Mandelblomsfestivalen i Valsequillo 26-28/1

En av de stora byfesterna som firas i bergsbyarna på Gran Canaria är mandelblomningen. I byn Valsequillo som är en av de byar som inte ligger på så hög höjd, firar man blomningen redan i Januari då blomningen startar redan i början av månaden.  De arrangeras olika händelser under hela veckan med start den 22 till den stora dagen den 28 januari. Såsom försäljning av hantverk ifrån området, folkdans, folkmusik, konserter, vandringsutflykt och naturligtvis stånd  med mandel inspirerade produkter.

Hela kommunen som består av de 4 stora bydelarna, La Barrera, Valsequillo centrum, Las Vegas och Tenteniguada, de 2 sista kvarteren ligger i bergen ovanför själva byn, är med och har olika arrangemang under veckan. Denna fest startade för 51 år sedan i den lilla byn Tenteniguada på initiativ av invånarna i området. För varje år har festen vuxit och har utvecklats till en fest för hela kommnunen.

De kallar den för ”Ruta del Almendro en flor”  vilket fritt översatt betyder ”Rutt för mandelträdet i blom” Under hela veckan arrangeras de olika saker men de stora dagarna är ifrån fredagen den 27 till söndagen den 29 Januari. Nedan följer ett program med de viktigaste punkterna dessa dagar.

Plakat för mandelblominig i Valsequillo

26/1 Las Vegas:Invigningsceremoni.

27/1: Vandringsutflykt med start kl.08.00 från kyrkogården Tenteniguada. Kostnad är 8€ per person för en skadeförsäkring.  Mer information och inskrivning på telefon 626 492 969 – Whatsapp.

Turisternas dag  besök kommunen Valsequillo. Kl. 10.30 öpnnar de olika försäljningstånden i alla byarna.
Tenteniguada Kl. 11.00 folkmusik med dans på gatorna i Tenteniguada.

Stranden i Puerto de Mogan

Kl. 11.30 öppnar de olika informationsdiskarna där information om kommunen och festen ges till de besökande turisterna som gästar denna dag.
Kl. 13.00 öppnar de olika avsmaknings stånden med typiska kanariska rätter som potaje de berros, paella, garbanzada med mera.

Kl. 15.00 Instruktion i hur man mjölkar en ko och andra nödvändiga kunnskaper.
kl. 20.30. Centrum Valsequillo; flera olika konserter folkmusik blandat med populär musik

La Barrera Kl. 10.00: Marknad hela dagen och  Grillfest.

Kvist med Mandelblommor

Valsequillo centrum Kl. 20.30: Konserter med flera olika kända  kanariska musiker och naturligtvis dans på gatorna. Under kvällen serveras det grillad mat.

Söndagen den 28/1 HUVUDDAGEN
Denna dag är det fest i alla byarna med folkdans, musik och matstånd och grillar som serverar allt som går att grilla.

Vaslequillo centrum: Kl.10.00 hantverkare visar upp sina kunnskaper, musik och dans längs gatorna och folkmusikgrupper.
Kl. 12.00 bredvid stadens simhus anrodnas olika traditionella tävlingar såsom, dragkamp, Herde hopp, ”Garrote” kamp med pinnar med mera…

Korg med mandlar

La Barrera
Kl. 08.00 Öppnar en bond & Hantverksmarknad.

Las Vegas
Kl.09.00 öppnar de oliika stånden Kl.12.00 provsmakning av olika typiska kanariska rätter. Kl. 16.00 är den helgrillad grisen klar för provsmakning.

Tenteniguada
Kl.10.30 öppnar de oliika stånden .Kl.12.00 provsmakning av olika typiska kanariska rätter som tex. ” potajde de jaramagos”-maskrosgryta

Falokdans på gatorna

TA BUSSEN
Bussbolaget Global kommer att sätta upp direkt och extra trafik under lördagen och söndagen 27-28/1, från  santa Catalina & San Telmo i Las Palmas, Telde och Faro Maspalomas.

För de som köper tur och retur biljett under dessa dagar ifrån dessa destinationer åker gratis buss mellan Valsequillo – Tenteniguada.

Buss tider: Global 

Global har extrainsatta bussar