GC-215

Gc-217

Tejeda

La Solana

El Espinillo

El Chorrillo

Los Majuelos

Artenara

de Coruña, Artenara

San Mateo

San Mateo, hit fraktas de evakuerade 

La Aldea

Galdar

Fronten som gick ner mot Galdar är nu under kontroll

Kl. 12.08. Fronten  ner mot Galdar är nu inringad och under kontroll. Men den fronten som är vid Tejeda som är ca. 5kilometer bred och går i riktning ner mot La Aldea är just nu helt utan kontroll och den brinner kraftigt med vinden som trycker på. Myndigheterna uttrycker sin oro i media då väderleksrapporterna spår högre värme och mer vind de närmaste dagarna.

Under morgonen gick hydroplanet sönder och de har varit tvungna att sända efter ett nytt från Malaga och räknas med att vara här inom ett para timmar. Än så länge finns inga personligas skador men Assa materiella skador fram till nu är det ca. 1500 hektar som har brunnit. 

12/8: Som befarades igår innan solen gick ner har den starka vinden som blåst hela natten reaktiverat branden . Under nattens timmar kan inte hydroplan och helikoptrar flyga och därmed inte kunnat bekämpa elden vilket har gett branden ny styrka och den har avancerat under nattens gång.

Flera evakueringar genomfördes under dagens tidiga timmer Tejeda samt kringliggande byar som La Solana, El Espinillo, El Chorrillo och Los Majuelos. Även Artenara och den lilla byn (kvarteret ) de Coruña,  fick utrymmas. Grannarna fick packa ihop ett lätt handbagage och köras ner till San Mateo där de kommer att inkvarteras tills branden är under kontroll. Örådet har gått ut och bett invånare i San Mateo att hjälpa till med boende för alla som fått lämna sina hem. 

Man har inte kunnat bedöma hur mycket elden har avancerat och hur många fronter det nu rör sig om. Men en brand som stort sett var inringad innan mörkret lade sig igår och vinden tog fart, är idag på morgonen inte kontrollerad. 

11/8: I morse vaknade Gran Canaria upp med branden som fortfarande är aktiv. Nu vet man att det hela startade med en man ifrån Telde som svetsade utanför en byggnad bredvid landsväg Gc21, Mannen sitter idag häktad. Sedan början av juli råder full ständigt eldförbud i bergen. 

Igår kväll hade man 85% kontroll på branden och räknade med att kunna få fullständig kontroll inom de närmaste timmarna. Men under natten har flera ställen som var under kotroll tagit fyr igen och nu har man flera olika fronter att bekämpa.De senaste rapporterna säger att släcknings arbetet går åt rätt håll och man räknar med att kunna ha fullständig kontroll under  dagen idag, vi hoppas att så är fallet. Under natten har en del familjer som bor i närheten av elden evakuerats, till Tejeda. 

10/8 :Kl. 12.20 idag på lørdagen larmades det om brand i skogen vid Artenara uppe i bergen på Gran Canaria. Den stora kolumnen av rök går att se ifrån Tenerife. 

Just nu jobbar man hårt för att elden inte skall nå Cruz de Tejeda och sprida sig till stora skogsområden. De höga temperaturer som vi har haft idag under dagen har gjort att denna eld har spridit sig snabbt och kan ochså vara orsaken till branden, vilket man för tillfället inte vet. 

De mest optimistiska rapporterna säger att branden kan vara under kontroll inom ett par timmer. Under tiden har man stängt av vägar upp i bergen framför allt de som går till Artenara GC-21 & GC-150.  För er som befinner er i Artenara kan ni komma ur området via GC-215 eller GC-217 .