Vi bygger og selger folks drømmer…

– og har hatt en eventyrlig suksess

Midt i den første rundkjøringen i det mye omtalte Arguineguín, ligger det norske meglerhuset Syden Eiendom SL, som drives av Erling Ruud og hans svenske kone Maria, som kan skilte med meglerutdannelse på BI i Oslo. En av flere eiendomsmeglere som har etablert seg i nordmennenes syden-paradis, og som tydelig gjenkjennes med sine norske farger i logoen.

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Erling

Erling Ruud

Sydenbygg

Bestiktelse av Sydenbygg III, som skal stå klart i juni måned (2016).

        – Mange har en drøm om å kjøpe en leilighet, med sol på terrassen og blått hav så langt du ser. Arguineguín er dessuten et sted der folk føler seg trygge, en meget viktig faktor når det gjelder trivsel.

Det begynner å bli noen år siden kjøpe boomen slo til blant nordmenn på sydsiden av Gran Canaria. Plutselig var det som om folk hadde oppdaget at man ikke lenger var avhengig av en reisearrangør, at en pakketur kunne byttes ut med en overvintring,  og at det kanariske klima faktisk var mye bedre og stabilere enn på den spanske solkysten. Samtidig hadde den norske økonomien tatt klivet helt inn i himmelen, og folk hadde mye kronasjer til overs.

        -Særlig voksne mennesker ønsket å få noe mer ut av livet enn det Norge hadde å tilby vinterstid, og et kombinasjonsliv med leilighet i Syden var både mulig og veldig fristende.

Erling Ruud kan bekrefte at selv om vi skriver 2016 har denne trenden overhodet ikke har avtatt, og at stadig flere nordboere dukker opp i jakten på den ultimate drømmen.

Bygger selv, – når kun det beste er godt nok

For å kunne tilby noe helt spesielt og outstanding har Erling Ruud slått seg sammen med Knut Johan Stenerud og Olav Aksel Olsen fra Romsdalen. To karer med lang erfaring og solid bakgrunn i bygge bransjen hjemme i Norge.  Den felles plattformen heter Sydenbygg og er nå godt i gang med sitt tredje leilighetsbygg i området som kalles Loma II i Arguineguín. Både bygg nr. 1 med fire leiligheter som stod klar i 2013, og bygg nr. 2 med tilsvarende 4 leiligheter forsvant som dugg for solen, bekrefter trekløveret. 

        -Vi bygger rett og slett det folk vil ha. Noe ekstra, med høy standard tilpasset et kanarisk miljø men formet etter de som skal bo der. Vi snakker om praktiske løsninger, teknologiske finesser, store flater, mye lys og glassdører, eksklusive materialer, tilgjengelighet med ekstremt gode løsninger på uteplass og bruksarealer utomhus. Store terrasser, svømmebasseng og jacuzzi er drømmer som blir til virkelighet.

Erling Ruud, Knut Johan Stenerud og Olav Aksel Olsen på terrassen til Sydenbygg II som har en ekstrem havsutsikt, i følge deres eget utsagn.

Det som kanskje likevel er det aller viktigste, er tomten. En upåklagelig havutsikt, en tilgjengelighet, en trygt område i et godt nabolag og en riktig beliggenhet i forhold til sol og vind, er i høyeste grad avgjørende når det skal investeres i bolig får vi lære oss.

Olav Aksel Olsen forteller at de benytter seg av  kanarisk arkitekt og kanarisk entreprenør, som de har skapt et godt samarbeide med. To vidt forskjellige kulturer i forhold til materialvalg og konstruksjon, men også to ulike kulturer i forhold til hva et hjem skal ha av formål og funksjon.

Nordmenn bygger for
nordmenn
i Syden

        – Det synes jeg vi har greid å forene under stor takhøyde, og med respekt for hverandres ståsted. Arkitekten har satt sitt særpreg på leilighetene, og har samtidig måttet tilpasse seg den standarden som vi vet at våre kunder ønsker når det skal investeres i bolig, sier han til Dag & Natt.

Men en daglig byggeplasskontroll er et prinsipp som ikke fravikes. Dessuten har vi ett-års befaring selv om det ikke er lovpålagt i Spania, legger Knut Johan til.

Erling Ruud forteller at det er i særdeleshet artig å kunne selge et produkt som du vet er bunnsolid fra grunnen av.

        -Vi er meget seriøse aktører i markedet og verner om vårt gode navn og rykte. Det handler ikke bare om service og kundebehandling, men også i forhold til det produktet du tilbyr, sier Erling.

Vær kritisk og still krav til selger

Erling Ruud  forteller at dessverre er ikke eiendoms markedet i Spania regulert slik som i Norge. Det betyr at man i prinsipp kan møte såkalte “restaurant meglere”, som ikke engang har et eget kontor.  Andre har  driftskarantene i Norge, men starter på ny kule her nede.  Men påpeker at selv om markedet ikke er regulert og kontrollert på samme måte som hjemme, forhindrer det ikke den enkelte megler i å utøve streng handlings etikk og stille høye krav til seg selv, om man vil ha gode, glade kunder.

Det er viktig å være kritisk når man skal kjøpe en bolig i utlandet. Med et marked som ikke er regulert stiller det større krav til kjøperen for å verne om sin egen sikkerhet.  Still kritiske spørsmål, bruk nettet til å finne referanser, betal aldri depositum direkte til megler, og skriv gjerne kontrakt via en advokat.  Bruk magefølelsen og lev etter begrepet “To good to be true”. Høres det for godt ut for å være sant, ja da er det sikkert det!

Mens debatten i media pågår om Arguineguín er verdt sitt Harry-stempel eller ikke, ler Erling og rister på hodet.

Som megler har vi flere interessenter enn noen gang, spesielt pensjonister som ønsker å bo akkurat her. Vi føler at det er en rivende utvikling på gang, med en fasinerende økning på standard og krav. Dette kommer til å være et spansk svar på Monaco om bare noen få år, sier han og får medhold fra samtlige selgere.

Det eneste som kan være negativt i skrivende stund sier Knut Johan Stenerud er den norske kronekursen. Men den kan kompenseres med å søke om et lån i euro, som innfris i norske kroner når man ønsker.

        – Boligmarkedet her på sydsiden av Gran Canaria ansees som meget trygt med hensyn til investeringer.  Boligmarkedet her har fulgt samme utviklingskurve som i Norge, sakte men sikkert oppatgående. Et stabilt politisk klima, og medlemskap i EU, betyr at pengene sitter trygt og kan lett forløses ved videresalg. En attraktiv leilighet med havutsikt på Gran Canaria vil aldri tape seg i verdi. Som en kunde sa her om dagen;

    -Nå når jeg har kjøpt meg leilighet her nede så kan jeg se penga mine hver dag. Det kunne jeg ikke når jeg hadde dem i banken….

Erling Ruud i Syden Eiendom forteller at han forsøker til stadighet å ligge på mellom 100 og 150 objekter til salgs, verken mer eller mindre. Han jobber med alle segment og prisklasser når det gjelder boliger, foruten utleie som han overlater til andre aktører som er mer spesialisert på det området.

Nå har han og hans norske kompanjonger i Sydenbygg  5 leiligheter igjen av totalt 14 å selge på siste byggetrinnet, men tror ikke at de vil stoppe med det.

-Det viktigste er å finne den ultimate tomten som kan bære opp de type leiligheter vi ønsker å bygge. Det hjelper ikke hvor flott det er , om det ligger feil. Det handler om leiligheter som skal stikke seg ut i mengden. Det handler tross alt om store investeringer og priser fra 3,5 millioner norske kroner til 6,5 millioner.

Markedet er i stadig vekst, både svensker, hollendere og tyskere er ivrige interessenter, men vi selger i hovedsak til nordmenn, konstaterer Ruud.

-Uansett hva journalister og andre måtte mene om Arguineguín er det her de fleste nordmenn trives og ønsker seg en feriebolig. Det er stort sett sofistikerte landsmenn med en god økonomi, store krav til standard og beliggenhet og med en drøm om å finne en bolig i solen der de kan tanke energi, slappe av med bøker, lange og mange turer i fjellet, et godt sosialt liv og pleie omgang med venner og familie. At de velger Arguineguín er ikke bare fordi det er trygt å investere penger på et så solsikkert og klimatisk unikt sted, men trygghet betyr også at det er bygd opp et nettverk av likesinnede rundt om kring, og et servicetilbud hvor de kan gjøre seg forstått.

Markedet er i stadig vekst, både svensker, hollendere og tyskere er ivrige interessenter, men vi selger i hovedsak til nordmenn, konstaterer Ruud.

        -Uansett hva journalister og andre måtte mene om Arguineguín er det her de fleste nordmenn trives og ønsker seg en feriebolig. Det er stort sett sofistikerte landsmenn med en god økonomi, store krav til standard og beliggenhet og med en drøm om å finne en bolig i solen  der de kan tanke energi, slappe av med bøker, lange og mange turer i fjellet, et godt sosialt liv og pleie omgang med venner og familie. At de velger Arguineguín er ikke bare fordi det er trygt å investere penger på et så solsikkert og klimatisk unikt sted, men trygghet betyr også at det er bygd opp et nettverk av likesinnede rundt om kring, og et servicetilbud hvor de kan gjøre seg forstått.