Lomo de
los Almacenes

– en nær og ukjent ”höjdare”

Tur 5.5 i vår ”Turguide til Gran Canaria Sør” er en ganske lang heldagstur, som bare skal bare gås av vante turgåere med spreke bein og en stø fot. Den er ikke bare lang, men den har også mye stigning. Særlig siste 4 km, som krysser den bratte og ville dalen Barranco de Ayacata, er en utfordrende avslutning med stedvis smal sti.

Tekst&Foto: Anita&Birger Løvland

Turen byr på utsikt i forskjellige retninger, her bakover mot Cruz Grande

FAKTA OM TUREN:

  • Degollada Hoya Vieja – Cruz de las Huesitas – La Data
  • 12-16 km tur-retur  /  4-5 timer  /  600- 900 høydemeter oppover og nedover
  • Høyeste punkt:  1488 m på Lomo de los Almacenes
  • Startsted / Bil: Grusplass ved Km 12 på GC-60, ved Degollada Hoya Vieja
  • Buss: Rute 18 Maspalomas – Tunte – Degollada Hoya Vieja

Fra stien ser man også mot Artenara, øyas høyest beliggende by

Som en kortere og langt enklere variant av den nevnte rundturen, kan man gå ryggen Lomo de los Almacenes mellom Degollada Hoya Vieja og La Data frem og tilbake. Dersom man snur i passet Cruz de las Huesitas, blir turen 4 km kortere, uten at man mister panoramaskuet som ryggen byr på. Almacenes-høydedraget ligger på nordsiden av den mye benyttede turistveien GC-605 mellom Roque Nublo-området og den lille landsbyen Ayacata og demningen Presa de las Niñas.

Startstedet med plass til seks-sju biler er passet Degollada Hoya Vieja på 1403 m akkurat der Km 12 er markert på GC-60, omtrent 2 km etter Ayacata i retning Tejeda. Det er det samme startstedet som november turen i Dag & Natt, med skiltede turmuligheter både mot sør, vest, nord og øst. I stedet for som da, å gå østover mot Roque Nublo, går denne turen vestover.

På sørsiden av passet er det skiltet ”S-66 La Candelilla 3,5 km / S-82 Cruz Grande 7,0 km” og langs sti østover ”S-70 Roque Nublo 3,0 km / Llanos de la Pez 5,5 km”. I klart vær ser man Teide på Tenerife fra passet. 

Degollada Hoya Vieja – Cruz de las Huesitas (6 km). I nordre ende av den korte veiskjæringen er det en liten P-plass, med sti i begge retninger. Start på bred og lettgått sti vestover, i siden under en stupbratt fjellside som ”S-66 Cruz de las Huesitas / La Data”. Etter snaue 400 m kommer den ut på den småkuperte ryggen, som heter Lomo de los Almacenes, med fantastisk utsikt i begge retninger.

Bred sti på starten vestover fra Degollada Hoya Vieja

Nordover nede i dalen ser man ned mot byen El Juncal med tre bosetninger. Videre bortover ryggen ser man fem topper, lengst borte en spiss topp på 1466 m til høyre og den langt flatere Pino Trancado på 1333 m til venstre. Stien ned til La Data fører ned siden til venstre før disse to toppene. I klart vær kan toppen av Teide skimtes over ryggen bak den øverste El Juncal-bebyggelsen. Utsikten blir enda videre vestover langs stien, som passerer over den høyeste av de nærmeste toppene.

Noe mer stigning venter, med mer og mer utsikt ned til El Juncal og den trange dalen videre. Mot nordvest er også toppene Montaña Altavista på 1377 m og Tamadaba-ryggen på 1444 m dominerende i landskapet – og i klart vær også mer og mer av Tenerife. Sørover ser man mot Cruz Grande og Presa de las Niñas. Det høyeste punktet på turen ligger på 1488 m, med utsikt begge veier. Her synes Roque Nublo og Pico de las Nieves den ene veien og Teide den andre. Det er kort sagt et fantastiske rundskue begge veier, og stien følger terrenget bred og imponerende. Nord over mot Altavista aner man det eldgamle geologiske slettelandskapet, og etter hvert dukker også Artenara opp, som Gran Canarias høyestbeliggende landsby. Nedover mot passet preges vegetasjonen av store pinjer uten undervegetasjon, og at man ser rett ned det kuperte dalområdet vest for El Juncal.

Geitefarmen La Data, med 1315 m høye Morro de la Hierba Huerto på ryggen bak

Turguide til Gran Canaria Sør utkom vinteren 2017. Den beskriver 44 turer i det varierte turområdet mellom kyststrekningen Playa Güigüi – Bahía Feliz og Roque Nublo / Pico de las Nieves øverst på øya. Den er til salgs i Den Norske Klubben i Arguineguín og koster 30 euro. Se omtale av denne og andre turguider på www.dreyersforlag.no.

Turkart Gran Canaria

Det avbildede turkartet er det desidert beste over Gran Canaria. Det er til meget god nytte på enhver tur på øya. Siste reviderte utgave kom høsten 2018. Det koster 13 euro og er blant annet til salgs i Den Norske Klubbben i Arguineguín på hverdager mellom 10 og 13.

Fra stien nordvestover mot El Juncal nede i dalen og Altavista-toppen i bakgrunnen

Cruz de las Huesitas – La Data  (2 km).  Etter snaue 6 km langs høydedraget kommer stien ned til en grusvei gjennom passet Cruz de las Huesitas på 1209 m. Har svinger turen 90 grader sørover, ned mot La Data og vannbassenget Presa de las Niñas, med 1225 m høye Montaña de Tauro ruvende bak vannet.

Grusveien starter ved Presa de las Niñas og deler seg i passet i en vei vestover mot Inagua og en vei mot nordøst ned til El Juncal. Stien man har gått er skiltet ”S-66 Degollada Hoya Vieja / La Candelilla”, grusveien nordøstover ”S-66 Cruz de Pajonales / El Aserrador”. Her kan man som nevnt innledningsvis snu og gå tilbake, men vil man ha med turen nedenom La Data, følges stien sørover, skiltet ”S-60 La Data / Soria”. Det kan være greit å vite at det nesten er 250 høydemeter forskjell mellom passet og La Data på 965 m.

Stien går ned til La Data i pinjeskog, først utover venstre side av en liten dal og så ned en rygg til bilveien GC-605 mellom Ayacata og Mogán. Her ligger det en stor geitefarm, og her har den mye benyttede turrunden Soria – Presa de las Niñas sitt nordligste punkt. Stien passerer rett før veien skiltet som markerer grensen for verneområdet Reserva Natural Integral Inagaua.

God tur! 
Hilsen Birger&Anita

FRyggen videre vestover, med 1333 m høye Pino Trancado og Pico Solados på 1455 m

Ayacata

Presa de las Niñas