Du er her:
  • Home
  • Aktuelle
  • Den store arven og det gyllende gullet i Maspalomas
Image

Den store arven og det gyllende gullet i Maspalomas


Problemet er ikke sanddynene, men dårlig byplanlegging…

Sanddynene i Maspalomas er Kanariøyenes største turistattraksjon. Turister og besøkende fra Las Palmas har massakrert dette området siden den kommersielle dynamikken begynte i 1958. Cabildo (øyrådet) på Gran Canaria innrømmer at dette 400 hektar store området har kun 8 vakter som passer på at ingen overtredelser finner sted. Sanddynene i Maspalomas står for en omsetning på 5 459 millioner euro og et turistforbruk på 1 450 euro per person per dag.

Ørkenområdet i Maspalomas fikk mye oppmerksomhet i media tidlig i våres, da noen såkalte “influensere” brukte de vakre sanddynene til å gjemme diverse gjenstander, som mange ungdommer, dvs. influensernes følgere på sosiale media skulle springe rundt og lete etter. Dette skapte mye negativ aktivitet i et beskyttet område som sanddynene tross alt er, og hvor ungdom sprang rundt med spader og andre redskaper for å grave opp “skatter”.  Dette arrangementet var ment for sosiale media, og fikk derfor straks reaksjoner fra myndighetene. Den illegale aktiviteten ble bøtelagt, men det positive er at ørkenområdet i Maspalomas har fått fornyet oppmerksomhet, både på godt og vondt.

Sanddynene, som navnet tilsier består av gyllende sandpartikler. Disse er selvfølgelig i konstant rørelse, sterkt preget av tidevann og vekslende værforhold. Et annet mediaoppslag som har fått mye oppmerksomhet i år, er de mange fortvilte ferierende og delvis fastboende som bestitter eiendommer helt på grensen til sanddynene. De har gått ut i pressen og sterkt kritisert kommunen for ikke å hjelpe dem med den stadig økende mengden sand som blåser inn i store lass på deres eiendommer og dekker over hager og terrasser, fortere enn noen klarer å fjerne det. Nå viser det seg at en stor del av disse klagene er fra eiedommer som selges på Airbnb, og hvor folk bor i lange perioder av gangen, noe som ikke var slik ment ut fra infrastrukturen i området, mener kommunen.

Sanddynerna i Maspalomas

Andre mener at dette bare er en konsekvens av dårlig forvaltning og politikk. Ansvaret ligger hos de i Las Palmas som har makt til å ta beslutninger i syd, sier Lucía Rodríguez Arvelo, miljøforkjemper med en mastergrad i beskyttede naturområder; -“Hvis vi ser på historiske kart og bilder, kan vi se at halvparten av urbaniseringen av Playa del Inglés ligger på det gamle økosystemet i Maspalomas. Så dette problemet er et resultat av dårlig arealplanlegging og manglende forståelse for hvordan et økosystem med sanddyner fungerer”, påpeker hun sterkt.

Rodríguez Arbelo sier videre;  “ekspertene hevder at hvis det mobile sanddynesystemet hindres i å gjenvinne sitt naturlige utgangspunkt, vil det idylliske bildet av Maspalomas bare være en saga blott om 50 år”. Problemet er først og fremst at Kanariøyene ikke har utarbeidet en territoriell plan som respekterer naturområdene, at grensene ikke respekteres, og at de med innflytelse og penger ønsker å bo på helt kysten uten konsekvenser. Med andre ord: Problemet er ikke sanddynene, men dårlig byplanlegging.

Også andre miljøforkjempere slår fast at det er nødvendig å beskytte “livet i økosystemene på land” og at dette “krever en transformativ endring i måten vi produserer og forbruker på, i måten vi styrer samfunnene våre på og i måten vi samhandler med miljøet på”.

Blant skadene på Maspalomas’ sanddyner er erosjon det største problemet, noe som fører til forringelse av naturområdet og tap av landskapsverdi, siden sanddynene er en viktig økonomisk ressurs for Gran Canaria. Forringelsen av dette naturområdet kan føre til store tap av inntekter fra turismen, da Sanddynene i Maspalomas er det hovedsakelig trekkplasteret for turismen her.

I Las Palmas fanns det også sanddyner før de ble ødelagt

I Las Palmas fanns det tidligere sanddyner, men de ble ødelagt da man valgte å bygge den vakre strandpromenaden. Ute av stand til å beskytte Las Canteras stranden, har man sør på øya, fortsatt ødeleggelsene av de vakre sanddynene, som i tillegg til å være et naturreservat, også er en stor turistattraksjon. 

Sanddynene i Las Palmas var langt flottere enn sanddynene i Maspalomas. Men de ble tatt livet av, ved å planlegge en hovedvei som skulle starte nesten fra Plaza de San Bernardo i Triana og med den nåværende Juan Manuel Duran-gaten, en vei som skulle gå frem til utbyggingen av Puerto de la Luz (havnen). Når det gjelder utbyggingen som var planlagt for området La Isleta, bør det nevnes at den var litt mer presis enn de andre; prosjektet dekket området fra Calle Juan Manuel Duran til nåværende Calle Tecén, med et system som feide bort all sanden.

Man har altså ikke tatt noen lærdom av det som ble gjort galt i Las Palmas. Ingen virker bry seg om myndighetenes forvaltningspåleggene som finnes på området. Som presidenten i Cabildo (øyrådet)  de Gran Canaria, Antonio Morales, uttalte i slutten av februar, er vi prisgitt Instagam-påvirkere og såklate influensere.

 For eksempel har byrådet i San Bartolomé de Tirajana ingen myndighet over sanddynene i Maspalomas, bortsett fra å bruke penger på selve stranden, badeplassen og ansvare for renhold. Hvor ligger myndigheten over sanddynene i Maspalomas? I Las Palmas. Hvor ligger kontoret til kystmyndigheten-som regulerer tillatelser? i Madrid.

Införandet av vakter vid dynerna i Maspalomas, läs tidigare inlägg: sanddynerna-i-maspalomas/

Abonner på oppdateringer

Få siste nytt fra Dag&Natt direkte på e-post