KRIMINELLE DRØMMER

GABRIELLA ULLBERG WESTIN skriver sterkt om kriminelle hendelser og erotiske relasjoner i Hudiksvall i Sverige. Hva har det med Gran Canaria å gjøre?

Tekst & Foto: Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Gabriella på huk

Drømmen om å bli krimforfatter fikk en ny virkelighet da hennes mann gav henne en ”date” i 40-års gave. Han hadde kjent igjen den kjente svenske, krimforfatteren Mari Jungstedt på flyet ned på feriereisen til Gran Canaria. Avtalen gikk i boks. Generøst tok den svenske suksessforfatteren Mari Jungstedt imot Gabriella Ullberg Westin i sin leilighet i Arguineguin og gav henne noen avgjørende råd med på veien. Fem år etter sitter Gabriella tilbake på Gran Canaria og avslutter sin fjerde bok i serien om ”Morden i Hudiksvall” som skal lanseres i april måned.

Böcker av Gabriella

På bokomslaget står det ”Nordens nya deckardrottning” og håpet om å kunne leve av sitt forfatterskap kryper stadig nærmere.

Men vårt første møte må brått avsluttes, da Gabriella må skynde seg hjem for ikke å miste sin eksamen i kriminologi som legges ut på nettet presis klokken ett. 

Hun har mannen på rehabilitering på Svenska Re, begge barna på Svenska Skolan i San Agustin, og hodet fullt av mordgåter. Selv er hun mørkkledd, sart, vakker og en tidligere introvert personlighet. Sammen tilbringer familien noen vintermåneder her på Gran Canaria hvor hun fikk en kickstart på sitt forfatterskap for fem år side

-Jeg har alltid vært interessert i livets mørke hendelser. Ikke desto mindre begynte jeg på politihøyskolen i sin tid. Hun fikk lese kriminologi under en ikke ukjent professor ved navn Leif G.W. Persson, som selv er en særdeles suksessfull forfatter. Utdannelsen fikk et ufrivillig slutt da jeg ble skadet under de tøffe fysiske utfordringene. Men i dag er jeg gift med en polis, og det kanskje kompenserer sier Gabriella med glimt i øyet.

Nettopp det at hun var introvert, sjenert og ikke fikk uttrykt seg verbalt slik hun ønsket, gjorde at de mange historiene hopet seg opp inne i hodet hennes. Trykket økte og trangen til å formidle sine historier lå og ulmet. Det var da hun satt hjemme i Sverige en julaften med små barn og ventet spent på nissen, at den mørke historien fikk sitt utløp. Tenk om vedkommende som snart skulle ringe på døren ikke var hennes utkledde ektemann, slik hun forventet? Tenk om det var en vilt fremmed? 

Boken ”Ensamfjäril” (Ensomme sjeler på norsk) ble hennes debut. Selv om hun var godt forberedt på å få returnert sitt manuskript fra de fremste forlagene, gikk det hardt utover selvtilliten. Boken ble tilslutt utgitt på et hybridforlag, der hun selv måtte stå for markedsføring og distribusjon. I lokalmiljøet både i Stockholm og i Hudiksvall der mordene ble begått tok lokale bokhandlere imot henne og gav henne sjansen til å selge og signere sine bøker i en travel førjulstid. Det løftet selvfølelsen og motet til å fortsette forfatterskapet. 

Plutselig skjer det!
Hun får en forespørsel fra Harper Collins Publishers, et amerikansk forlag som nyetablerer seg i Sverige. Det skrives en kontrakt på tre bøker i serien om morden i Hudiksvall som etterforskes av den fargerike og sterke personligheten Johan Rokka. Da er hun i gang. Bøkene lanseres også i andre nordiske land, samt i Bulgaria og Tyskland. Kritikkene er positive og leser markedet tar imot henne med åpne armer. Hun er fortsatt småbarns mamma, har fulltidsstilling innen kommunikasjon og studerer kriminologi ved Stockholms universitet.

Gabriella stående på klipp

Gabriella Ullberg Westin er født i 1973 og har vokst opp i Hudiksvall. Tidligere bodde hun i Italia, der hun jobbet som fotomodell. Nå bor hun i Stockholm med familien sin og jobber innen kommunikasjon. I fritiden driver hun med løpetrening og har deltatt i mange langdistanseløp. Ensomme sjeler er hennes første roman. Ikke uventet utspiller deler av romanen seg i Italia, der jeg formoder at vi følger med Gabriella tilbake til gamle trakter. Uventet er kanskje de detaljerte, erotiske innslagene som skiller hennes krimfortellinger fra mange andre.

-Jeg har selv savnet krimbøker med erotiske innslag, sier hun. Hvorfor skal skildringen av en intim relasjon i en krimbok slutte når lampen slukkes?

Boken “Ensamfjäril” (Ensomme sjeler på norsk) handler om politimannen Johan Rokka som kommer tilbake fra storbyen til Hudiksvall for å finne ut hvor hans ungdoms kjærlighet tok veien. Det er julaften, og et voldsomt snøvær lammer Hudiksvall. Utpå ettermiddagen blir politiet varslet om at Henna Pedersen, gift med Sveriges beste fotballspiller, er funnet drept i hjemmet. Den hjemvendte politimannen Johan Rokka får ansvaret for drapsetterforskningen. 

Da enda et kaldblodig drap skjer, skjønner han at jobben og fortiden ubønnhørlig vil bli flettet sammen. Jo mer han finner ut om det som har skjedd, jo sikrere blir han på at fotballspilleren skjuler noe – og aldri egentlig kjente sin kone. Ulike ledetråder fører Johan Rokka til Italia. Dessuten blir han dratt inn i et erotisk forhold med sin barndomsvenns datter.

I neste bok i serien om mordene i Hudiksvall heter “Springpojken” (Løpegutten på norsk) møter vi igjen førstebetjent Johan Rokka. Nå blir en ung jente funnet knivstukket og drept, og indre demoner vekkes til live for Rokka siden denne saken minner mye om gamlekjæresten hans, Fanny som forsvant etter en fest.

-I denne boken forsøker jeg å belyse gjengkriminalitet, og fikk virkelig gjøre en stor research jobb. Den delen av forfatterskapet er jeg spesielt glad i, selv om det ble mange sterke møter og relasjoner med mennesker som fikk følge med meg videre i livet. Min nysgjerrighet handlet først og fremst om hva det er som gjør at man disponeres for rekruttering til kriminelle nettverk, forteller Gabriella.

I den tredje boken ”Fixaren” (Fikseren på norsk) blir en ung mann skutt, eller nærmest avrettet. Både han og kameraten som også blir skadet, har forbindelser til et forsikringsselskap. Man mistenker at de har fått tilgang til farlig informasjon. En kvinne forsvinner, som dessuten er gift med Johan Rokkas fetter og han blir ufrivillig inndratt i slektens lysskye virksomhet. Det virker som tempoet har økt i fortellingen, og med det også spenningen. Radarparet Johan Rokka og Janna Weissmann får en mer sentral rolle, eller så er det bare at man ikke har registrert det tidligere? Og når Johan Rokka blir utsatt for en personlig tragedie er det mye som står på spill.

-I denne boken tar jeg for meg begrepet ”Social Engineering”, hvor forbrytere gjennom forskjellige teknikker manipulerer personer til å avgi følsom informasjon eller rett og slett begå grove strafferettslige handlinger. 

Nå er Gabriella Ullberg Westin i full gang med å skrive sin fjerde bok i serien, her på Gran Canaria. Den skal gis ut i Sverige i april, så handlingen vil hun ikke røpe. Vi treffer henne på Hotel Sunsuites Carolina i San Agustin, der hun har holdt et meget interessant foredrag om sin bokserie og sitt forfatterskap. 

Böcker av Gabriella