Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Det var lengselen etter vind og bølger, blå og ramsalt sjø som lokket Bjørn Westin til Gran Canaria. Da var han bare 16 år, hadde lopper i blodet og forstod ikke helt meningen med alt det skolen påla ham å gjøre. Pappa tok han med til Aguila Playa i San Agustín, der han fikk brukt sin overskudds energi på å lære seg windsurfing.

FANGET AV FJELLET

“Sol, vind och vatten, höga berg och djupa hav. Det, är mina drömmar vävda av..”

FANGET AV FJELLET

“Sol, vind och vatten, höga berg och djupa hav. Det, är mina drömmar vävda av..”

Den gang, i 1983 oppstod kjærligheten til øya og oppdagelsen av ekte frihet, et stort felleskap med naturen og dens krefter som gav herlige utfordringer. Akkurat slik ville Bjørn leve sitt liv. Han ville leve sitt liv langt borte fra parkeringsbøter og uendelige køer inn til Stockholm i rushtrafikken.

Planer om å flytte til New Zealand ble i 1991 byttet ut til fordel for Gran Canaria. Etter mange ferier med familien var Gran Canaria modent for å utfordres fra et helt annet perspektiv. Et noe slitent kryp-inn ble anskaffet i Piletillas i Telde, men dagliglivet hadde i stort sett en leid Seat Panda som base. 

Livsmottoet var ”surf & fun” i brettseilernes paradis, Pozo Izquierdo.  Tidsperspektivet var 8 måneder, huden ble nøttebrun og håret solbreket. Et tidens tegn som fortsatt holder i seg når det gjelder Bjørn Westin. I dag er det nesten for hans varemerke å regne.
Det ble ingen lang skolegang på Bjørn. En av hans lykkeligste dager var da pappa ringte skolen og sa at sønnen hadde sluttet. Det var så ”close on” på eksamenstid på gymnaset, at han av hensyn til egne barn helst ikke vil snakke om det. Derimot snakker han gjerne om den gode følelsen han satt igjen med etterpå, følelsen av frihet og selv være herre over egen tid og eget liv. En følelse han har tatt med seg videre i livet, et kompass han følger og som har gitt ham et lykkelig liv på ære og samvittighet.
Etter endt skolegang, en tid der han bedrev ”hyss med humor” begynte han som snekkerlærling etter militærtjenesten. Sverige gikk bra på den tiden, jobbtilbud ble drysset over hodet på de som likte å røre på seg. Og den kategorien tilhørte Bjørn. Han startet eget firma med en kompis, og sammen snekret de kjøkken, bygde hus og Arlanda flyplass. For den som var villig til å stå på var det penger å tjene. Livet gikk på skinner og man kunne med letthet leve fra hånd til munn. Den store konjukturstigningen krevde ingen langtidsplanlegging, selv om Bjørn hadde noe han gikk og ruget på.

”Det er ikke viktig å vite hva man skal bli, det er desto viktigere å vite hva man ikke skal bli”

        -Det var likevel ikke helt lett å innordne seg etter å ha levd på stranden i sus og dus. Den totale friheten spøkte i tankene og lokket med fine surf bølger og godt vennskap med likesinnede på Gran Canaria, forteller Bjørn.
Året var 1993 da Bjørn og en kompis i Båstad ble enige om å gi Gran Canaria en sjanse til, før det riktige og etablerte livet i Sverige for alvor tok jerngrep om en stakkar. Som sagt, så gjort!

Denne gangen ble det jobbing og overtagelse av en moutainbike utleie, samtidig som han investerte i en leilighet på Bahia Feliz. Dette oppholdet hadde en annen undertone av alvor og seriøsitet. Samtidig traff Bjørn en gjeng svensker som startet opp dykkefirma ”Scandinavian Divers” og de behøvde i aller høyeste grad forsterkning. Nå hadde Bjørn skapt et livsunderlag på Gran Canaria, samtidig som han reiste til København og Stockholm på sommeren og jobbet som snekker.
Gran Canaria var som støpt for en aktiv mann som Bjørn Westin. Selv om Sverige ikke var med i EU ennå, og arbeids- og oppholds tillatelse var en mye større utfordring enn i dag, stod mange dører åpne for en som ikke var redd for å brette opp armene. Det var likevel først da han og en kompis hadde med seg klatreutstyr og dro opp i den kanariske fjellheimen, at Bjørn forstod hvilken rikdom Gran Canaria ennå ikke hadde vist ham.
 

”Jag bruker å bli lei av det meste etter en stund, men vandring har jag aldri blitt lei av. Vandring har alt!”

       -Vi trasket rundt i ulendt terreng, men klatreutstyr over skuldrene og opprevne legger, da vi plutselig kom inn på en flott sti. Det viste seg være en vandringsvei som ganske snart ble krysset av en annen, og som igjen ble krysset av en tredje. Da vi fulgte disse vandringsveiene åpenbarte det seg en utrolig vakker fjellverden som tok pusten fra oss, erindrer Bjørn.

Fra den dagen av tilbrakte Bjørn stadig mer tid i fjellet. Han ble helt besatt. Mange og lange dager brukte han på å følge tusen år gamle forbindelsesveier mellom små landsbyer i fjellet, grisgrendte strøk som plutselig ble tilgjengelig og innbydende. Han som alltid hadde vært ute i naturen, alltid utfordret naturkrefter og egen muskelstyrke. Nå ble det å vandre som en gift….

På denne måten ble firmaet Rocky Adventure født for 20 år siden. Selv om man etter hvert har tatt bort moutainbike utleie og en chill out bar, der man kunne samles over en øl etter en lang tur på fjellet, så lever konseptet på samme måte i dag som for 20 år siden. I dag er det et vandrings firma, med flere kunnskapsrike guider som snur deg med ryggen mot stranden og fører blikket dit opp til den fjellverden du ikke ante at eksisterte. 

BERGTATT

De vakre fjellformasjonene som utgjør midten av Gran Canaria ligger i fire forskjellige klimasoner og har i tillegg til vandringsveier, også en magnifik utsikt, ulikt klima og vegetasjon å by på. Sammen med den fysiske opplevelsen er det mange inntrykk for sansene som gjør turene med Rocky Adventure til noe helt spesielt. I dag fletter Bjørn og hans guider inn vingårder langs veien, små serveringssteder med lokal og kortreist mat. Delikatesser direkte fra gårdbrukerne i fjellet sammen med lokale viner blir aldri feil når kroppen vil ha en pause.

”Målet er intet, veien er alt”

       -Det finns også masse med historie og kultur her oppe i fjellene. Mange av bosettingene langs kysten har oppstått moderne tider, i forbindelse med tomat- og banandyrking. Enda nyere er selvfølgelig turistdestinasjonen. Mens oppe i fjellheimen ligger historien til den opprinnelige urbefolkningen, men også til den eldre generasjonen kanariere som lever i dag, forteller Bjørn Westin.

       -Det finns også masse med historie og kultur her oppe i fjellene. Mange av bosettingene langs kysten har oppstått moderne tider, i forbindelse med tomat- og banandyrking. Enda nyere er selvfølgelig turistdestinasjonen. Mens oppe i fjellheimen ligger historien til den opprinnelige urbefolkningen, men også til den eldre generasjonen kanariere som lever i dag, forteller Bjørn Westin.

Nesten hver eneste dag er Bjørn selv oppe og vandrer i fjellet med sine grupper av friluftsglade mennesker. Han jobber med rene vandringsreiser til øya gjennom Aller Travel i Norge og Wi-resor i Sverige. Da handler det også om overnattinger i fjellet. Men for det meste dreier det seg om enkeltpersoner, par og kompisgjenger som finner frem til hans web-side, eller booker gjennom reisearrangøren. De er her på ferie, og vil oppleve noe annet i tillegg til vann og strand. Folk i alle aldre liker å vandre forklarer Bjørn, dessuten passer det alle, fordi turene har ulike lengder og vanskelighetsgrader. Han innrømmer at nordmenn aldri slutter å overraske ham.

       -Du finner alle nasjonaliteter blant mine vandrere, men for nordmenn virker det som den naturligste sak i verden å vandre kilometer på kilometer, mens praten går livlig, pulsen er under kontroll og nysgjerrigheten er på topp. Det handler ofte om sprekinger i alderen 50 til 70 år, sier Bjørn og rister på hodet.

Selv sier Bjørn at han nå i voksen alder har funnet ro i sjelen. Nå vet han hva han skal holde på med resten av livet, og hvilke verdier hans barn skal få med seg videre. Det å elske naturen og føle seg i ett med krefter, vekster og den roen naturen så generøst deler med seg, er det beste vi kan formidle til neste generasjon, sier han.

       – For min del skal jeg om bena holder, vandre her på Gran Canaria til noen henter meg ned fra fjellheimen for siste gang! Jeg er rett og slett fanget av fjellet!