feb 28, 2024

Vi hittar Spaniens bästa viner på Gran Canaria

På kort tid har ett antal viner från Gran Canaria vunnit utmärkelser. Ett antal har rankats som bland de bästa vinerna i Spanien. Ytterligare några har prövats och fått och bedömts av Robert Parker och fått 90 till 95 Parker poäng. En vingård har lyckats med exportframgångar i U.S.A. New York Times hade valt ut tjugo toppviner från olika hörn av världen och ett vin kom från Gran Canaria. 

Av unika druvor och unik terroir får man unika viner!
Vy över de terrasserade odlingsmarkerna i Las Arbejas.
Vy över de terrasserade odlingsmarkerna i Las Arbejas. Toppen på Tenerife i bakgrunden.

Vi, jag och min hustru Kerstin, har kunnat följa hur de flitiga vinbönderna återupplivade de gamla vingårdarna på Gran Canaria under de senaste lite mer än tjugo åren. Det började för oss med en uppgift på Göteborgs universitet, geovetenskapen, att undersöka huruvida magnesium i vingårdsjorden kunde vara orsaken till en bittermandelton i vita viner. Det visade sig sedan, att det var typiskt för vulkaniska viner. Det var på det sättet, som vi kom att bekanta oss med alla vinbönderna på ön.
På den tiden var den allmänna uppfattningen bland kanarierna, att vinet från ön möjligen gick att dricka, men inte mer. De unika och endemiska druvorna (förekommer endast på de kanariska öarna) hade också fått ett helt ogrundat dåligt rykte, vilket stödde en föreställning om att bra vin kunde bara göras på franska druvor. På barerna och restaurangerna kunde man då för tiden bara få tag på vin från det spanska fastlandet. Ingen kypare med självrespekt rekommenderade ett vin från ön.

Olika flaskor med Lava

D.O. Gran Canaria. Sedan dess har det mycket hänt. I början på 2000-talet skapades det lagligt skyddade ”varumärket” D.O. Gran Canaria. Redan mycket snart var nära sjuttiotalet vingårdar knutna till regleringsmyndigheten (Consejo Regulador de Vinos de Gran Canaria ). Det innebar, att vinbönderna hade ett strikt reglerverk att följa för att kunna få märka och sälja sitt vin med ursprungsbeteckningen D.O. Gran Canaria. Det, som reglerades och kontrollerades ,var bland annat odlingssystem, tillåtna druvor och framställningsmetoder. Det följdes sedan av en kemisk analys och ett omfattande smaktest (El Comité de Cata del Consejo Regulador de Vinos de Gran Canaria ), innan vinet kunde märkas med den s.k. la contraetiqeuta (kontrollmärke).

Bodega Lava, beläget i vinkommunen Santa Brígida, är ett familjeföretag, som drivs av de tre syskonen Mari Carmen, Guillermo och Juan Manuel Martín Monzón. De startade upp verksamheten för lite drygt tio år sedan. Vid det tillfället hade det två bröderna, båda utbildade önologer vid universitet i Valencia, redan med framgång arbetat i flera år på olika vingårdar. Fram till idag har vinmakarna på Bodega Lava gjort sig kända för att producera viner, som har låtit tala om sig och fått betydelsefulla erkännanden bland vinjournalister och hos de internationella vinkritikerna (wine ranking, poängsättning), som José Peñin (specialiserad på spanska viner), Robert Parker, Ferrán Centelles, et cetera.

Äkta årgångsviner, terroirviner och giftfritt är adelsmärket för Bodega Lava. Lava använder inte heller jordbrukskemikalier, såsom herbicider eller fungicider. Eftersom man använder naturjästen, som följer med druvorna, så används inte heller sulfiter i processen.
Terroir är ett mycket omfattande begrepp. Det handlar inte bara om väder, vind eller läge. Men den exakta geografiska odlingsplatsen, vinets hemvist, är viktig för att vinet ska kunna kallas terroirvin. Något alldeles avgörande är också mikrolivet under vinstockarnas bladtäcke och jordskiktet ovan

stockens rötter. Där lever ett otal olika mikroorganismer, maskar och insekter, vilka alla bidrar till växtplatsens unika betingelser, vilket innebär att varje år ger olika viner. Ett terroirvin jäses på den naturliga kompositionen av jästsvampar, som råder på växtplatsen just ett år och följer med druvorna i samband med skörden. Små förändringar i tillgång på vatten, värme, vindar påverkar jästsvamparnas livsbetingelser. Det är alltså en mängd små omständigheter, som avgör om årets vin blir ett kanonvin. Så var det med Lavas röda med skördeår 2021 (cosecha 2021). 

Lava tinto cosecha 2021, 93 Parkerpoäng. Vinet är ett så kallat endruvevin (monovarietal) gjort på den kanariska druvan Listán Negro. Druvan är odlad och skördad på ett litet avlägset vinfält på 1.100 meters höjd i en ort med namnet Lomo de los Ingléses i kommunen San Mateo. Jäsningen har föregåtts av en macerationsprocess med hela druvklasar (maceración carbonica, kolsyremaceration). Det leder till en intracellulär (i druvans fruktkött innanför skalet) jäsningsprocess. Normalt är annars, att man rensar bort stjälkarna direkt vid intaget efter skörden, varvid druvorna krossas, för att därefter jäsas. Det som skiljer strategierna åt är, att jäsningen av heldruveklasen, ger ett mjukare vin med unika aromatiska egenskaper och fruktiga smakprofiler. När bären, på ett brutalt maner, skiljs från stjälkarna, följer mycket beska ämnen med från de krosskadade stjälkarna.

Den här processen räckte till 1.666 flaskor. Sannolikt är alla dessa redan sålda, när den här artikeln går i tryck. 2023-orna kommer att komma ut på marknaden under mars efter det att regleringsmyndigheten har testat och godkänt vinet och kontraetiketterna klistrats på flaskorna.

Jag kan också nämna, att det röda vinet med årgång 2021 fick 91+ Parkerpoäng. Det vinet är sedan länge slutsålt. Årgångsvinerna 2023 kommer ut i mars.

Bodega Lava, beläget i vinkommunen Santa Brígida, är ett familjeföretag, som drivs av de tre syskonen Mari Carmen, Guillermo och Juan Manuel Martín Monzón.
Matías Suárez
Mari Carmen och Guillermo (foto Bodega Lava)

Årets vinskörd är på knappa 10.000 kg. Lejonparten, fyra femtedelar, är röda druvor. Druvorna är de kanariska endemiska, Listán Negro, den vanligaste, Castellana negra, Vijariego Negro, Tintilla och ett litet bestånd av den excellenta druvan Baboso negro. De vita druvorna utgörs av Listán Blanco, Malvasía volcánica och en mindre del Moscatel de Alejandría.

Man odlar på tre vinfält, på sammanlagt dryga två hektar, med mycket olika jordmåner och på olika altituder. Det ena fältet ligger i direkt anknytning till den gamla familjeegendomen i Santa Brígida och skördas vanligen i slutet av juli. De två andra ligger på högre höjd, dryga ettusen meter, och skördas i slutet på september och ibland i början av oktober.  Det högst belägna fältet ligger i trakten av Artenara, Las Arbejas. Jordmånen på det fältet utgörs av ett vulkaniskt material med en kalkhaltig lera, som har sitt ursprung från Gran Canarias tillkomst för fjorton miljoner år sedan. 

Druvklase

I samband med öns tillkomst lyftes den dryga 150 miljoner år gamla havsbotten upp ur havsdjupet och de kalkhaltiga bottensedimenten utgör i dag den kappa, som utgör jordmånen. Vinstockarna på det här fältet kan vara upp till hundra år gamla.

Vad är typiskt för det röda vinet, Vino Tinto de Bodegas Lava? Först och främst noterar vi att det är ett vulkaniskt vin. Det är ett 100% Listán Negro vin, macererad i 25 – 30 dagar, jäst på sin egen naturjäst, ofiltrerat, klarnad genom gravitation. Ytterligt små mängder sulfiter är tillsatta inför buteljeringen. Alkoholhalt 13 – 13,5%.

Skördearbete
Skördearbete en varm septemberdag på dryga 1200 meters höjd. Det är bråttom att få druvorna i svalka, för att hindra okontrollerad jäsning under plockningen. (foto Bodega Lava)

Macerationen innebär, att innan jäsningen, har druvsaften (musten) under kontrollerad låg temperatur fått dra tillsammans med druvans skal för att dra ut färg och tanniner ur skalen. Inför jäsningen har skalen separerats. Jäsningen sker sedan i stålkärl med temperaturer runt upp till 25 grader. Efter jäsningen får fällningarna falla ut . Vinet klarnas inte med klarningsmedel och filtreras inte heller.

Listán Negro är inte en särskilt färgstark druva. Ett lätt och friskt vin med behaglig syra, som gör vinet enkelt att kombinera med de flesta måltider. Vinet har en typisk vulkanisk identitet av diskret rökighet-kafferosteri och bittermandelton.
Doftregistret bjuder på friska bäriga dofter av plommon och röda bär. I gommen lockas saliven av den behagliga lätt syrliga bärigheten och en mjuk textur i en perfekt balans. Förnimmelser av hallon, lingon,…

Återuppväckning av gamla och övergivna vingårdar är en växande trend. På de kanariska öarna har vi ett otal övergivna, igenvuxna, oftast små vingårdar. Orsaken kan vi finna i öarnas ekonomiska historia, som vittnar om många svåra perioder, som resulterade i utvandring till Sydamerika. Men under de två världskrigen var öarna blockerade, för att Tyskland inte skull kunna utnyttja dem till baser. Det innebar svåra tider. 

Fältet ligger inbäddat bland terrasserade grönsaksodlingar
Fältet ligger inbäddat bland terrasserade grönsaksodlingar i en perfekt orientering mot nordväst. Mineralrik kalkhaltig vulkanlerjord.

Efter kriget växte turistindustrin upp och landsbygdsbefolkningen lämnade jordarna för mycket bättre betalda arbeten i de nya turistorterna. Nu söker unga önologer (önologi, vetenskapen om vin) / vinmakare efter övergivna bestånd av oftast mycket gamla och unika vinstockar för att göra unika viner. De gamla sorterna har tilldragit sig stort intresse och ligger kanarierna nära hjärtat. Därför har stora insatser gjorts för att katalogisera öarnas endemiska (=förekomst endast på de kanariska öarna) druvor, där universitetet i la Laguna och professor Francesca Fort (genetik) bidragit med kartläggningen av öarna mer än 100 olika varieteter.

Bodega y vino Lava brukar ett par sådana här små rara fält med gamla stockar. Det första steget, innan man kommit igång, har varit att röja upp de totalt igenvuxna fälten. Det kräver en enorm arbetsinsats (på ren svenska, ett hästjobb). Ett av fälten ligger på ett avlägset område på mycket hög höjd, 1200 meter över havet i Artenaraområdet. 

Besök Bodega Lava på vin, ost och honungsmarknaden i Maspalomas

(Feria km.0) lördag och söndag den 2 och tredje mars, kl 09:00 – 14 .00. Platsen är Maspalomas fotbollsplan, som ligger snett över från Holidayworld. Marknad Km0 Maspalomas 2-3 mars läs mer

En annan av de tidskrävande uppgifterna har varit att också artbestämma beståndet , ampelografi. Druvorna är Listán negro, Vijariego negro, Tintilla och en liten partition av Baboso negro, som skördas i slutet av september och möjligen början av oktober. Sortimentet utgörs av: Fyra röda (varav en med  åtta månader på fat), två vita och ett sött dessertvin, Lava Dulce.

Resultatet är ett vin med namnet Lava Finca Las Arbejas 2022. Det är ett äkta terroirvin, sk vino parcelario. det vill säga, att vinet kommer från druvor från ett specifikt vinfält. Giftfri odling tillämpas och druvorna skördas manuellt.
I vinmakningens första steg macereras en tredjedel av druvorna som hela klasar och resten avstjälkade. Macerationen sker i strikt temperaturkontroll under 28 dagar, för att fånga antocyaniner i druvornas skal. Jäsningen sker på den naturjäst, som följer med från fältet. Efter jäsningen får vinet mogna i sju månader på franska 225-liters ekfat, innan det tappades på flaska i juni 2023. Vinet är ofiltrerat. Separeringen av jästresterna sker med hjälp av gravitationen. Innan tappning på flaska, och efter den malolaktiska processen, tillsätts en minimal mängd sulfiter.

Definitivt ett vulkaniskt vin. Vinet är medelfylligt. Lättheten kommer från druvan listán negro och kropp och färg från tintilla. Vinet är mjukt och behagligt. Dofter av frukt och ”julaftonkryddor”. Den friska och lätta syran får det att vattnas i gommen. God lagringspotential.
Limiterad produktion. De sista flaskorna (som jag vet om) finns i San Telmo, Las Palmas hos vinoteket Vinófilos. 

Nu beskärs vinet i de höga områdena. Då är alla upptagna. Arbetet måste vara klart, så att de nya årsskotten på stocken kommer igång i tid och kan få blomningen och fruktsättningen i rätt tid. Det är det här som är orsaken till, att jag inte har lyckats samla de tre syskonen på en och samma bild.

Parkerpoäng:

Bedömning av viner har en stor betydelse för vinhandeln, och vägleder många inköpare världen över. Parker (också Wine Advocate) är ett av ett antal betydelsefulla bedömningsmallar. Andra är t.ex. Guía Peñin, Jancis Robinson . Alla dessa har samarbete med en stor stab av regionala bedömare.

Parkerpoäng har en skala från 50 till 100, där 90 – 100 är de absolut bästa. Samma skala används av Guía Peñin.  Robinsons skala går från 0 till 20.