feb 15, 2024

Kommunen San Bartolomé de Tirajana tar i bruk den første livredderdronen på øya

Den fjernstyrte enheten blir brannvesenet ansvar, slik at de trygt og effektivt kan dekke livreddertjenesten på strendene i kommunen mellom kl. 18.00 og 10.00.

Kommunen i San Bartolomé de Tirajana har utstyrt sin brann- og redningstjeneste (SEIS) med en akvatisk drone som en ny satsning i arbeidet med å redde mennesker som holder på å drukne opp av vannet.  Kommunens 25 brannmenn har begynt å trene med dronen i det åpne hav, ved Playa del Inglés.

Dronen, som bare veier 13 kilo og måler 85 centimeter i bredden og 1,19 centimeter i lengden, er elektrisk og drives av turbiner med en maksimal hastighet på 4 meter i sekundet og har en operativ tid på 60 minutter. Flyteevnen tillater en direkte vekt på opptil 225 kilo. Den radiostyrte båten er svært enkel å manøvrere og kan nå opptil 800 meter fra land. Den kan også styres manuelt.

– ”Det er et svært nyttig forebyggende instrument som gir oss en rekke fordeler med garantert effektivitet. I nødsituasjoner i vann kan vi handle svært sikkert, umiddelbart og raskt, uten å måtte utsette redningsmannskaper, ettersom dronen kan fjernstyre personer som er ved bevissthet og i fare for å drukne, og taue dem til land”, blir det sagt fra kommunens side.

Til dette formålet har dronen et integrert GPS-system, høyttalere for å gi instruksjoner til den utsatte  på avstand, et kamera for videoopptak og en lyskaster for belysning om natten. I tillegg er utstyret supplert med en 6 meter lang redningsline og tre ekstra oppdriftsenheter for flere redningsaksjoner. Dronen gjør det også mulig å redde bevisstløse personer ved hjelp av det manuelle mannskapet, noe som forkorter responstiden ved svømming betraktelig.

Km0 Fontanales 2023
Km0 Fontanales 2023