feb 5, 2024

Lasse Sigfridsson, Rune Rudberg og Christina Lindberg byr opp til dans i Puerto Rico

Tekst&Foto: Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Alle som har en dansefot det rykker i en gang imellom, eller som rett og slett liker å lytte til svensk dansbandsmusikk har hørt om Lasse Stefanz, og Lasse Sigfridsson. I fjor kunne han feire 55 år som musiker, og 10 år som soloartist, og han synes det er like morsomt og givende fortsatt å underholde publikum! Dansband tradisjonen står sterkt i Sverige. Det er kanskje derfor artistene, men sin enkle nynne-vennlige musikk, får så stor plass i folks hjerter. Tekstene handler ofte om folks liv, bekymringer og følelser i kombinasjon med toner som er lette å følge på dansegulvet. 

Noen av Skandinavias beste country- og dansbandsmusikere re!

Noen av Skandinavias beste country- og dansbandsmusikere inntar Puerto Rico hvert år for å underholde publikum og la seg inspirere av hverandre!

Puerto Rico samler kjente svenske og norske artister
Vi møter Lasse i Puerto Rico der han skal være med på et dansearrangement, sammen med flere andre Skandinaviske artister, blant dem norske Rune Rudberg og svenske Christina Lindberg! Sammen med henne skal han synge den den folkekjære Ole Ivars låten; “Jag trodde änglarna fanns” fra 1999, mens Rune og Christina sammen skal fremføre en av Lasse Stefanz mest kjente låter; “De sista ljuva åren” som lå på Svensktoppen i 65 uker i 1998/90!

En ny sang om Gran Canaria blir en svensk/norsk duett
Selv om publikum gjerne hører gamle, kjente låter, produseres det stadig vekk nytt. Rune Rudberg lar oss få høre på den nye svingende låten han akkurat har vært i studio i Puerto Rico og spilt inn sammen med Lasse Sigfridsson. Låta heter selvfølgelig “Gran Canaria”, og slippes på Spotify om bare et par uker. Ingen tvil om at dette blir sommerens “landeplage”, i alle fall på samtlige utesteder her på Gran Canaria! 

​- Et svensk/norsk samarbeide som handler om skandinavenes desidert største ferie favoritt, pakket inn i svingende danserytmer og et refreng som klistrer seg på tunga så fort du hører den, sier Rune og ler!

Lasse synes det er spesielt gøy å få synge duett med andre artister. Nå dukker han selvfølgelig opp i Norge på vårparten for å synge sammen med Rune Rudberg. Lasse mener at nordmenn er det beste publikumet han opptrer for; enkle, danseglade og alltid på godt humør! Men ellers synger han gjerne med Christina Lindberg også, som han har gjort ved mange tilfeller gjennom årene. Hun er en svensk country- og dansband sanger som tidligere hadde sitt eget “Christina Lindbergs orkester”,  har gitt ut flere album og et dusin singler. Nå turnerer Christina som soloartist, og fikk steppe inn her på Gran Canaria for Kikki Danielsson som ble syk.  

Beslektede sangfugler

– Jeg er også så heldig å ha en meget musikalsk sønn, Emil Sigfridsson og hans dyktige hustru Zara Kronvall Sigfridsson som tidligere var med i gruppen Sarek, forteller Lasse. Mange ganger opptrer vi sammen på scenen, noe som gir meg stor glede. Deres tre barn opptrer også, spesielt eldstejenta Ängla som er veldig musikalsk, synger i musikaler og holder nå på med musikk utdannelse i Stockholm”. 

Det som begynte med et par konserter sammen med barn og barnebarn, har etterhvert resultert i suksess og to populære album, – “En mysig jul” fra 2016 og “Allt börjar på nytt”  som kom i 2019. Familien Sigfridsson har tradisjon for å holde julekonserter på Kristianstad teater hvert år, og de er etterhvert blitt så populære at billettene selges ut samme dag som de legges ut for salg, og folk kommer tilreisende fra hele Sverige. 

Her spiller Rune og Lasse inn årets sommer låt om Gran Canaria inn i Puerto Rico
I studion

– Vi elsker å synge sammen. Det blir en spesiell klang, og en spesiell stemning, man kan vel si vi har funnet vårt sound”, sier Lasse. 

Dansebandet Lasse Stefanz
Allerede i 1967  startet det svenske dansebandet Lasse Stefans opp nede i Skåne i Sverige. Initiativtakerne var tvillingene Hasse og Lasse Sigfridsson, sammen med Stefan Roslund og Alf Göransson. Det var naturligvis tvillingbrødrene som gav navnet til det som skulle vise seg å bli et av Sveriges mest kjente danseband. Med låter som “Det regnar och regnar”, “Oh, Julie”, “Peppelinos bar”, “Du försvann som en vind” och “Huaröd” har de trollbundet  det svenske publikum i et halvt århundre. I 1988 fikk Lasse Stefanz utmerkelsen “Sveriges bästa dansband”, både i Sveriges Radio og av ukebladet “Hänt i Veckan”, og i 1989 også av Aftonbladet. I 1990 ble Lasse Stefanz tildelt en Grammis. Deres popularitet har selvfølgelig også spredd seg over landegrensene til Danmark og Norge. 

Solokarriere
En ikke helt ukjent konflikt oppstod i 2012, hvilket endte med at Lasse Sigfridsson forlot bandet Lasse Stefanz etter 45 år.

– “Da jeg i 2012 ikke lenger var en del av Lasse Stefanz var jeg egentlig veldig i tvil om hva jeg skulle gjøre av resten av mitt liv. Det var da Pär Winberg i Atenzia plateselskap tok kontakt, og slik gikk det til at jeg samme høst spilte inn mitt første solo album! Albumet solgt bra, det solgte faktisk til gull, hvilket åpnet mange dører og livet som soloartist så lyst ut”

Med melodier som “Främling”, “Sju av himlens änglar”, “Livets många skeenden” og “På samma scen” har Lasse bidratt til den svenske, musikalske skattekisten på egenhand. Etterhvert har det blitt hele syv soloalbum og mange, mange opptredener, kirkekonserter, pub-konserter, allsang og festivaler. Etter separasjonen fant han snart spillegleden tett på seg, i sin egen musikalske familie i tre generasjoner.

 Lasse forteller at han våren og vinteren 2020 hadde uvanlig mange spillejobber booket. Svensktopps-festen, Dansbandsveckan i Malung, og ikke minst spillejobber på Gran Canaria!

– Alt så lyst ut. Så kom pandemien og alt ble bare tatt bort og forsvant, som for alle i artistbransjen, sier Lasse.

To år med pandemi betydde mye frustrasjon og inntektstap for mange musikere og artister. Men tiden i karantene gav han også innsikt og nye muligheter. Lasse Sigfridsson er en av dem som oppdaget Facebook og YouTube for å nå sitt publikum. Han var ikke den som var inaktiv i karantenetiden. Han bygde nytt hjemmestudio i Åhus utenfor Kristianstad. Han fant Youtube og Spotify hvor han la ut nye sanger og han slo opp publikummet sitt på Facebook og sendte flere livekonserter hjemmefra via dansbandssidan.com.

Nå ser han fremtiden med en nyerobret selvtillit, og stortrives som soloartist. 

Lasse Sigfridsson gav i fjor ut sitt syvende soloalbum i forbindelse med at han feiret 55 år som artist. Det har vært et år med egne konserter og sammen med familiemedlemmer og andre artister som Christina Lindberg. Han håper blant annet at det blir en fortsettelse av Svensktopps-festen og å stå på scenen under “Dansebandsveckan” i Malung igjen.

– Men jeg lengter absolutt etter å møte publikum på ordentlig denne våren og sommeren  igjen. Tross alt, ingenting slår det! Og tenk så heldig jeg er som får komme ned til Gran Canaria igjen, kose meg i varmen, møte det flotte publikum og spille sammen med fantastiske kolleger fra Sverige og Norge. Det gir så utrolig mye inspirasjon og musikkglede.  Det kan ikke bli bedre!