Gran Canaria, en kontinent i miniatyr
  • Gran Canaria Natural & Active garanterar härliga naturupplevelser för dig som vill utforska ön och vara aktiv.

Ända sedan slutet av 1800-talet har Gran Canaria varit känd för sitt härliga klimat. Då var det en plats dit förmögna européer reste för hälsans skull, men från 60-talet har det varit en turistdestination för sol och bad. I dag är ön också internationellt känd för sin natur och som en plats för den som vill vara aktiv på semestern. Det är stora variationer i landskapet och detta går att uppleva på kort tid, eftersom det bara är några kilometer mellan syd och nord, öst och väst. Det här omväxlande landskapet har gett ön smeknamnet ”en kontinent i miniatyr”, ett uttryck som kan spåras tillbaka till den berömda författaren och journalisten från Gran Canaria: Domingo Doreste, som levde här i början av 1900-talet, också kallad Fray Lesco.

Det finns mycket att se på den här lilla ytan på knappt 1 500 km² och det är lätt att fängslas av naturen som har många vackra ”smultronställen”. Ön ligger ju i mitt i Atlanten och påverkas av nordostpassadvinden, den tillhör regionen som kallas Makaronesien, är vulkanisk och rund till formen – utomordentliga egenskaper som gör att ön kan erbjuda enastående natur och mängder av möjligheter för den som vill vara aktiv.

Gran Canaria

Annons

När man reser omkring på Gran Canaria och tar sig till öns inre delar, är det som att sköljas över av känslor. Ingen kan resa oberörd genom detta föränderliga landskap: från kilometerlånga stränder med gyllene sand till skogsområden, genom små öknar, branta klippor vid havet och djupa dalar där majestätiska palmer växer. På ön är det flera olika typer av naturskydd som gäller, både lokala, regionala, nationella och internationella. År 2005 blev 46% av öns yta utnämnd till Biosfärområde, 2018 blev ön erkänd som turistdestination för stjärnskådning Starlight och 2019 utnämndes 18 000 hektar av ön – den del som kallas Paisaje Cultural de Risco Caído och Gran Canarias heliga berg- till världsarv av UNESCO, eftersom där finns mängder av bostäder från förspansk tid. Det bergiga området har också en mycket varierad geografi och stor artmångfald.

 Genom sin kultur har människan under århundraden omformat öns landskap, något som förstärker öns attraktionskraft. Det är till och med så att en av öns bergskommuner 2015 fick erkännande som en av ”De vackraste byarna i Spanien”. Till detta kan vi lägga de olika gastronomiska upplevelserna, som varierar beroende på var i geografin och i vilken av de 21 kommunerna man befinner sig. Där finns museer, arkitektur, arkeologiska fyndplatser och mängder av särdrag som utmärker varje plats och gör dem spännande.

Gran Canaria Natural & Active

Det är viktigt att kunna marknadsföra och på ett välordnat och professionellt sätt sprida information om det stora utbud som finns för aktiv turism. Därför grundades 2004 föreningen Gran Canaria Natural & Active, på initiativ av Gran Canarias turistråd (som är den offentliga institution som ansvarar för öns marknadsföring), men också med hjälp av de främsta företagen i branschen och samarbetet med Förbundet för hotellföretagande och turism i Las Palmas (Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo de Las Palmas).

Vandrare på Gran Canaria

Inom föreningen samarbetar inte mindre än 23 olika boenden på landsbygden (alojamientos rurales), som ligger spridda över öns vackraste områden. Av de här boendena är 18 hus och 5 är hotell: Hotel Rural Fonda de la Tea, Hotel Rural Las Longueras, Hotel Rural Las Calas, Hotel Rural La Hacienda del Buen Suceso och Hotel La Aldea Suites. Det ryms också fler företag under det här paraplyet, som Climbo y Vivac Aventura, som specialiserat sig på aktiv turism och Turinka Canarias, som organiserar arkeologiska, kulturella och gastronomiska vandringar.

Casa Rural María Luisa
Climbo<br />

Till Gran Canaria Natural & Active hör också vingårdarna Los Berrazales-Finca La Laja och Bodega Las Tirajanas, som båda har gott renommé från nationella och internationella tävlingar tack vare sina kvalitetsviner. De erbjuder guidade turer till sina anläggningar.

En annan medlem i föreningen är Museo de La Fortaleza, som ligger i kommunen Santa Lucía de Tirajana, inte långt från den berömda arkeologiska fyndplatsen med samma namn. Där organiseras guidade visningar, olika workshops och tillfälliga utställningar som berättar om de första invånarna på ön.

Casa Rural María Luisa

Bodegas Las Tirajanas

Gran Canaria Natural & Active är också det organ som varje år organiserar Gran Canaria Walking Festival, som är en internationell vandringsfestival som i år går av stapeln för tolfte gången, under perioden 19 – 22 oktober. Under den här festivalen kan alla träffas som älskar att vandra och tillsammans utforska öns otroliga platser, gastronomi, det arkeologiska och etnografiska arvet och samtidigt upptäcka de boenden på landsbygden som är med i föreningen och som kan vara utgångspunkt för härliga vandringsupplevelser.

I årets upplaga av festivalen ingår det fyra olika vandringar som döpts till ”Las cuevas de los ancestros” (Förfädernas grottor), ”Rocas bañadas por la sal (Saltstänkta klippor), ”Descubriendo la Selva de Doramas” (På upptäcktsfärd i Doramas djungel) och ”Caminando entre manantiales” (Källornas stig).

Casa Rural María Luisa