MED RULLESKI PÅ GRAN CANARIA

Bli sterkere, raskere og mer utholdene…

Av Bente Storsveen Åkervall
[email protected]

Konseptet til TFV Coaching bygger på at man samler løpe- og skiinteresserte på en felles møtesplass der folk med mange års erfaring kan dele med seg av kunnskap, inspirasjon og felleskap når det gjelder trening. En gang i året drar de på samling til Gran Canaria der treningsmulighetene er helt optimale for rulleski.

Johan Myhr (t.h.) og Marcus Göransson på Gran Cananaria

Vi vil at alle, uansett nivå, nybegynnere såvel som elite mosjonister, skal utvikle seg suksessivt og bare bli bedre og bedre, sier han.

Mannen bak ideen og konseptet heter Johan Myhr. Han har selv vært blant de 100 beste på Vasaloppet og Marcialonga, og han har DM gull på ski og rulleski. I vinter kom han på 19. Plass på UltraCasan på tiden 7.44.20. Han har løpt Stockholm Maraton under 3 timer, er tobarns far og jobber på bank i Stockholm der han har bodd i 13 år.

-Vi vil at alle, uansett nivå, nybegynnere såvel som elite mosjonister, skal utvikle seg suksessivt og bare bli bedre og bedre, sier han. TFV vil nå ut til personer som ønsker å forbedre sin kunnskap om trening, treningsopplegg, teknikk og utstyr for løping og langrenn. Mange opplever en stresset hverdag og slitsom jobb, hvilket gjør at de ikke kommer ut i treningsporet slik de hadde ønsket. Det er lett å skulke unna, og håpe på at inspirasjonen kommer ved en senere anledning. Vi vet, for vi befinner oss i samme situasjon.

TFV appellerer til mennesker som ønsker å bli inspirert til å trene individuelt og i grupper. Målet for deltagerne er å forbedre seg sukssesivt i forhold til sine egne forutsettninger og ambisjons nivåer. Det eksisterer ingen krav om å delta i Vasaloppet, Birken eller lignende.

-Så enkelt sagt, er TFV et felleskap som hjelper folk i Stockholms trakten å bli bedre på langrenn ski og løping. Vi treffes på kveldstid og trener mye motbakkeløp og rulleski. Deltagere er alt fra enkeltpersoner til firmagrupper og kameratgjenger. Det skal være morsomt og sosialt å trene sammen mot et felles mål, forklarer en ivrig Johan Myhr.

Dag&Natt treffer Johan Myhr som startet opp dette treningskonseptet på hobbybasis for 6 år siden. Her på Gran Canaria har han med seg sin gode venn Marcus Göransson, som han gikk samme med på Åre Skidgymnas i Järpen.

Marcus Göransson forteller at alle ser frem til en ukes treningsleir på Gran Canari

-Guillermo gjør en fantastisk jobb i forhold til logistikk og opplegg på plass. Han har også en uvurdelig lokalkunnskap, hvilket fører til at vi alltid har tilgjengelighet og de rette forutsettningen for den treningen vi skal utføre.

-Dette er den værste tiden på året hjemme i Sverige. Det er verken høst eller vinter. Våte blader gjør at underlaget blir glatt og komplisert for de som går på rulleski. Å komme hit gir oss fantastiske treningsmuligheter. Tenk om man hadde visst om dette den gangen man selv var aktiv langrennsløper, sier Marcus som kommer fra Östersund, der det ble målt kun 1 grad i dag tidlig.

TFV appellerer til mennesker som ønsker å bli inspirert til å trene individuelt og i grupper.

Under høylytte protester, forteller kompisen Johan Myhr at Marcus kom som nr. 2 i junior VM i sine yngre dager, kun et par sekunder etter nordmannen Tomas Alsgaard, som senere vant totalt fem OL-gull og seks VM-gull på langrenn. Bare så det er sagt!

Marcus Göransson kommer fra Storlien, som ligger veldig nære norske grensen.

Også Johan er født og oppvokst bare 6 kilometer fra norske grensen i Valsjöbyn i Jämtland. Det er ikke bare nærheten til Norge han er stolt av. Johan forteller at han dessuten er i slekt med den norske langrennsløpern Frode Estil. Med 5 gull, 3 sølv og 2 bronse i internasjonale mesterskap er Frode Estil tidenes mestvinnende langrennsløper i klassisk stil siden stilarten ble innført i VM i 1987. Å ha en slik slektning i Norge er jo et kvalitetsstempel når man skal coache sven

-I løpet av disse 6 årene har mer enn 1300 personer deltatt på TFV`s treningskonsept og coaching, forteller Johan mens han samler flokken på 18 mann som skal inn i bussen sammen med utstyr og proviant. Det er tildlig formiddag på Gran Canaria og bussen går via Mogan og veien GC-605, opp til “La Presa de las niñas”, hvor treningspasset på rulleski skal begynne.

Treningsgjengen fra TFV holder til på nordsiden av øya, i den lille havnebyen Agaete. Der trives de utmerket, og har de flotteste forutsetninger for rulleskitrening. Johan Myhr har alltid samarbeidet med kanariske Guillermo Morales som driver firmaet Outdoors Sports Agency under sine opphold her på Gran Canaria.

-Guillermo gjør en fantastisk jobb i forhold til logistikk og opplegg på plass. Han har også en uvurdelig lokalkunnskap, hvilket fører til at vi alltid har tilgjengelighet og de rette forutsettningen for den treningen vi skal utføre.

Flere av deltagerne i treningsteamet har med sine familier, og opplegget går utmerket å kombinere med sol og bad på sørsiden av Gran Canaria.

– Det er minst et treningspass om dagen, hovedsaklig på rulleski. Men ofte legger vi ut på løpeturer, eller stand-up padel og yoga slik vi har gjort i år. Men i tillegg har vi besøkt en vingård, og har opplegg som tar hensyn til mange faktorer, sier Johan Myhr før de spenner på seg skiene og stikker ut i kanarisk natur.

Guillermo Morales er manager for det kanariske aktivitets byrået ”Outdoors Sports Agency” som i snart 10 år har organisert og tilrettelagt sportslige aktiviteter for grupper og enkeltpersoner som på en grensesprengende måte vil utnytte naturen på Gran Canaria.

Guillermo er prototypen på sportslighet. Han elsker fjellet på Gran Canaria, og kjenner hver millimeter av øya. Selv om han snakker flytende engelsk er det rett og slett det faktum at han er kanarier og har sitt personlige kontaktnett, som gjør han til et unikum for de grupper som kommer hit ned for å trene.

Morales jobber mye i forkant med logistikken og skriftlige godkjennelser på bruk av strender, sanddyner,  fellesarealer for filmopptak, parkanlegg, treningsveier i fjellet, naturvern arealer offentlige områder. På den måten ligger alt klappet og klart når gruppen kommer ned og skal trene. Ofte skal det også formidles hotell- og transport opplegg.

I de tilfeller det er påkrevd er Guillermo selv med på treningsopplegget, og legger gjerne ut på en løpetur  i stigende terreng. Det er slett ikke sjelden han er personlig trener for en eller to personer som ønsker et skreddersydd treningsopplegg. Men for det meste kjører han etter i bil når andre går på rulleski, filmer når noen klatrer, coacher når noen må justere teknikk, eller bare er tilrettelegger for de som behøver logistikk.

Det er viktig å gjøre raske helomvendinger, være åpen for uforsigbarhet og ta det meste med et godt humør.

– Fleksibilitet er et kvalitetsstempel hos oss, sier Morales.

I tillegg til ren treningsleir vil mange også legge inn mindfullness/yoga samt foredrag og kursing. Noen ønsker også et og annet kulturelt innslag, og som alle andre skal det alltid spises og drikkes godt på uforglemmelige steder. Ikke minst jobber han med mange svenske utøvere og team som ønsker seg training camps når vinteren og mørket gjør utenhus treningen mindre attraktiv i Norden.

Hans ”Outdoors Sports Agency” jobber tett på Gran Canarias turistmyndigheter, og gjør ikke sjelden promotion filmer med kjente bloggere og influencers, som myndighetene vil bruke for å markedsføre Gran Canaria i forhold til en spesiell målgruppe. Mange spennende oppdrag som gjør at han blir kjent med ekstrem sport utøvere fra hele verden. Den svenske alpinisten, eventyreren, foreleseren og ekspedisjosfareren Maria Granberg er en av dem. Den andre er Saulo Sarmiento, kanarisk akrobat og danser som var med i det engelske programmet ”Britain´s Got Talent” i 2016. Nå brukes disse filmene i sosiale media for å vise en annen side av Gran Canaria.

Nå planlegger Guillermo Morales å besøke Sverige under Vasaloppet, kanskje mest av alt for å forstå mentaliteten til de som ønsker å styrke sitt treningsgrunnlag på Gran Canaria for å kunne nå sine mål når snøen faller i Norden.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 11)