21/8: Bilden nedan säger allt naturreservatet Tamadaba utan rök bilden är tagen ifrån Agaete. Margareta Robles Spaniens försvarsminister säger att i kväll kommer elden vara släckt. Nu gäller eftersläckning och kontroll så att det inte blossar upp igen på någon av fronterna. Samtidigt är byborna på väg hem till det som finns kvar hälften av de 10.000 evakuerade är nu hemma resterande kommer inom kort kunna återvända. Till slut vart det 10.000 hektar som brann och nästan 80 kvadrat kilometer stort område

Kl. 18.46: Nu på efter middagen har flera byar fått flytta tillbaka till sina hem, men det är fortfarande flera som inte får åka tillbaka ännu. Det råder positiva vindar ifrån myndigheter och brand bekämpare.

Branden är inringad men ännu inte under kontroll. Den kanariska regeringen har bett spanska regeringen om att få behålla alla flygande hjälpmedel för att utnyttja de till fullo dessa dagar med bättre väderförhållanden. Brandkåren varnar för att det finns fortfarande en chans att de tappar kontrollen då vädret blir varmare och torrare. 

Spaniens försvars minister Margarita Robles besökte idag Gran Canaria för att se katastrofen med egna ögon, se bild till vänster. 

20/8: UPP TILL 10.000 EVAKUERADE MEN DET FINNS POSITIVA SIGNALER:
Efter fyra dagar börjar det skymta positiva signaler, framför allt har vädret hjälpt med sänka temperaturer och mer luftfuktighet samt under natten vände vinden och blåste motsatt riktning. Detta har gjort att den sydliga  fronten rör sig långsammare och den nådde inte naturreservatet Inagua. Utan stannade till vid porten så att säga, det hade kunnat gå mycket sämre om elden hade avancerat y sydlig riktning då hade den kommit in i båda Mogan och San Bartalome de Tirajanas kommuner. 

Den mest aktiva fronten i dagsläget är Tamadaba som fortfarande brinner aggressivt. Men även här finns goda nyheter elden har brunnit mest på marknivå och inte i trädkronorna. Detta gör att skadorna på pinjeträden är mycket mindre än vad man befarade. Under dagen kan en del bybor få flytta tillbaka till sina evakuerade hem, men inte alla är sp lyckliga utan en del fastigheter har brunnit ner till grunden. På eftermiddagen räknar man med att kunna öppna upp ganska många vägar för trafik.

Men efter dessa positiva nyheter vi skall ha i åtanke att elden fortfarande inte är under kontroll och det är en dag till med bättre väderförhållande, men på torsdag skall det bli varmt igen och torrare luft. Fram till idag är området uppe i 12.000 hektar som har brunnit, och det kan bli mer om om vinden vänder och blir starkare samt varmare luft som ankommer. Vi håller tummarna för att man kan använda denna paus till att omringa och få elden under kontroll.  

Valleseco

HÄR STARTADE BRANDEN

Ravinen el Barranco de los Pajaritos

Valsendero

Madrelagua

Las Calderetas

Cuevecillas

Lanzarote

PINJESKOGEN TAMADABA NATURRESERVAT

Naturreservatet Inagua

19/8: Branden fortsätter utan kontroll och siffran på evakuerade når nu upp till 8000 människor. Naturreservatet Tamadaba står nu i lågor och har brunnit hela natten. Man har inte kommit åt med någon typ av släcknings arbete i parken, det är endast en enkel riktad väg genom hela parken som är totalt spärrad av lågor och markpersonalen har inte kunnat använda den.

Idag startar den största operation som Gran Canaria har haft till sitt förfogande någonsin i historien 4 hydroplan, 12 helikoptrar och 700 markpersonal jobbar från nu på morgonen tills solen går ner. 

I natt under presskonferensen sa myndigheterna att under rådande omständigheter med värmebölja och endast 10% luftfuktighet kommer man inte kunna att bromsa detta under de närmaste 2 dagarna. Naturkatastrofen är nu ett faktum. 

18/8: Kl 16.00: Presidenten för Cabildo Antonio Morales har på nyheterna sagt att elden är okontrollerad och sprider sig mycket snabbt han ser det som stor risk att den når till naturreservatet Tamadaba som är en stor pinjeskog strax utanför Artenara by. 

Elden har nu slukat 1.500 hektar och runt 4000 människor har evakuerats, det handlar nu om att rädda människor ifrån elden säger Kanarieöarnas president Ángel Víctor Torres. Han konfirmerar även att det har bett spanska regering om mer hjälp ytterligare 2 hydroplan som är på väg och det blir då totalt 4 stycken. 

18/8: Kl. 08.00: Branden fortsätter att avancera på två fronter den ena, mot norr och den andra mot syd. Under natten har fler byar och kvarter blivit utrymda och nu är det ca. 2000 personer som totalt har blivit evakuerade från sina hem. Sent igår kväll togs beslutet att utrymma Tejeda igen, så det vart inte många timmar som de kunde stanna i sina hem sedan förra branden. 

Utöver Tejeda har följande byar utrymts: Valsendero, Madrelagua, Las Calderetas och Cuevecillas, Lanzarote och El Prado.  Under natten har 150 brandmän bekämpat elden på marknivå och de får förstärkningar under morgonen av ytterligare 100 som tillsluter släckningsarbetet.

Denna brand är annorlunda än de 2 tidigare i veckan, denna brinner i trädkronorna vilket gör den mer spektakulär man kan se den på längt avstånd och den avancerar snabbare samt att den är svårare att bekämpa ifrån marken. Idag sätts 9 helikoptrar in i arbetet samt hydroplanet som ankom sent i går kväll. 

18/8: Branden fortsätter att avancera på två fronter den ena, mot norr och den andra mot syd. Under natten har fler byar och kvarter blivit utrymda och nu är det ca. 2000 personer som totalt har blivit evakuerade från sina hem. Sent igår kväll togs beslutet att utrymma Tejeda igen, så det vart inte många timmar som de kunde stanna i sina hem sedan förra branden. 

Utöver Tejeda har följande byar utrymts: Valsendero, Madrelagua, Las Calderetas och Cuevecillas, Lanzarote och El Prado.  Under natten har 150 brandmän bekämpat elden på marknivå och de får förstärkningar under morgonen av ytterligare 100 som tillsluter släckningsarbetet.

Denna brand är annorlunda än de 2 tidigare i veckan, denna brinner i trädkronorna vilket gör den mer spektakulär man kan se den på längt avstånd och den avancerar snabbare samt att den är svårare att bekämpa ifrån marken. Idag sätts 9 helikoptrar in i arbetet samt hydroplanet som ankom sent i går kväll. 

 Denna månad kommer gå till historien som en av de svartaste i Gran Canarias historia. Det brinner igen och denna brand verkar enligt uppgifter kunna bli riktigt allvarlig. De höga temperaturer som ön just nu har och topografin på området gör att det är svårt att komma till med åtgärder. Hydroplanet som tidigare i  veckan på fredagen  lämnade ön är nu  på väg tillbaka. 

El Rincon de Tejeda och Cruz de Tejeda med hotell Paradoren (precis har blivit restaurerad då den brann ner i en tidigare brand)  har avekuerats och de stackars människor som just har fått komma tillbaka till sina hem i Tejeda har även de blivit varnade. Än en gång fraktas de flesta evakuerade till San Mateo men även till olika hotell i Las Palmas stad.

Elden startade i ravinen Barranco de los Pajaritos mellan byarna Cueca Corcho & Crespo. 

Myndighterna är mycket nervösa för utvecklingen under natten, de ber även alla nyfikna att hålla sig undan då många vägar kommer att stängas av. Vägarna GC-150 ifrån Los Pechos till Gáldar, GC 21 och GC70 är avstängda för trafik