Du er her:
Image

Turist dog efter hajangrepp


Kvinna som attackerades av en haj dör i räddningshelikopter 514 kilometer från Kanarieöarna

Attacken inträffade i Atlanten, cirka 180 kilometer öster om Dajla. En 30-årig tysk kvinna dog under natten mellan måndag och tisdag ombord på det spanska flygvapnets räddningshelikopter, där hon evakuerades till ett sjukhus i Las Palmas de Gran Canaria efter att ha blivit attackerad av en haj i Atlanten, 514 kilometer från Kanarieöarna, har sjöräddningen bekräftat för EFE. Händelsen inträffade strax före klockan 16:00 (kanarisk tid) på öppet hav, cirka 180 kilometer öster om staden Dajla (Västsahara).

Besättningen på fritidsbåten där kvinnan reste, den brittiska katamaranen ‘Dalliance Chichester’, begärde hjälp runt 15:55 från den spanska sjöräddningen, som delar internationellt räddningsansvar i detta område med den marockanska marinen.

Därför kontaktade den spanska sjöräddningen kontrollcentret för sin motsvarighet i Rabat, som bad att nödsituationen skulle hanteras av Spanien, eftersom de saknade resurser i området.

Sjöräddningen utfärdade omedelbart en varning till alla fartyg i närheten av katamaranen, varav ett kunde närma sig och erbjuda medicinsk hjälp till besättningen.

En räddningshelikopter från Flygvapnets sök- och räddningstjänst (SAR) från Gran Canaria ryckte ut och tog ombord kvinnan runt 20:05, enligt uppgifter från källor.

Kvinnan, som hade förlorat ett ben i hajattacken, drabbades av hjärt- och andningsstillestånd under flygningen och anlände död till sjukhuset Doctor Negrín i Las Palmas de Gran Canaria.

Katamaranen hade lämnat hamnen i Las Palmas de Gran Canaria den 14 september och var på väg söderut, enligt rutten registrerad av maritima trafikövervakare som marinetraffic.com eller vesselfinder.com.

Enligt det internationella registret över hajincidenter som sammanställts av Naturhistoriska museet i Florida (USA) finns det bara sex bekräftade incidenter med hajar på Kanarieöarna genom historien, och en till som är sannolik. Ingen av dessa var dödlig.

På platsen där måndagens incident inträffade, och i omgivningarna, har inga tidigare incidenter dokumenterats. Den närmaste, förutom de på Kanarieöarna, rapporterades i den afrikanska ögruppen Kap Verde.

Abonner på oppdateringer

Få siste nytt fra Dag&Natt direkte på e-post

Ikke gå glipp av noen nyheter!

Varsler til e-posten din når vi publiserer nye artikler.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.