Den evige reiseleder…
I en alder av 64 år blir Per Torssander fortsatt barnslig begeistret av å reise

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Blant masse gode minner, kan Per Torssander ikke glemme den godt påseilede advokaten fra Bergen som i fortvilelse over sin bortkomne koffert, smelte til den unge reiselederen på kjeften i alles påsyn i ankomsthallen på Las Palmas flyplass. Året var 1986, og den unge Per var flyplassansvarlig for reisearrangøren Star Tour/Fristidsresor.

-Selv om smerten var lindrig, klistret episoden seg fast i minneboken,  ler Per. 

Da advokaten senere sendte inn en klage på dårlig service, var ikke Per sen med å minne han på den “uheldige” hendelsen som hele flyplassen hadde bevitnet. Så ble saken henlagt uten ytterligere kommentarer fra gjestens side.

Per mener selv at han husker dette så godt, fordi det er en av de meget få negative episodene han har opplevd gjennom sitt lange yrkesliv som reiseleder. Han elsker den nære relasjonen han har til sine gjester, og den utfordringen jobben gir ham gjennom spennende reiser over landegrenser,  fordypelse i historie, kultur og språk mens han samtidig må

balansere profesjonalisme med en ekte nærhet til sine gjester. Løsning på uforutsette problemer og logistikk mener han bare krydrer tilværelsen.

Selvfølgelig føler han på en stor forpliktelse med hensyn til den forventningen mennesker har når de skal på ferie. Han leder ofte grupper som under hans ansvar og i løpet av noen få dager, forhåpentligvis skal erfare det som kanskje blir deres “livs hendelse”!

Drømmen om Amerika….
Per Torssander vokste opp i Eskilstuna, sørøst i Sverige, og var student ved universitetet i Uppsala på begynnelsen av 80-tallet, da han ikke lenger kunne motstå drømmen om Amerika. Han hadde lenge vært besatt av tanken på å loffe rundt i USA, og forventningene ble så til de grader innfridd da han besøkte bl.a. New York, Los Angeles og Las Vegas våren 1983.

Sammen med gode venner fikk han låne et hus i Pasadena, nordøst for Los Angelses, over en lengre periode. Han trivdes som fisken i vannet.

Det var derfor ekte tårer som kom da han våren 1983 satt på en Greyhound buss nonstop fra L.A. til New York, og var bunnløst fortvilet fordi pengene hadde tatt slutt, og han var nødt til å reise hjem. Reiselysten var for alvor vekket. Livet skulle aldri mer bli det samme.

Fritte
Vel hjemme igjen i Sverige snublet han over en annonse i Dagens Nyheter der Fritte (Fritidsresor) søkte etter “bransjens beste reiseleder”. Per ble valgt ut blant 3000 søkere, og sendt på en ukes betalt reiselederkurs på Kypros. Hans første arbeidsplass ble destinert til Naxos på den sicilianske østkysten. Bortsett fra at han ikke skjønte et eneste ord av hva danskene sa, så forstod Per fort at han hadde funnet sin hylle i livet!

Det skulle bli flere somre på den vakre italienske øya som var et yndet feriemål for skandinaviske turister.

Men da vintermånedene kom ble Per flyttet til Gran Canaria. Det passet ham fint. Her hadde han tidligere vært på ferie og trivdes godt. Som så mange andre i denne vanedannende bransjen, så får man på et tidspunkt for seg at man nok må reise hjem og starte på “det riktige livet”. Så skjedde også med Per.

Per utanför Grisantonio
Per tilbake på Gran Canaria. Her utenfor inngangen til Antonios ”Grisefest” i San Fernando.
Per var flyplassansvarlig for Fritidsreser på Gran Canaria.
Per var flyplassansvarlig for Fritidsresoer på Gran Canaria. 

– Min tanke var  å bli skribent da jeg hadde studier ved Poppius Journalistskole i Stockholm i bakhånd. Jeg kom så langt som søke jobb i Dagens Nyheter, men da telefonen ringte og jeg fikk beskjed om at jobben på familieredaksjonen var min, fikk jeg plutselig kalde føtter. På impuls bestemte jeg meg for å bli i reisebransjen, og pakket bokstavelig talt kofferten og fløy ut i verden igjen sier Per og ler.

Gran Canaria
Vintrene 1986-87-88 var jeg tilbake hos den flotte gjengen på Gran Canaria. Jeg ble flyplassansvarlig, en ganske stressende oppgave da datoriserte systemer var helt i startgropen. Men det var jo den høye pulsen i hverdagen som gjorde arbeidet så forbasket morsomt. Man fikk gå på akkord med seg selv hele tiden, og løse mange og uventede problemer på løpende bånd. Man fikk improvisere og tilrettelegge så godt man kunne, det viktigste var at gjestens interesse ble satt i høysetet. Blant de joviale kollegene i Fritte-gjengen var det sterk konkurranse om å “knekke” gjesten, det vil si gjøre gjesten målløs, uansett hva vedkommende måtte ha av klager, mangler eller eventuelle ønskemål.

-Privatlivet levde vi mellom siste flyavgang på kvelden og første ankomst neste dag, med andre ord måtte nattesøvnen vike for litt sosialt samvær på utestedet “Pacha” i Playa del Ingles, forteller Per. Men det å kjøre utflukt til Antonios Grisefest ble også sett på som en “nesten frikveld” med bussen full av ferierende gjester, minnes Per.

Under 80- tallet som var charterbransjens glansperiode der muligheten for skandinaver å komme til Gran Canaria nesten ene og alene var prisgitt såkalte “pakketurer”, sendte man gjestene hjem med siste fly for sesongen og satte nøkkelen i døra og vred om. Alle reiseledere ble da videresendt til såkalte sommerdestinasjoner.  Og vips var Per tilbake på Sicilia.

Tyrkia
Som ansatt i Fritidsresor ble Per i 1988 beordret til Tyrkia. Det var Frittes andre sesongen der, og det meste var ukjent og nytt. Per følte seg overhodet ikke hjemme. Kulturen, språket, maten og  menneskene virket så helt annerledes en det han var vant til fra Italia og Spania. Han rett og slett mistrivdes så til de grader at han søkte seg til Fritidsresors hovedkontor i Stockholm, nesten imot sin egen overbevisning.  Der havnet han på markedsavdelingen, og kan i ettertid se at med sitt ansvar for Norrland, hadde han nok en bra og trivelig jobb!

Men engang reiseleder, alltid reiseleder sier Per, og igjen måtte han innse at han ville ut i verden.  På sine ferieturer til Gran Canaria reagerte han sterkt på at tidligere kollegaer presenterte han som en “representant for hjemmekontoret”. Han hadde havnet i en rolle han ikke ville ha.

Fritte Katalog 88-89
Star Tour Fritidsresors katalog slik den så ut på slutten av 80-tallet

Familie
I 1990 fikk han på nytt et oppdrag i Tyrkia. Men denne gangen var det annerledes. Han hadde fått et året-rundt-oppdrag, og mange forhold hadde forandret seg til det bedre. Han hadde også truffet danske Mette  som skulle bli hans hustru, og fire år etter at de giftet seg i Hellerup kirke kom sønnen Jarl til verden. Den lille familien anså nå Alanya og Tyrkia som sitt hjem. I tillegg til Tyrkia hadde Per Torssander nå også serviceansvaret for Maldivene, India, De Forente Arabiske Emirater og Kenya. Det innebar naturligvis mye reising som skulle kombineres med et familieliv, noe som bød på mange utfordringer.

Slutter for Fritidsresor
I 1999 sluttet Per Torssander for Fritidsresor og flyttet til Danmark. Etter bare to uker ble han headhuntet for den danske reisearrangøren Alle Tiders Reiser, og ble kontraktsansvarlig for Tyrkia. Nå bosatte han seg i Marmaris, en populær feriedestinasjon liggende på en halvøy på den tyrkiske sørvestkysten.

Men etter bare ett år, startet han sitt eget selskap. Allegro Tours arrangerte konferanser og idrettsarrangement. Med både Sverige og Danmark som målgruppe lå de rett i tiden og oppdragskurven toppet seg med UEFA Cup- finalen i år 2000, der Allegro Tours blant annet fikk ta hånd om 300 tyrkiske supportere, da Arsenal møtte Galatasaray i Parken Stadium i København.

-Den positive utviklingen hadde kanskje fortsatt om ikke verden ble truffet av den forferdelige terrorhandlingen i New York den 11. September 2001 da alt gikk til helvete, sier Per og rister på hodet. Mange i reiselivsbransjen hadde ikke en sjanse. Vi måtte bare legge ned virksomheten.

Restaurant eier
I et tappert forsøk på å forene det beste av to verdener, dro Per tilbake til Tyrkia og åpnet en siciliansk restaurant som han døpte til “Don Corleone”.

-Helt klart et dårlig valg, sier han og ler avslappet. Jeg kanskje visste mye om både Tyrkia og Sicilia, men jeg hadde ingen aning om restaurantbransjen. Det var et slit, lange netter og aldri fri. Da var det bare å takke for erfaringen igjen, o vri om nøkkelen i håp om at en annen dør ville åpne seg. Og det gjorde det.

En annerledes reiseleder
Året 2003 svarer Per på en annonse der det ble søkt etter en reiseleder for Grand Circle Travel som jobbet med incomming amerikanske turister til Norden. Det tok ikke lang tid før jobben var hans. I 2005 fikk Per også jobb for EF-tours som kanskje mest er kjent for sine språkreiser. Men de har et mindre kjent underselskap som heter “Go Ahead Tours” som også jobber med amerikanske turister som ønsker å feriere i Europa. Der er Per Torssander i dag Tour Director. 

Lejon i nationalpark

Han tar imot sine grupper med gjester (30-35 pers) på Flesland flyplass i Bergen der de tilbringer 3 netter. De får oppleve “Norway in a Nutshell” den legendariske turen som tar deg gjennom noen av Norges mest billedskjønne områder. Etter en magnifikk tour med tog fra Bergen til Voss, buss til Gudvangen, båt til Flåm og Flåmsbanen opp til Myrdal, der Bergensbanen tar deg tilbake til utgangspunktet. Videre flyr han med gruppen til Oslo. Etter en natt går båten DFDS til København der de tilbringer 2 netter før de flyr til Arlanda. Nå skal Stockholm besøkes for de reiser med Silja Line til Helsingfors og tilbud om omvisningstour i Tallin på veien. Etter alt dette har de valget om å reise tilbake til USA, eller ta ytterligere 3 dager i St. Petersburg.

-Dette er en fantastisk reise, som jeg nyter like mye av hver gang. Dessuten er amerikanerne et gemyttlig folkeslag som er rause,interesserte og takknemlige å jobbe med, sier Per.

Mange er pensjonister og ikke nødvendigvis millionærer som myten tilsier. De er et hardt arbeidende folkeslag som har langt færre ferieuker i året enn vi har her i Europa. Derfor sparer de hele livet for å kunne gjøre sin “livs reise” den dagen de går av med pensjonen, forklarer Per.

Sydafrika
I 2005 ble Per spurt om han ville gjøre en studietur for en dansk reisearrangør til Sydafrika.

– Jeg merket det så fort jeg gikk av flyet i Johannesburg, at dette stedet var helt eksepsjonelt. Nå vet jeg med sikkerhet at det er det stedet i verden jeg trives best, sier Per.

I dag leder han, i Albatros regi 15 dagers pakketurer med regulær fly for nordmenn og svensker til Sydafrika, mens vinteren herjer på deres breddegrader. Det handler om safari på savannen, om å følge Panoramaturen til God`s Window og spektakulære Blyde River Canyon. Man besøker Johannesburg og Port Elizabeth. Båttur på Keurboomselva og man kjører den vakre kyststrekningen Garden route. Cape Town og vinsmaking, samt masse, masse mer.

Per jobber også for Nordmanns-Reiser
Per jobber også for Nordmanns-Reiser, som organiserer uforglemmelige Cruise i Karibien. Nesten tretti ganger har han passert gjennom Panama kanalen.
Per framför vattenfall i afrika

– Jeg vil spesielt fremheve våre safari turer, som er en gudommelig opplevelse. Ved soloppgang kl. 05.55 på morgenen få se løver, elefanter, giraffer og buffaloer i action, er helt uforfglemmelig, sier Per og blir nesten sentimental.

Cruise i Karibien
Så når ikke Per stolt viser opp Norden for sympatiske amerikanere, reiser han rundt i Sydafrika med eventyrlystne nordmenn og svensker. Men som det ikke er nok jobber han også for det norske selskapet Nordmanns-Reiser, som organiserer uforglemmelige Cruise i Karibien.

En til to ganger i året reiser Per med en gruppe norske gjester til Fort Lauderdale eller Miami i Florida der de nyter noen dager på sørøst kysten av USA før de seiler til eksotiske steder som Caragena i Colombia, Colon i Panama, Puntarenas i Costa Rica, Puerto Quetzal i Guatemala, Mazatlan i Mexico, Puerto Vallarta i Mexico og Cabo San Lucas i Mexico før de går av i San Diego eller Los Angeles i California.

-Jeg har nok passert Panamakanalen 26-27 ganger sier Per ettertenksomt. Like fasinerende hver gang. Dette er cruise som holder en fantastisk standard, spekket med utflukter til uforglemmelige destinasjoner i Stillehavet.

For at kalenderen ikke skal etterlate seg noen åpne felt, tar Per også på seg oppdrag for det Gøteborg baserte selskapet “Rolfs Flyg & Buss” som tilbyr noen fantastiske 7-dagers reiser til New York. Men kombo-reisen til Washington DC – Philadelphia- New York er heller ikke å forakte i følge Per Torssander.

-Byen som aldri sover, går jeg aldri lei av sier Per som er lokalkjent i The Big Apple. Han innrømmer at disse turene står høyt på hans prioriteringsliste. Men det kan også varieres litt med “Julereise til Lübeck” og “Nyttårscruise” på Rhinen som han nylig kom tilbake fra.

Helikopterutflykt
”Jeg slutter aldri i denne jobben, jeg dør nok med støvlene på som man sier i Sverige.”

Per med iguana

Nå venter et 6-7 ukers opphold i Taormina på Scicilia. Det er Albatros Travel som behøver han. Og aldri har Per vært lykkeligere. Etter 2 magre år for reisebransjen får han nå tilbakemeldinger fra sine mange oppdragsgivere at folk booker reiser mer enn noensinne. Amerikanerne har gått helt fra konseptene, ler Per og forteller at alle rundreiser i Norden er utsolgt til sommeren. Men også europeerne vil besøke Sydafrika igjen, og mange ønsker seg Cruise i Karibien og storbyferie i USA.

-Så nå gleder jeg meg til å ta fatt på store arbeidsmengder igjen, sier Per og spår at de beste reiseårene ligger foran oss.

Enda viktigere er derfor denne korte ferien på Gran Canaria der jeg henter energi og mentalt påfyll sier han: Å komme hit, føles som å komme hjem! Venner skal besøkes, gamle minner skal gjenoppleves.

Goda hopp udden
Kapp det gode håp er en berglendt odde ved kysten av Atlanterhavet på Cape-halvøya i Sør-Afrika, ikke langt fra Cape Town. Tradisjonelt har dette stedet vært betraktet som vendepunktet mellom Atlanterhavet og Indiahavet.