STRIKKEDESIGNER  Merete Norheim Myrdahl
– elsker Gran Canaria

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Merete Norheim Myrdahl er strikke designer for ukebladet Hjemmet

Hennes arbeidsliv har hele tiden gått parallelt med strikkingen, fram til de to livsførselene krysset hverandre og ble til ett. Nå er Merete en kjent strikke designer i Norge, har gitt ut strikkebøker og jobber nært med ukebladet Hjemmet som publiserer hennes vakre, selvkomponerte plagg.

Etter 20 år i reklamebransjen på prosjektledersiden, sadlet Merete om og begynte like godt på Idrettshøyskolen der hun tok en bachelor i idrettspedagogikk. Inspirasjonen hadde hun med seg etter et sterkt, menneskelig møte på Gran Canaria i 2003. Det var romjul og Meretes første reise til Gran Canaria noensinne. Under sitt opphold på Cato-senteret i desember hadde hun tatt avgjørelsen om å slutte i reklamebransjen og søke NIH. 

På Gran Canaria forankret hun denne beslutningen med god hjelp fra Lasse Gustavsson, den svenske, sterkt brannskadede brannmannen som etter ulykken etablerte et konsept med motivasjonsforedrag under parolen; ”Dine tanker, dine muligheter”. Meretes tanker og drømmer var å en gang få jobbe på denne øya som gav henne så mye kraft og inspirasjon. Hun fordypet seg i fysisk aktivitet og helse, med mer fokus på funksjon enn prestasjon og smatt inn i Grete Roede konsernet der hun fikk fast ansettelse. Men den arbeidsplassen fikk vike da Merete så at Rikshospitalet søkte etter en idrettspedagog i 2014. Søkerne var mange, spenningen stor og gleden desto større da hun fikk jobben som inkluderte et 9 måneders engasjement på Gran Canaria.

Endelig var Merete tilbake der klima er som best og solen skinner som mest, nærmere bestemt i Patalavaca på Gran Canaria og Det Norske Helsesenteret Valle Marina. I en gruppe med 80%  voksne psoriasispasienter, og 20% barn med kronisk lungesykdommer og/eller  astma og allergi fra Rikshospitalet, hadde Merete en viktig jobb å gjøre.

Foto: Svein Brimi/Ukebladet Hjemmet.

LOMA ESTRELLA-kofte er et design inspirert og laget i Arguineguin for ukebladet Hjemmet. Et “must” for alle som elsker stedet!

     – Det var en drømmetilværelse for en som selv har en vond rygg-historie, og har vært en kronisk smertepasient i mange år,  forteller Merete. 

Men så lenge jeg var friskere enn pasientene, så gikk det bra sier hun og bekrefter at hun fortsatt den dag i dag sliter med ryggsmerter. 

Vi treffer Merete Norheim Myrdal på gamle jaktmarker, midt i selveste Arguineguin, der hun “tiner og hviler” som hun uttrykker det. Strikketøyet er en trofast følgesvenn og dras opp av hobbyposen få fort hun setter rumpa ned. Nå jobbes det iherdig på et nytt design i en aske blå omslagsjakke med lekre detaljer langs armene. 

     – Jeg avstår kun fra å strikke i bryllup og på begravelser, ellers er pinner og garn en naturlig del av min tilstedeværelse, sier hun. Videre forklarer hun at hun har ulike arbeider på gang til enhver tid, slik at det alltid er et strikketøy som passer inn for anledningen. Skal det drikkes vin for eksempel, tar hun aldri med seg hvitt garn, for da kan hun ikke senere garantere at det ikke fins spor av rødvin i arbeidet. Stiger gradestokken til uante høyder, byttes store arbeider og ull ut med bomullsgarn og mindre maskeantall. 

Merete og mannen har et stort kontaktnett på Gran Canaria fra den tiden hun bodde og jobbet her med pasienter fra Rikshospitalet i Norge. De 9 månedene ble forlenget og totalt bodde hun på øya i 2 år og jobbet hele tiden tilknyttet det norske helsesenteret Valle Marina. Nå blir det mange gledelige gjensyn med mennesker hun lengter etter. 

Når Merete ikke er tilbake på gamle trakter jobber hun deltid i Norges fineste garnbutikk, om vi får tro henne selv. Fru Kvist i Øvre Slottsgate gir henne en flott kontakt med kunder, kollegaer og garnmateriale.  Og ikke minst en uvurderlig inspirasjon for nye design, som hun leverer til Hjemmets ukeblad, eller samler mellom permer i strikkebøker. 

STRIKK  BUNADSKOFTE, er tittelen på Meretes bok, men også en  oppfordring til alle som vil holde seg varme 17. mai

     -Det å designe startet her på Gran Canaria. Jeg begynte å strikke bunadskofter, et populært tema for ungdommen ikke minst. Etterhvert ble det til en bok som er vide kjent blant strikkere i Norge. 

Hun var rett og slett lei av å strikke rød, blå og hvite Marius gensere på bestilling og ønsket fornyelse. Den gang bodde hun på Loma Estrella i Loma Dos (Arguineguin) og ble smittet av orangefargen som preget anlegget. Det resulterte i et design som mange gjennom Hjemmets ukeblad har strikket, kanskje uten å kjenne til opphavet til navet; Loma Estrella kofte. 

For et par år siden kom den norske filmen “Den tolvte mann” ut på kino. En film preget av krigshistorie, helte status, ramsalt og kalt vann, flukt og barsk norsk vinter. I hovedrollen var den kjekke skuespilleren Thomas Gullestad. I kjølevannet av denne filmsuksessen var det mange som ønsket  å strikke en slik genser til de barskeste i familien. Designet til genseren ble laget av Merete og publisert i Hjemmet til glede for mange strikkere og deres sønner.  I dag er ”Baalsrud genseren” en klassiker i strikkemiljøet. 

     – For meg handler det om å tørre, “jump and the net will appear”, svarer Merete på spørsmålet om hvordan hun kunne ende opp som profesjonell strikke designer. Først drømte jeg om å bli veterinær, men når du bytter ut fysikk og matte med gutter og revy, så forsvinner den studieretningen som dugg for solen. Det ble reklamebransjen, dessuten i en spennende jappetid der saker og ting tok av i trauste Norge. Men det var et vanvittig kjør, en karusell du måtte henge på eller hoppe av. 

Alle har en mulighet til å tenke utenfor boksen, og det gjorde Merete da hun i en alder av 37 år begynte på Idrettshøyskolen og sadlet om til en helt ny karriere. 

Nå strikker hun mellom 8 og 16 timer i døgnet. Bytter på med ulike arbeider så kroppen ikke skal oppleve slitasje, bare glede! Hun jobber med det hun trives aller best med, omgir seg med folk som gir henne energi. 

     – Strikking har samme blodtrykksenkende effekt  som yoga, sier hun og viser fram sin strikkefinger. Den er så slitt at den ikke gav noe avtrykk da hun skulle søke om pass siste gangen. I dag jobber hun hjemmefra og har garnprosjekter strødd utover hele gulvet i huset, når hun ikke er å finne hos Fru Kvist i Øvre Slottsgate i Oslo. Hun deltar også på strikketreff og festivaler, samt holder kurs og foredrag. I høst var hun medforfatter i strikkeboken ”Strikkeskatter fra Sandnes garn”. Men for å klare av alt dette, MÅ hun tilbake til sitt kjære Gran Canaria for å strikke og la seg inspirere under solen i Arguineguin.