Engelskmennenes siste hvilested på Gran Canaria
Britisk innflytelse på Kanariøyene

Selv om det har funnets engelskmenn på Kanariøyene siden 1400 tallet, har de ikke alltid vært like velkommen av alle. Grunnen til at engelskmenn kom til øyene og skapte sine kolonier var først og fremt økonomiske, og bestod i første rekke av forretning- og handelsmenn som  importerte varer til øyene fra sitt eget land.  Fra 1600 tallet har antallet engelskmenn økt kraftig, særlig for å kunne utnytte de fordelaktige elementer som klima til å produsere bla. vin. Etter etableringen av Francos Havner (fri havnen) i 1852, ble mange rederier opprettet og  både import og eksport økte kraftig.

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Gjennom 1800- og 1900- tallet økte derfor også grunnene for å slå seg ned her. Etterhvert begynte også folk å komme hit ikke bare for å jobbe, men for å nyte sin fritid. Noen for å nyte avkastningene av sine økonomiske gevinster, andre fordi de gjennom ekteskap med aristokratiet og med det lokale borgerskapet hadde fått en tilknytning til øya. Dette var også grunner til at britene har hatt sterk innflytelse på samfunnet og kulturen av øyene.

På Tenerife ble The Tenerife News, en engelsk avis for de som ikke kunne lese spansk, etablert allerede den 3. Januar 1891, mens man i 1903 etablerte The Canary Island Review.

Den engelske kirkegården i Las Palmas
Opprettelsen av den engelske kirkegården går tilbake til 1835 etter Sarah Walters død, en ikke-katolsk kvinne som gikk bort i 1829 og som ble begravet utenfor bymuren.

I 1834 fikk man derfor en tomt av byrådet som skulle bruke til kirkegård. Den første begravelsen der fant sted den 4. desember 1835. I 1875 oppstod en tvist om hvorvidt en amerikansk kvinne kunne bli begravet i den britiske kirkegården. 

Gravstenar
Gravar

I og med at tomten var begrenset følte mange at den skulle forbeholdes britiske statsborgere. Imidlertid gikk den britiske utenriksministeren inn i saken, og den amerikanske kvinnen ble behørig begravet. Den britiske konsulen, Mr. Robert Hughton som avviste søknaden i første omgang hadde ikke noe valg, annet enn å presentere sin avskjedssøknad i et brev til Lord Granville (den britiske utenriksministeren) som et resultat av denne ubehagelige hendelsen, og forlot sin stilling samme år. I det siste århundret har det vært et siste hvilested for mange mennesker fra forskjellige nasjonaliteter og trosretninger.

Om du besøker kirkegården og tar en titt på gravsteinene, vil du finne  menn og kvinner i alle aldre, personer knyttet til havnen, sjømenn, prester, misjonærer og leger. Det gir ytterligere et bevis på hvor viktig havnen “Puerto de la Luz” var for alle som skulle til Afrika, og enda viktigere for de som kom fra Afrika og som behøvde rekreasjon før de kunne fortsette sin reise videre. 

Familjen Fisher gravsten

Dessverre for noen var det her deres reise kom til en ende, og hvor deres jordiske levninger i dag hviler. Ikke utenfor bymuren, men midt inne i et travelt bybilde av vakre Las Palmas. Den engelske kirkegården er lite brukt for begravelser i dag. På samme måte som kirken, er den mye besøkt av både lokalbefolkningen, grupper med skolebarn og voksne som vil lære mer av øyas historie og den tilknytning til britisk kultur. Kirkegården er stengt, men nøkkelen kan hentes i nabohuset. Du vil også finne norske, svenske og danske navn på gravstøttene.

Även skandinaviska namn

Den engelske kirken i Las Palmas
Ved utgangen av det 18 århundre ville flere av de protestantiske, engelske familiene som bodde i Las Palmas bygge en kirke der de kunne overholde sine religiøse plikter. Historien om Holly Trinity Church begynner derfor i 1887, den 16. november da biskopen av Sierra Leone, Mr. Ernest Graham ledet et møte der de kom til enighet om å bygge kirken. I 1889 ble tomten i “Ciudad Jardin” akseptert og kjøpekontrakten undertegnet den 14. september 1891. Grunnsteinen ble lagt i august 1891. Det finnes ingenting dokumentert om når kirken stod ferdigstilt, men på en julegudstjeneste i 1892 finnes det et notat om at “kirken var fullsatt”. Mr. Alfred L. Jones og Mr. Gerald Miller donerte glassmalerier og firmaet Elder Dempster var konstruktørene bak kirkebygget.

Sjømennenes Institutt
De engelske sjømennenes institutt ble grunnlagt i 1890, noe tidligere enn Queen Victora Hospital (kjent som det engelske sykehuset). Med sin beliggenhet i havnen “Puerto de la Luz”, ble det drevet av engelske misjonærer. Instituttet fulgte opp engelske

Plakat utanför ingången

sjømenn gjennom utdannelse og sjelesorg.  Bygningen hadde utsikt over Canteras stranden, og fasaden fulgte hele lengden langs La Palma gaten.  Alle rom hadde sine fasiliteter og var vel utstyrt bestående av en større matsal, biljard hall og en bekvem stue. Instituttet var delvis organisert og hadde økonomisk støtte av det britiske og utenlandske sjømannsforbundet og det engelske bibelselskap. Men også den britiske kolonien på Gran Canaria bidro økonomisk gjennom pengeinnsamlinger og velgjørenhet.  Det var strenge regler for alle brukere av instituttet, og alkohol konsumering var totalforbudt. I 1952 ble bygningen stengt for godt.

The Queen Victoria Hospital
The Queen Victoria Hospital, også kjent som “det engelske sykehuset”, ble grunnlagt i 1891.  De britiske shipping agentene som var stasjonert i havnen “Puerto de la Luz” formulerte ideen om å bygge et sykehus etter å ha observert hvordan en engelsk sykepleier, Miss Hudson, som bodde i Las Palmas egenhendig og frivillig tok vare på en del syke sjømenn av egen nasjonalitet, som var  blitt tvunget til å gå i land i Las Palmas.

Det engelske sykehuset ble bygget på Sagasta gaten nr. 52, og hadde kun engelsk talende personal, og ble drevet av engelske leger. Bruk av vann og elektrisitet var gratis takket være donasjoner fra Las Palmas by (vannreningsverket) og Unelco (elektrisitet selskapet).  Noen av legene som jobbet ved det engelske sykehuset på den tiden er fortsatt husket med ros og hengivenhet på Gran Canaria. Verdt å omtale er Dr. Taylor, Dr. Parson, Dr. Baxter og Dr. Harrison blant andre. Bygningen hadde utsikt over Canteras stranden, og sykehuset var i funksjon fram til 1966.  Tomten ble da solgt, og hotellet Cristina ble bygget.

Skibsförer Erling Wall
Louis Emily minnessten

Golf klubben
Den 17. Desember 1891 holdt en gruppe britiske borgere bosatte i Las Palmas et møte på et sted kjent som “Lomo del Polvo”, der de la grunnlaget for hva som skulle vise seg i dag å være Spanias eldste golfklubb (Las Palmas Royal Golf Club). Gran Canaria er en pioner i Spania innen denne sporten, nettopp som et resultat av dette møtet. Blant mange andre troféer holder klubben i Palmer Cup, som er det eldste sportslige trofe i hele Spania.  Den første golfbanen i landet ble innviet på Gran Canaria 1891, takket være en felles innsats av noen medlemmer av den britiske kolonien, slik som Mr. Kitto , Mr. Richar Blandy, EC Barker, A. Fergurson, Charles Wigg, Brian Melland og John Forman blant andre. Denne golfbanen som i utgangspunktet ble brukt av britiske fastboende og turister, lå midt i hovedstaden, i det området som i dag er den sentrale sonen av Escaleritas.

Gravstenm med Charles Thomas namn

Kanarieren Juan Dominguez Guedes,  var en av de beste golf spillerne ikke bare på Gran Canaria, men også i hele Spania. Han oppnådde et nært vennskap med den anerkjente britiske golfbane designeren Mackenzie Ross gjennom Dominguez mange besøk i England. Deres felles kjærlighet for golf fikk dem til å slå sine kloke hoder sammen, og utvikle et prosjekt som i 1957 førte til byggingen av Bandama golfbane, og som fortsatt i dag bærer tilleggs navnet “Real Club de Golf De Las Palmas”. Banen har en fantastisk utsikt og lar spillerne nyte denne sportslige aktiviteten gjennom hele året takket være øyas gunstige værforhold. Med andre ord er Bandana golfbane ikke Spanias eldste golfbane, men rommer Spanias eldste golfklubb.

Las Palmas Cricket Club
Denne sportsklubben ble stiftet den 29. Mars 1890 og ligger på en romslig bakkenivå mellom Santa Catalina sykehuset og La Casa del Caminero. Kampene ble spilt mellom hver kombinasjon av lagene, inkludert gifte mot single, menn mot kvinner, Hotel Metropols gjester mot Hotel Santa Catalinas gjester, og selv mannskapet på britiske krigsskip som lå i havnen mot engelske, faste beboere på øya. Ved en anledning tilbake i 1903 skal Mr. Seddon ha uttalt at hovedstaden på Gran Canaria kan være stolt av seg selv om “den eneste havnen som kan tilby golf klubb, cricket klubb, tennis på gressbane og fotball. For ikke å glemme croquet og poker”!

Kilde: La Luz Port History

Kors på grav