Svensk mat och dramatik i Las Palmas på 60-talet

– ur Gun Karlefeldts berättelse

Av Birgitta Frejhagen
[email protected]

Från tidigt 1960-tal var Lennart Karlefeldt en känd och viktig svensk på Gran Canaria. Han var den som importerade svenska mat till ön!

Idag är det lätt på Gran Canaria att hitta svensk och nordisk mat på Ikea, Hiperdino och i vanliga små mataffärer. Men innan Lennart började sin import fanns det inte svensk mat på ön och det var ett stort problem för de tidiga svenska turisterna i Las Palmas. De var inte var vana vid att äta mat från andra kulturer.

Både omfattningen på utlandsresorna från Sverige och invandringen till Sverige var liten. Och i Sverige serverade restauranger och husmödrar i huvudsak svensk mat. Från slutet av 1950-talet växte turismen i Las Palmas och den största turistgruppen var svenskar. Och på den tiden ville alltså de svenska turisterna ha svensk mat, så allt fler svenskar innebar allt fler svenska restauranger! De hette Baldakin, Siesta, Bellman, Columbus och Tres Coronas.  Allt fler svenska turister innebar också allt fler svenskar som arbetade som entreprenörer eller anställda i olika serviceyrken, och dessa svenska familjer sökte ofta nästan desperat efter svensk mat och kaffe!

Och för 50 år sedan var det Lennart Karlefeldt som levererade svensk mat till ön!

Gun Karlefeldt i Salón Scandinave i Las Palmas på 60-talet

Salong Escandinave i modernistisk 60-tals inredning

Historien börjar vid Las Canteras

Lennart Karlefeldt drev herr- och damekiperingar i Stockholm, när han och hans fru Gun 1963 åkte på en månads semester till Las Palmas.

        – Vi blev båda alldeles tagna av Las Palmas, berättar Gun, som fyller 90 år i höst, vilket är svårt att tro när man ser och lyssnar på denna pigga dam! Det här var den nya världen, fortsätter Gun. Här ville vi bo och arbeta!

Gun var damfrisör och sista veckan på semestern hittade hon en intressant lokal vid Las Canteras-stranden

        – Då var det mest små låga trähus längs Las Canteras och de låg nära vattnet. När det var högvatten och kraftig vind forsade havets vågor ända in i husen! Men jag hittade en lokal i ett nybyggt stenhus. Lokalen var ett hål i väggen, men jag såg direkt att där skulle jag kunna inreda en modern damfrisering. Så när de hade en vecka kvar på semestern bestämde de sig resolut för att flytta till Gran Canaria! 

Drömmen kunde gått i krasch!

Lennart åkte hem för att ta hand om Lotta, deras lilla tvååriga dotter, och Gun stannade 

kvar en vecka för att förhandla om lokalen. Då inträffade något som kunde ha blivit slutet på familjens dröm om en ny värld.

Gun skrev kontrakt på lokalen. Sedan åkte hon till Marrakech i Marocko med Hardings Resebyrå, som hade utannonserat en kort upplevelse- och inköpsresa. Gun och ett tiotal andra kvinnor, som var sugna på att handla följde med på resan.

– En kväll när vi hade varit ute och ätit i Marrakech ville de flesta av kvinnorna fortsätta och besöka ett dansställe, men jag och en kvinna ville åka direkt hem till hotellet, berättar Gun. Jag och min nyblivna väninna fortsatte själva i vår taxi. Först åkte taxin mot vårt hotell, men plötsligt upptäckte vi att den var på väg ut från stan, mot Agadir! Efter några minuter stannade taxin till och en beduinklädd man hoppade in och satte sig bredvid min väninna i baksätet. Efter ytterligare några hundra meter slet ännu en man upp dörren bredvid mig i framsätet och hoppade in i bilen. Där satt jag instängd mellan två män!

Innanför salongens stora fönster fanns både moderna persienner och luftiga tyllgardiner

En gammal man på en åsna blev räddningen

Gun visste att polisen hårdbevakade Marrakech längs en säkerhetsgräns, som de dragit runt hela staden.

        – Mitt hopp stod till att få kontakt med poliserna vid gränscirkeln. När de närmade sig polisringen red plötsligt en äldre man på en åsna rakt över vägen framför dem. Åsnan var lastad med ett stort knippe ris.  Bilen var tvungen att stanna och då ryckte jag ut bilnyckeln och satte mig på den, berättar Gun! Båda männen drog och slet i mig, men jag gled ner på golvet med nyckeln under mig! När de inte fick tag i nyckel började de slå mig hårt i ansiktet och på kroppen!

Men till slut blev männen rädda för att åka vidare med Gun, som blödde ymnigt, och de kastade ut både henne och väninnan ur bilen. De landade som knyten vid vägrenen. Där hittade några personer dem och tillkallade polis. Morgonen därpå flögs Gun hem och lades in på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Lyckligtvis läkte både de fysiska och de mentala skadorna, så Gun och Lennart bestämde sig för att inte avstå från sin dröm om ett liv i Las Palmas..

Lyxsalong vid Las Canteras-stranden i Las Palmas

Trots denna förskräckliga händelse reste därför familjen Karlefeldt återigen till Las Palmas och bosatte de sig i Tafíra, en bit ovanför stadens larm. Efter ett par månader, på hösten1963, invigde Gun sin damfrisering på Las Canteras, Salong Escandinave.

        – Jag hade inrett salongen med bästa tänkbara teknik och enligt de senaste inredningstrenderna. Vid schamponeringen lät jag göra en vägg med spegel och guldmosaik. Allt var så vackert och praktiskt, berättar Gun. Vi hade fyra hårtorkar, Men snart fick jag så många kunder att hårtorkarna ändå inte räckte till. Ibland fick en del av mina kunder sitta på stolar vid Las Canteras stranden med papiljotter över hela huvudet och låta solen torka håret!

Det var tufft att driva salong.

        – Jag upplevde ofta att jag tvingades krusa och göra mig till för att få mina slantar. Men när man är på semester, är man ofta lite mer generös än hemma. Vilket naturligtvis gynnade mig, berättar Gun och ser nöjd ut.

        – Så småningom fick jag stamkunder. Först svenska, men senare också spanjorskor. De ansåg det fint att gå till en utländsk damfrisör.

Svensk mat till Gran Canaria

Samtidigt som Gun började arbeta i sin salong byggde Lennart upp en verksamhet med import av svenska matvaror från Sverige. Han sålde både till privatpersoner och till svenska restauranger i Las Palmas. Lennarts produkter kom med containers till hamnen i Las Palmas. Där flyttade han över produkterna till sina hamnförråd där stora frysboxar stod på rad. Från hamnen skulle sedan en del av varorna flyttas vidare till nya stora frysboxar och torrförråd i familjens garage på gatan Paseo de Chill 103 i centrala Las Palmas. Manövrarna var inte helt enkla.

        – Ibland var pappa stressad för han upplevde att det kanske försvann och stals mat under de här transporterna, berättar dottern Lotta. Men trots det gick Lennart Karlefedts affärer lysande. En stor produkt var svenskt kaffe i runda stålburkar, Luxkaffe.

        – Men pappa sålde en enorm mängd olika produkter. Köttbullar, sill, lax, räkor, smör, hårt bröd, leverpastej, skinka, och till julen kom det in långa beställningar på pressylta, grisfötter, sillsallad, skinka, glögg och pepparkakor och mycket mycket mer, berättar Lotta med ett stort skratt. Under en period importerade min pappa

mycket mycket mer, berättar Lotta med ett stort skratt. Under en period importerade min pappa till och med Polarvatten från Kittelfjäll. Då köpte han en samedräkt till mig och jag fick vara med och demonstrera och dela ut smakprov på vattnet på ett stort köpcentrum!

Förutom när det gällde Polarvattnet hade Lennart ett strikt inköpssystem för sina kunder. De fick skriva ner och skicka in sina beställningar på listor. Restauranger och hotell fick sedan sina varor levererade direkt från Lennarts hamnförråd. Privatkunderna fick hämta sina varor på Paseo de Chill.

      – Till jul fanns var det så mycket beställningar att han tvingades dela upp privatkunderna på olika dagar. De privatkunder som hade namn som började med A – C fick komma en dag, kunder på D – G nästa dag osv. Men det var roligt! Mycket därför att alla kunder vara så glada när de fick hämta sitt åtrådda kaffe och efterlängtade mat, berättar Lotta. 

Lennart Karlefeldt fortsatte att importera svenska matvaror ända till sin död i 1989.

Dottern rabblade spanska böner

Dottern, Lotta Karlefeldt började i en spansk förskola. Det var svårt i början, men när hon efter bara några veckor vågade prata lite spanska gick det bättre.

        – Men när jag skrikande rabblade katolska böner på spanska, då jag hade gjort något fel hemma, blev mor ganska förskräckt, säger Lotta med ett stort skratt!

Redan i 1965 startade en svensk skola i Las Palmas. Initiativtagare var Ingemar Pallin som varit skådespelare vid Dramaten i Stockholm och även gjort 15 större filmroller i Sverige. När han var nästan 40 år kom han kom till Gran Canaria och blev så förtjust att han stannade på ön resten av sitt liv och drev en mycket populär turistradio.

Denne Ingemar Palin och en småländsk entreprenör Gerhard Carlsson bestämde sig för att försöka starta en svensk skola i Las Palmas. De gick ut med ett upprop i Ingemar Pallins turistradio. ”Om du vill att ditt barn ska gå i en svensk skola. Hör av dig nu till Turistradion.”

Och det fungerade. Föräldrar till 25 barn hörde av sig och Svenska Skolan i Las Palmas startade höstterminen 1965. Skolan blev bara ett par år senare den största utlandsskolan i världen med som mest 130 barn.

För Lotta blev det en annorlunda vardag.  

Gun Karlefeldt med en fantastisk vy över Las Palmas

        – Jag fick fortsätta i den nya svenska skolan. Där fick jag svenska vänner och trivdes på ett helt annat sätt, Vi var ett litet gäng flickor. Bland annat flickorna Kviborg vars föräldrar Sven och Ingegerd Kviborg byggde de första husen i Maspalomas i ett område som heter Nueva Suecia. Görel Krona, som idag är skådespelare och regissör i Sverige, är en annan av mina vänner från tiden i Svenska Skolan och vi håller fortfarande kontakt.

        – Men allt var naturligtvis inte bara kul i skolan, och jag tyckte inte att skolarbetet var alltför roligt. Det fanns annat som var roligare, konstaterar Lotta!

 En spännande stad för två vackra blondiner

Paret Gun och Lennart Karlefeldt bestämde sig så småningom för att leva separata liv, men ändå med en nära vänskaplig kontakt.

Gun Karlefeldts damfrisering, Salong Escandinave var modern och stack ut genom sin extravaganta inredning. Gun själv väckte minst lika mycket uppmärksamhet i Las Palmas. Hon var en blond skönhet på höga stilettklackar. Spanska män gick fram och tillbaka utanför salongen för att få se en skymt av henne. En del av dem satte sig utanför på Las Canteras-stranden och bevakade henne tills hon skulle gå hem. Ibland följde någon av dem efter henne ändå upp till familjens hem i Tafira. Det hände aldrig något obehagligt, men Gun uppfattade uppvaktningen som besvärande.

  – Men under en period blev jag intresserad av en spansk man, berättar Gun och skakar leende på huvudet åt sina ungdomssynder. Fast det fick ett abrupt slut. Mannens fru berättade för polisen att vi träffades, så en dag fick jag ett brev med en utvisningsorder! Jag skulle lämna Spanien! Jag pratade med polisen, och fick underteckna ett löfte om att jag inte skulle träffa mannen igen, säger Gun!

Om spanjoren fick underteckna motsvarande löfte förtäljer inte historien, men den gifta spanska kvinnan i Spanien hade ett starkt lagligt stöd på den tiden! Det ordnade sig, och Gun är idag lycklig för att hon ytterligare en gång hade kraft att börja om och fortsätta sitt liv i Las Palmas.

Även Lotta är glad över att ha stannat kvar i Las Palmas.

        – Jag ångrar inte att jag stannade på Gran Canaria som vuxen. 

Hela familjen samlad på Lottas cykel på 60-talet i Las Palmas: Gun, Lotta och Lennart Karlefeldt

Lotta stortrivs med sitt liv på Gran Canaria

 Här har det alltid hänt så mycket spännande. Redan när jag var tonåring fick jag under en månad medverka i en cowboyfilm tillsammans med Levan Cliff. Filmen spelades in i Sioux City på södra Gran Canaria, berättar Lotta. Lottas flickdröm var att bli flygvärdinna, och den kunde hon förverkliga, och hon kom så småningom att arbeta i tre olika flygbolag. 

        – Kanske hade jag haft ett mer traditionellt liv med familj och barn i Sverige. Men här har jag fått uppleva mycket mer, och träffat så många spännande människor. Jag är nöjd med mitt liv, säger Lotta.

Cirkeln sluter sig

Gun började som damfrisör hemma i sitt flickrum i Sala, tio mil från Stockholm. 

När Gun gick i pension inredde hon en damfrisörhörna i sin lägenhet. Dit kunde hennes stamkunder fortsätta att komma och få sitt hår iordninggjort under många år.

        – Jag slutade som jag började, med att ha mina kunder hemma i lägenheten, avslutar Gun med att säga. Och så hon går fram och tittar ut genom sina stora fönster där hela Las Palmas hamn med sina kryssningsfartyg och halvön La Isleta breder ut sig framför hennes ögon.