apr 1, 2024

Spanias sunneste ketchup lages på Gran Canaria
Ketchup flaska

Den sunneste tomatsausen i Spania lages sør på Gran Canaria, ifølge Open Food Facts*, en internasjonal non-profit-organisasjon som informerer  forbrukere over hele verden om hva de putter i munnen. Av Asinca-produktene** “Made in the Canary Islands” som Open Food Facts har undersøkt, er det den eneste som overgår alle kvalitetsparametere!

Når det gjelder Intercasas tomatsaus, som eies av Martinón-gruppen, eierne av hotellkjeden Livvo, er den gjennomsnittlige ernæringsmessige kvaliteten og næringsverdiene i tomatsausen som produseres i byen Juan Grande i San Bartolome de Tirajana eksemplarisk, og den inneholder 0 % fett.. Det naturlige saltinnholdet er 1 %. Karbohydratinnholdet er 19 gram, -8 % av gjennomsnittet for produkter i samme produkt-klasse, og proteininnholdet ligger +21 % over andre merker, mens saltinnholdet er 1 gram, -49 % av gjennomsnittet for produkter i samme kategori. 

Selskapet INTERCASA har vært i bransjen i 71 år, og selv om markedsføringen har vært beskjeden, kunne dette produktet fra sør på Gran Canaria utmerket godt kunne vært i utstillingsvinduene til de beste gourmetbutikkene over hele verden,  særlig med tanke på tilknytningen og historien det har, samt den ekstra oppmerksomheten det ville gitt turistdestinasjonen.

*Open Food Facts er en gratis, nettbasert og dugnadsbasert database med matprodukter fra hele verden, lisensiert under Open Database License (ODBL), mens innholdet – som er lastet opp av bidragsytere – distribueres under en Creative Commons Attribution-Share Alikelisens.

Prosjektet ble lansert 19. mai 2012 av den franske programmereren Stéphane Gigandet, under Food Revolution Day, som ble arrangert av Jamie Oliver, og har vunnet Dataconnexions Award 2013 fra Etalab og OKFN Award 2015 fra Open Knowledge.

I mai 2016 inneholdt databasen mer enn 80 000 produkter fra 141 land. I juni 2017 hadde antallet økt til 880 000 på grunn av det voksende systemet av apper og import av åpne data fra ulike land. I oktober 2019 passerte Open Food Facts milepælen 1 000 000 produkter. Ved 10-årsjubileet i mai 2022 inneholdt databasen 2,3 millioner produkter fra 182 land.

**I 1978 ble industriforeningen ASINCA på Kanariøyene, stiftet som en ideell organisasjon med hovedformål å representere, forvalte og forsvare interessene til de tilknyttede selskapene og fremme og styrke industriproduksjonen på Kanariøyene.