apr 11, 2024

Ta buss 18
– upplev friheten och se det inre av Gran Canaria

Det här är några tips främst för alla de, som vistas på den södra delen av Gran Canaria och har möjlighet ta bussen från Faro de Maspalomas upp i bergen mot San Bartolomé och Tejeda. Det är hur enkelt som helst att göra en rundtursutflykt på Gran Canaria på mindre än 10 timmar med Global. Ett sceniskt äventyr du inte glömmer. Starta i Faro de Maspalomas.

Buss linje 18

Hoppa av i San Bartolomé eller fortsätt till Tejeda, utsedd till en av Spaniens vackraste städer. Ät gott och njut. Fortsätt sedan upp till öns topp och sedan ner på andra sidan av ön till San Mateo. Nästa bussen tar du till San Telmo och därifrån tillbaka till Faro de Maspalomas.

Vi tar det från början. För några år sedan vinkade Antonio Sarmiento till sig mig för att fråga om jag kunde hjälpa honom med svenskan till en idé om rundtur med buss. Alla ni, som har sett Lasse Åbergs film Sällskapsresan, känner igen Antonio. Det var en enkel idé, som riktade sig till svenskar på Gran Canaria. Antonio hade ritat upp en resplan med linjebussarna Global. 

Bussen på slingriga vägar

Det handlade om ett resetips att ta sig från Maspalomas upp till Tejeda via Fataga och San Bartolomé. Ett kort besök i Tejeda, vidare upp till Cruze de Tejeda och därefter ner på andra sidan av ön till San Telmo via Vega de San Mateo. En behändig och spännande dagstur med vidunderlig utsikt över landskapet. Vid ”siktigt väder” (citat Evert Taube) får du en glimt av Tenerifes siluett och toppen Teide. Som sagt om vädret tillåter. Vi befinner oss över molnhöjd och dimbankar kan komma och gå. Busslinjerna, tiderna och stoppen. Allt var med.

Antonio bor i Tejeda. Det gjorde han också, när Lasse Åberg spelade in filmen Sällskapsresan (eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten). I den filmen hade han rollen som portier på det hotellet, där resesällskapet var inhyst. Den berömda scenen är den, där en i sällskapet klagade på, att den utlovade havsutsikten saknades. Det problemet löste portieren, spelad av Antonio, med att haka ner spegeln i badrummet och sticka ut den genom fönstret. Då kunde gästen se havet.

Vägen upp till San Bartolomé är en resa på sjutton kilometer på slingrande serpentinvägar med oslagbar utsikt över landskapet runt el barranco Fataga. Vi passerar ett par små orter, Arteara och Fataga. Arteara är en urgammal begravningsplats för ursprungsbefolkningen, guancherna. Fataga är är en liten by med pittoresk bebyggelse. Genom samhället går smala kanaler, genom hus emellanåt, med vatten. Vattnet, som kommer ur berget ovanför samhället, regleras enligt ett komplicerat system. Värt ett besök!

”Hoppa av i San Bartolome eller fortsätt till Tejeda, utsedd till en av Spaniens vackraste städer”
Utsikt över staden Tejeda

Ett stopp i San Bartolomé med vinprovning. Här hittar du en riktig spansk idyll med många små gränder. Det är också gott om små restauranger och caféer. I San Bartolomé de Tirajana (Tunte) hittar vi en av öns stora vinbodegor, Bodega Las Tirajanas. Bodegan är ett cooperativ, som drivs av fjorton vinbönder, företrädesvis utspridda på den norra delen och på de höga lägena på ön. De levererar druvorna till bodegan och vinet görs i San Bartolomé. Vinerna från Las Tirajanas är bedömda av både Peñin och Parker. De har vunnit ett flertal internationella utmärkelser och är absolut värda promenaden upp till bodegan för en vinprovning. Då blir det här en heldagsvistelse i San Bartolomé med vinprovning och ett restaurangbesök. Glöm inte ta bussen tillbaka. Tejeda får bli en annan dag.

Ett stopp i San Bartolome med vinprovning. Här hittar du en riktig spansk idyll med många små gränder
San Bartalome

Efter två timmar är du i Tejeda (om du inte steg av i San Bartolomé). Tejeda ligger på en höjd av dryga 1.000 meter över havet. Här bor i runda tal 2.000 personer. Staden har namnet att vara en av Spaniens vackraste städer med vacker arkitektur och en vidunderlig utsikt. Åt väster har man utsikt djupt ner i dalen med alla terrassodlingar. Åt norr syns Spaniens högst belägna stad, Artenara. Bakåt, åt öster, sträcker sig bergsmassivet upp mot ytterliga mer än niohundra meter.

Nästan allt i Tejeda cirkulerar annars runt mandel och bakverk av mandel. Ett av de typiska bakverken bär namnet Piedra de Bentayga. Det ligger ett par mandelbagerier / caféer utefter promenadgatan, och även tillräckligt med restauranger för att kunna njuta av en vistelse i Tejeda. 

Vinprovning

Resplanen i korthet

Du kliver på buss 18 i Faro de Maspalomas. Avgång klockan 09:30. Bussen blir full när den kommer till San Fernando. Därför, stig på redan i Maspalomas. Resan för hela sträckan upp till Tejeda kostar 6,15€, som betalas kontant på bussen. Bussen passerar Atenara, Fataga och San Bartolomé på vägen till Tejeda.

Bussen anländer till Tejeda runt 11:20

Uppehåll i Tejeda. Du har tre och en halv timma på dig att bekanta dig med mandelstaden Tejeda. Kommunen Tejeda hyser på ett ungefär två tusen invånare. Här finns flera restauranger och caféer samt mandelbagerier. Ett par mandelspecialiteter är ”piedra de bentayga” och bienmesabe (min favorit; mandel + honung till glass eller bakverk). Återresa till Faro de Maspalomas klockan 14:00 på vardagar eller 17:00 alla dagar. Vidarefärd till SanMateo kl 15:05

Antonio i sin by

Buss 305 till Vega de San Mateo. Bussen avgår 15:05. Den för dig upp till högsta punkten för resan, lite dryga 1.500 meter, innan vägen går ner på andra sidan mot San Mateo.

Biljettpriset är 2,55€. Avstigningen sker på busstationen i San Mateo och till ett ”direktbyte” till nästa buss, 303

Buss 303 till San Telmo, Las Palmas avgår kl 16:00 och är i San Telmo 45 minuter senare. Biljett pris 2,55€. 

Buss 30 till Faro de Maspalomas avgår 17:00 från perrong 11. Biljettpris 5,60€

Total biljettkostnad 16,85€ för en heldag

Busstabeller: www./guaguasglobal.com

Utsikt från bussen
Tejeda by
Tejeda by