Varje år vi denna tidspunkt kan man se en av de största meteoritregnen Las Perseidas och så även här på Gran Canarias himmel. Det som man i Spanien kallar för ”Las Lagrimas de San Lorenzo” = San Lorenzos tårar.

Detta stjärnfall är rester som kometen Swift-Tuttle, lämnar efter sig då han besöker jorden vart 133 dje år. . Den har en diameter på 26 km och är än så länge det största objektet som passerar jorden regelbundet.

Då detta meteoritregn infaller varje år i augusti och i samband med den katolska kyrkans firandet av helgonet san Lorenzo som avrättades av romarna år 258 så döptes detta fenomen till san Lorenzos tårar.

I år är de bästa datumen för att se flest stjärnfall per timme är natten mellan 12- 13 Augusti. Även om man kan se spektaklet nästan alla kvällar under Augusti månad så är det under dessa datum man ser flest meteoriter per timme upp emot 200.

Gå ner på stranden eller upp på en takterras med lite belysning kanske med ett glas vin. Det bästa ställen att se flest stjärnfall är uppe i Bergen tex Roque Nublo  en hög punkt på ön med lite belysning och nattsvart himmel. Dock varnar myndigheterna för parkerings svårighter då det är ganska många som söker sig upp i bergen för att utnyttja den mörka himlen. De närmaste nätterna fredag, lördag och söndag natt beräknas de nätter då man kan se flest meteoriter. Absoluta höjdpunkten är Kl. 01.00 till 02.45 den 14/8.