den amerikanska snoken som etablerat sig på Gran Canaria tenderar att sprida sig norrut. Området kring Galdar och Agaete är...
Les mer
Förbättrade cykelbanor…

Förbättrade cykelbanor…

Kommunen San Bartolome de Tirajana, dit bland annat Playa del Ingles, San Agustin och Maspalomas tillhör, har fått ett välkommet tillskott från den kanariska regeringen. Det gäller 439.000 euros som skall användas för att förbättra cykelvägar i kommunen….

JORDSKALV I HAVET UTANFÖR MOGAN…

JORDSKALV I HAVET UTANFÖR MOGAN…

Idag, torsdag, klockan 06.09 registrerades ett jordskalv utanför kusten vid Mogan. Styrkan på skalvet uppmättes till 2,1 grader. Nödtelefonen 112 har inte fått något samtal från allmänheten, vilket bekräftar att skalvet inte har kunnat kännas på plats…

San Borondon…

San Borondon…

Det är namnet på den flytande vindkraftpark som det spanska företaget Iberdrola har för avsikt att bygga strax utanför Gran Canarias sydöstra kust. Det handlar i en första fas om 17 stycken vindkraftverk som skall monteras i hamnen i Las Palmas…

NORMALT…

NORMALT…

Under lördagen var det många personer på väg till sol och bad på stränderna i kommunen San Bartolome de Tirajana – Playa del Ingles etc. Förvåningen var stor hos många då de upptäckte ett flertal döda fiskar som spolats upp på stränderna…

RÖKNING…

RÖKNING…

Trots att de allra flesta är fullkomligt klara över de risker som rökning för med sig, så fortsätter förvånansvärt många att röka. På Kanarieöarna finns det i dagsläget uppskattningsvis 466.000 rökare, vilket innebär att 26,2% av befolkningen röker…

Snoken sprider sig mot norr…

Snoken sprider sig mot norr…

Den amerikanska snoken som etablerat sig på Gran Canaria tenderar att sprida sig norrut. Området kring Galdar och Agaete är nya områden där ormen tidigare inte funnits. Som vi skrivit om tidigare så har det egentligen aldrig funnits ormar på Kanarieöarna…

Fetma och övervikt…

Fetma och övervikt…

Ett jättestort problem i Spanien där en ny undersökning visar att hela 53,6% av den spanska befolkningen antingen är överviktiga eller lider av fetma. Fenomenet blir tydligare på mindre orter och i områden med sämre ekonomi…

JORDSKALV…

JORDSKALV…

Ett återkommande tema på våra pressklippsidor. Hela den kanariska ö-gruppen har ett vulkaniskt ursprung och det sker ofta jordskalv i havet runt omkring öarna. För det mesta handlar det om väldigt svaga skalv som dessutom sker på mycket stora djup under havsbotten…

JORDSKALV…

JORDSKALV…

Det är vanligt med jordskalv runt omkring på arkipelagen. Vi har vid flera tillfällen skrivit om dessa skalv, som för det allra mesta sker i havet runt omkring öarna. Det är väldigt sällan som skalven märks av befolkningen och hittills har inga eller mycket få skador upptäckts på öarna.

BLÅ FLAGGOR…

BLÅ FLAGGOR…

Dessa blå flaggor tilldelas de stränder och båthamnar som uppfyller de krav på vattenkvalitet, miljökriterier, sanitär infrastruktur och säkerhet som ställs. Totalt har Spanien fått 615 flaggor för 2021….

UTÖKAD SERVICE…

UTÖKAD SERVICE…

Två av stränderna i kommunen Mogan har fått en klart förbättrad service i och med installationen av både barservering och toaletter. Det gäller stranden Costa Alegre i Arguineguin och stranden vid Playa del Cura…

NYTT ALARM…

NYTT ALARM…

För bara några dagar sedan så meddelades det via sociala medier att man utförde arbeten vid stranden intill fyren i Maspalomas. Dessa arbeten skedde efter utegångsförbudet och ledde till att anmälan gjordes till myndigheterna….

ORMJAKT…

ORMJAKT…

Gran Canaria var helt ormfritt fram till någon fick för sig att släppa ut något eller några exemplar av typen amerikansk snok. Denna orm, som inte har några naturliga fiender på ön, fortplantades fort och levde dessutom på flera djur, bland annat ödlor, som nu hotas av utrotning.

MINDRE EFTERFRÅGAN…

MINDRE EFTERFRÅGAN…

Producenter av grönsaker, frukt, kött och fisk noterar en kraftig nedgång av efterfrågan på sina produkter. I och för sig inget nytt, då detta pågått sedan pandemins utbrott, men ändå oroväckande då man under de senaste två månaderna har noterat att efterfrågan kraftigt försämrats.

GRÖN ENERGI…

GRÖN ENERGI…

Målet som den spanska regeringen satt upp – för tillfället – är att den gröna energin som produceras i landet skall täcka 42% av totalbehovet år 2030. För att komma dit återstår en hel del att göra, men man är på ”rätt väg” som ansvariga personer uttrycker det.

TURISTORT BLEV BANANODLING…

TURISTORT BLEV BANANODLING…

Vi är tillbaka på 80-talet. Allting var preparerat och klar. Ytterligare en turistort skulle växa fram på den sydvästra delen av Gran Canaria. Orten hette Veneguera och hade, liksom andra orter i kommunen Mogan, ett fördelaktigt klimat, där själva dalgången skyddades av de omkringliggande bergen.

SVAVEL OCH ASKA…

SVAVEL OCH ASKA…

Vulkanen på ön San Vicente i Västindien fortsätter med sitt utbrott. Som tidigare nämnt i våra pressklipp så kom ett moln av svaveldioxid förbi Kanarieöarna för någon dag sedan. Dock på så pass hög höjd att man inte märkte av det, och, enligt uppgift, utan att utgöra någon fara för människorna.

SVAVELDIOXID…

SVAVELDIOXID…

Ett vulkanutbrott från vulkanen La Soufriere på de Små Antillerna i Västindien har skapat en lång, stor tunga av svaveldioxid som är på väg mot Kanarieöarna och det spanska fastlandet. Detta skriver tidningen Canarias7 i en kort notis, utan speciellt mycket information.

ETT DEFINITIVT NEJ TILL TAURO STRANDEN…??

ETT DEFINITIVT NEJ TILL TAURO STRANDEN…??

Myndigheterna på Gran Canaria godkände en utbyggnad av stranden i Tauro och Playa del Cura redan 2014. Här skulle det skapas en fin strand. Dessutom en yachthamn med 322 båtplatser och en strandpromenad som skulle binda ihop Playa de Cura och Tauro.

VÄKTARE BLIR HEDERSMEDBORGARE…

VÄKTARE BLIR HEDERSMEDBORGARE…

Augustin Hernande Torres var de sista personen som hade jobbet att vakta naturreservatet i ”La Caldera de Bandama”. Det handlar alltså om Bandamakratern strax väster om Las Palmas. Don Agustin, som föddes i staden Telde på Gran Canaria 1927, blir inom kort hedersmedborgare i kommunen där han verkade.

JORDSKALV…

JORDSKALV…

Ett fenomen som inte är speciellt ovanligt i trakterna kring Kanarieöarna. Dessbättre håller de sig alltid på en relativt låg nivå och dessutom ute till havs. Till sist brukar skalven ske på ett stort djup, varför befolkningen sällan känner av dem.

läs mer
CEMENTFABRIKEN…

CEMENTFABRIKEN…

Precis på gränsen mellan kommunerna San Bartolome de Tirajana och Mogan, ligger cementfabriken intill staden Arguineguin. Fabriken är privatägd och sysselsätter idag en hel del direkt anställda och ytterligare ett större antal indirekt.

läs mer
BADA PÅ EN AV VÄRLDENS BÄSTA STRÄNDER…

BADA PÅ EN AV VÄRLDENS BÄSTA STRÄNDER…

Ja, man får då lov att ta sig en tur över till grannön Fuerteventura. Hela denna ö är mycket känd för sina fina och långa stränder. Men i detta fallet handlar det om Playa de Cofete, som i Tripadvisors ranking hamnat på plats nummer 11 av de 25 bästa stränderna i världen.

läs mer
ÄNDRINGAR PÅ AMADORES…?

ÄNDRINGAR PÅ AMADORES…?

Amadores stranden strax utanför Puerto Rico byggdes i slutet på 1980-talet. Som alltid i Spanien är det ett speciellt ministerium i Madrid, ”Costas”, som tar hand om alla saker som gäller de spanska kusterna. Det privata företaget ”Puerto Rico SA” fick tillståndet att bygga stranden.

läs mer
STÄDNING…

STÄDNING…

Myndigheterna på Gran Canaria genomför för tillfället en ordentlig genomgång av alla de palmlundar som finns på öarna. Meningen är att samtliga skall beskäras, behandlas mot sjukdomar och lämnas genomgångna och klara.

läs mer
Kometen C/2020 F3

Kometen C/2020 F3

Kometen C/2020 F3 eller som den är bättre känd Neowise. Upptäcktes i Mars 2020 och passerar jorden med ett avstånd på 54 miljoner kilometer. Bilderna är tagna av Pepe Devora den 21 Juli 2020 efter flera försök.

läs mer
KAN VI  FÅ I OSS ALLA   NÄRINGSÄMNEN?

KAN VI FÅ I OSS ALLA   NÄRINGSÄMNEN?

Helst skulle vi lära oss att sätta ihop en matsedel så att vi dagligen tillförde kroppen de mineraler och vitaminer som behövs för uppbyggnad av hår, naglar, senor, muskler, körtlar, och inte minst blodet. Men med brister som vi har i jord och vatten idag kan detta vara svårt att tillgodogöra oss dessa ämnen.

läs mer
HÖGA VÅGOR…

HÖGA VÅGOR…

Myndigheterna varnar för ett oroligt hav de närmaste dagarna. Detta gäller framför allt på nord och västkusten på La Palma, El Hierro, La Gomera, Fuerteventura och Lanzarote. Men samma varning gäller även de norra delarna av Gran Canaria och Tenerife.

läs mer
STOP CULEBRA REAL…

STOP CULEBRA REAL…

Skall egentligen skrivas #stopculebrareal, är projektet som går ut på att begränsa den amerikanska snokens utbredning på Gran Canaria. Fram till 1998 var Gran Canaria en ormfri ö. Men någon, eller några, släppte med all sannolikhet ut ett antal av denna sortens orm.

läs mer
MYGG…

MYGG…

Stillastående vatten efter regnen i januari har gjort att myggen fått fäste på södra Gran Canaria. Framför allt är det i Maspalomas/Meloneras området som myggen är som allra besvärligast. Den lilla ”sjön” eller vattensamlingen ”La Charca” i närheten av fyren i Maspalomas…

läs mer
IDROTT. BRA ELLER…?

IDROTT. BRA ELLER…?

Häromdagen skrev vi om det kollektiv som består av gym och idrottsanläggningar på Gran Canaria. Genom en manifestation ville de framhäva nyttan med idrott, något som strypts genom de tuffa restriktioner som Gran Canaria..

läs mer
MÅNGA JORDSKALV…

MÅNGA JORDSKALV…

Det kanariska vulkaninstitutet – El Instituto Vulcanologico de Canarias – meddelar att man registrerat mer än 60 jordskalv på ön La Palma under söndagen. Det hela startade redan klockan 04.10 på morgonen…

läs mer
FOLKMÄNGDEN ÖKAR…

FOLKMÄNGDEN ÖKAR…

Under fjolårets första hälft var Kanarieöarna den region som noterade den näst största befolkningsökning i Spanien. Totalt ökade befolkningen i 11 regioner i landet och minskade i sex. Dessutom minskade befolkningen i de två städerna på Afrikas norra kust, Ceuta och Melilla.

läs mer
MINDRE BRÖLLOP OCH NYFÖDDA…

MINDRE BRÖLLOP OCH NYFÖDDA…

Statistiken för de första sex månaderna 2020 är klar – och tydlig. Allt fler personer avled, färre föddes och antalet bröllop minskade kraftigt.När det gäller Kanarieöarna så minskade antalet bröllop under de sex första månaderna 2020 med nästan 52%.

läs mer
NY PARK I PUERTO RICO…

NY PARK I PUERTO RICO…

Kommunen i Mogan, dit turistområdet Puerto Rico hör, har beslutat att åter få liv i det område som går under namnet “Los Laureles” i närheten av strandpromenaden och stranden. Namnet ”Los Laureles” har området fått på grund av de sju stora lagerbladsträden som vuxit upp i området

läs mer
KAN VI  FÅ I OSS ALLA   NÄRINGSÄMNEN?

Gerd Loman

GRAN CANARIA ÄR INTE BARA SOL, BAD, TAPAS O VIN Utan ta vara på dig själv fysiskt o psykiskt. Utan luft lever du ca 5 min. Utan vatten 1-2 veckor. Utan föda  1-2 månader. Hur man lever sitt liv påverkar hur du mår. För att du skall kunna göra ett bra jobb måste du själv må bra.

läs mer
ALLTID NÅGOT GOTT…

ALLTID NÅGOT GOTT…

Antalet drunkningsolyckor har sjunkit med 25% under 2020. Framför allt, förmodligen, på grund av att stränderna var stängda under ett par månader under försommaren. Dessutom har givetvis nedgången i turismen gjort…

läs mer
FÖRSTA JANUARI FÖDS FLEST BARN…

FÖRSTA JANUARI FÖDS FLEST BARN…

Ja, i alla fall i Spanien. Den första januar firar nästan 125.000 personer sin födelsedag. Man skulle ju då kunna tro att någon av de närliggande dagarna skulle hamna på plats 2, men så är inte fallet. Den 19 mars fyller 121.944 personer år och kansåledes…

läs mer
JORDSKALV…

JORDSKALV…

Vi skriver emellanåt om de jordskalv som sker runt om på denna vulkaniska ögrupp. Sällan är skalven av märkbar styrka då de för det första är svaga och dessutom för det mesta sker ute till havs och på väldigt stora djup…

läs mer
JORDSKALV…

JORDSKALV…

På fredagskvällen noterades ett jordskalv bara några kilometer ut i havet utanför staden Agaete på Gran Canarias nordvästra kust. Skalvet uppmättes till 2,2 grader på Richter skalan.

läs mer

Group 15

Group 3

Share This