Allt är redo för den XII upplagan av Gran Canaria Walking Festival, en internationell festival för vandringsupplevelser
  • Festivalen går av stapeln 19 – 22 oktober. Vandringarna som valts ut ger besökarna möjlighet att upptäcka arkeologiska fyndplatser, blicka ut över imponerande klippor, lära känna regnskogen Doramas och vattenlandskapen.
Gran Canaria

Annons

Allt är klart för invigningen av den nya upplagan av Gran Canaria Walking Festival, som är en internationell mötesplats för alla som tycker om vandring. Festivalen anordnas en gång om året av föreningen Gran Canaria Natural & Active, som sponsras av Gran Canarias östyre genom dess turistråd. De fyra rutter som anordnats i år för den 12:e festivalen, som går av stapeln 19 – 22 oktober, kommer att kunna imponera på alla de vandrare och naturälskare som ska delta. Under evenemanget kommer deltagarna att lära känna de vilda och mest okända delarna av ön. 

Det är ett unikt tillfälle för alla som vill bo på landsbygden och som vill upptäcka Gran Canarias vackra och mest iögonfallande områden, öns gastronomi samt det rika arkeologiska och etnografiska arvet. Föreningen Gran Canaria Natural & Active samarbetar med flera landsbygdsboenden, där man kan koppla av och där det under vandringsdagarna erbjuds provsmakning av traditionella produkter som är typiska för varje plats som besöks.

Plakat för Walking festival
Vandrare på Gran Canaria

Rutterna

Det finns en rutt som kallas Las cuevas de los ancestros (”Förfädernas grottor”) som anordnas 19 oktober. Den är på 7,7 km och utgår från Artenara. Turen inbjuder till att lära känna spektakulära landskap och vandringen går genom historiska platser där det gjorts arkeologiska fynd. Rutten avslutas vid den gamla vulkanen Montañón Negro, som är en naturskyddad plats där man vid foten av berget hittar det mysiga boendet Casa Rural María Luisa, i kommunen Moya, där man som vandrare kan vila upp sig och få nya krafter.

Hotell Fonda de la Tea
Casa Rural María Luisa

Casa Rural María Luisa

Rocas bañadas por la sal (”Saltstänkta klippor”) heter den tur som är planerad till 20 oktober. Det är en 10 kilometer lång vandring längs öns nordöstra kust och den utgår från Sardina del Norte, en liten värld i sig i Gáldars kommun. Turen slutar i Agaete, en fiskeby dit många turister söker sig. Under turen kommer vi längs havet att se de höga klippor som utmärker den här delen av kusten samt gamla utskeppningshamnar för jordbruk och fiske, ett bufadero (ett ”blåshål”), arkeologiska lämningar och naturpooler, för ett dopp.

Rutt ”Saltstänkta klippor”
Rutt ”Saltstänkta klippor”

Turen som går 21 oktober kallas Descubriendo la selva de Doramas (”På upptäcktsfärd i Doramas djungel”). En chans att se Gran Canarias grönskande inre delar och några av öns pittoreskt bebyggda bergslandskap. Den här 11 km långa rutten startar i Firgas, som också är känd som ”vattenbyn”, och ringlar sig fram för att avslutas i Laguna de Valleseco – en underskön plats belägen inne i naturreservatet Parque Rural de Doramas. Där finns en natursjö där man kan skåda flera olika fågelarter.

På upptäcktsfärd i Doramas djungel
På upptäcktsfärd i Doramas djungel

Vandringen 22 oktober kallas Caminando entre manantiales (”Källornas stig”) och den är 10,6 km lång. Turen ger deltagarna möjlighet att upptäcka Gran Canarias imponerande berg och den utgår från Las Lagunetas i Vallesecos kommun. Här kan alla vandrare gå genom frodiga landskap, se ut över fascinerande panoraman och upptäcka vattenreservoarer. Vägen avslutas vid Hotel Rural Las Calas i San Mateos kommun, där det är dags för lunch och avkoppling.

Rutt Källornas stig
Hotel Rural Las Calas

Hotel Rural Las Calas

Om du är intresserad att vara med, anmäl dig då till en av de planerade turerna eller till hela paketet på https://www.grancanariawalkingfestival.com/en/, där du kan välja de vandringar du vill vara med på. Under samtliga rutter finns vandringsguider med som talar olika språk. De kommer att berätta om den natur som finns i de områden som besöks och beskriva kultur och folkliv. I vandringarna ingår också provsmakning av kanariska specialiteter som picknick-lunch. Provsmakningen görs i slutet av varje vandring på något av de boenden som samarbetar med Gran Canaria Natural & Active. I anmälan ingår dessutom ansvars- och olycksfallsförsäkring och alla deltagare har chans att erhålla fina gåvor.

För mer information: https://www.grancanariawalkingfestival.com/en/

Gran Canaria Natural & Active hjälper dig att lära känna öns natur och hålla koll på alla friluftsaktiviteter som finns
Kvinna på balkong

Gran Canaria är en ö med kontraster där landskapet hela tiden varierar. Ön kallas därför också för ”en kontinent i miniatyr”, eftersom ön har flera olika mikroklimat som format naturen på sätt som överraskar. Här går det att hitta både sandöken, klippöken och skogar samt landskap som vittnar om öns vulkaniska förflutna. Den mycket speciella naturen lockar varje år tusentals människor som älskar uteliv till ön. Man kommer hit för att delta i olika friluftsaktiviteter, för den goda matens skull och för att lära känna ursprungsbefolkningens historia.

Föreningen Gran Canaria Natural & Active grundades med syfte att sprida kunskap om det här stora utbudet. I föreningen ingår företag som erbjuder olika logimöjligheter i vackra naturområden samt företag som specialiserat sig på vandring, kanjoning, bergsklättring, cykelturism samt kulturell och gastronomisk turism.

Boka via https://www.grancanarianaturalandactive.com/en/