La Estrella – Salinetas

 – En ”ukjent” kyststi ved Telde

På en søndag i august kunne vi telle omtrent 150 på tur inn og ut av dalen, mange av dem barnefamilier. Vi skrev også ganske kortfattet om en turmulighet langs Telde-kysten. Her ligger noen småbyer med sine innbydende strandperler på rad og rekke – helt klart ukjente for nesten alle øyferierende skandinaver.
For hvem har hørt om La Estrella, La Garita, Melenara og Salinetas?    

Tekst&Foto: Anita&Birger Løvland

Det finnes også ubebodde strekninger på turen, her ved Melenara..

Startstedet på denne 8 km lange kystturen er byen La Estrella, som ligger rett øst for motorveien GC-1. Det enkleste er å ta bussen fra sørkysten mot Las Palmas, og be den stanse på denne holdeplassen, rett ved en BP bensinstasjon og en gangbro over den sterkt trafikkerte hovedveien. Ved busskuret står et grønt skilt, der SL-01 peker nordover mot Playa de Jinamar og sørover Sendero Litoral Telde. Sendero betyr sti, litoral betyr kyst – med andre ord kyststien i Telde. 
Bufadero de la Garita, kjent vannbasseng i lavamassene sør for La Garita.
La Estrella – Playa del Pozo (4 km).
Følg skiltet bilvei ”La Estrella” rett nord for BP bensinstasjon inn i bygatene. Ta straks til høyre, der det er skiltet blindvei rett frem og til høyre nok en gang, der en neste blindvei fører rett frem.

Gå ned bakken forbi hotellanlegget Bahia Mar. Der en gangvei fortsetter langs en svart sandstrand, står en stolpe med stedsnavnet  Bahia Mar, og med skiltet SL-01 pekende videre mot Playa de San Barondón. Kryss den lite brukte stranden – med den gamle bebyggelsen helt ute på den stupbratte lavakanten – og følg trapper opp til bygatene i den andre enden. Dette er etter 1,5 km fra starten, og med vid utsikt nordover.

Fra La Garita-stranden ser man sørover mot nabobyen Melenara.
Fra den populære Melenara-stranden. I bakgrunnen den lyse Gando-odden ved flyplassen.

Følg den mest kystnære bygaten (rett frem). Den ender som Calle Narcisco ute på en odde, der man ser mot et høyt fyr ytterst på en neste odde. Fortsett på en pen strandpromenade inn mot vakre, 260 m lange Playa La Garita, forbi et minnesmerke over flygeren Jhonander fra krigens dager. Trapper fører ned til stranden, med blant annet Restaurante Galleón ovenfor sandstranden, med også noen andre spisesteder som La Salbina. 

Turen videre følger en bred strandpromenade langs oversiden av stranden, med benker og utsiktspunkter. Ovenfor stranden ligger Lomo de Los Melones, et lite arkeologisk sted med en ”coastal aboriginal settlement”. Gangveien fører gjennom de svarte basaltlavamassene Corral de las Yeguas, der corral betyr gårdsplass og yegua betyr hoppe. Pass å ta den korte sidestien ned mot vannkanten til det kjente vulkanbassenget Bufadero de La Garita, som fremstår særlig tydelig ved lavvann, når vannet forsvinner ut gjennom en undersjøisk kanal. Dette er omtrent 1 km etter La Garita. Følg videre en bred gangvei mot neste by, med stranden Playa del Pozo ved inngangen til byen.

Playa del Pozo – Salinetas (4 km).
Fra Playa del Pozo tar man første vei til venstre – Felix Alvo – og videre inn på gangvei på oversiden av en kjempestor svart sandstrand. Den heter Playa Hombre og er et populært surfested. Fortsett på bilvei ut på et nes med benker, med utsikt bort til fyret. Fra den brede gangveien langs den bare lavakysten videre, fører to trappestier ned til vannkanten, der bølgene fra storhavet bryter skikkelig. Infotavlen Punta del Cassellano – Taliarte passeres.  

Fortsett rundt fyret, etter 6 km fra starten. Her ser man med ett langt sørover mot først en mørk odde med den idylliske lille havnebyen Tufia og bak denne den langt større og lyse Gando-odden rett ved flyplassen. Fly tar ustanselig av på vei nordover. Bakover ser man odden med La Estrella og lengst mot nord skimtes Las Palmas, med halvøya La Isleta. Bak fyret ligger det en stor marina og et industrianlegg. Følg gangveien til høyre for den bommede nedkjørselen og videre på en nydelig strandpromenade inn til den 350 meter lange bystranden Playa de Melenara, med masse badegjester og strandrestauranter. Før gangveien ned på stranden, står infotavlen Mirador paseo de Taliarte, med en statue av havguden Neptun litt ute i havet.

Fortsett videre rundt en liten odde – man kommer da ned på Playa de Salinetas, med strandrestauranter også her. Dette er en mindre strand, med en neste infotavle her. Videre sørover ligger det et stort industrianlegg.

8 km vakker kyststi forbi idylliske små havnebyer og sandstrender er unnagjort, og det er naturlig å avslutte her. En viss logistikkmessig utfordring er det å komme videre. Fra infotavlen er det en kort sidegate opp til den store avenyen gjennom Salinetas, som ikke har fast drosjeholdeplass. Det tok imidlertid ikke mange minutter før en forbipasserende drosje tok oss videre til flyplassen, med stadige bussmuligheter tilbake til sørkysten.

EKSTRATUR: Telde – La Estrella (6 km).  Det er – som en 6 km lang ekstrastart på turen – også mulig å gjøre det vi gjorde, nemlig å starte i San Juan, den nordligste bydelen i Telde. Det anbefalte turkartet er greit å ha både til denne starten og også resten av turen. Utgangspunktet fra Telde er i så fall en stor CEPSA bensinstasjon der GC-80 starter med en bro over dalen Barranco de Telde. Fra starten på broen går man ned en steinete gangvei og følger stien Sendero Turístico Barranco de Telde nedover høyre side av dalen. Etter vel 4 km går man under GC-1 og videre ned til kysten. Her følger man (skiltet) en for det meste støvete grusvei sørover til La Estrella, der sykehuset Hospital Ciudad de Telde er tydelig når man nærmer seg byen. En grusvei med palmer fører inn til bybebyggelsen, rett ved den nevnte bussholdeplassen. Dette er etter vel 6 km fra Telde. Strekningen mellom Telde og La Estrella kan imidlertid naturmessig ikke kalles noen ”höjdare”.

Turguide til Gran Canaria Sør utkom vinteren 2017. Den beskriver 44 turer i det varierte turområdet mellom kyststrekningen Playa Güigüi – Bahía Feliz og Roque Nublo / Pico de las Nieves øverst på øya. Den er til salgs i Den Norske Klubben i Arguineguín og koster 30 euro. Se omtale av denne og andre turguider på www.dreyersforlag.no.

Turkart Gran Canaria

Det avbildede turkartet er det desidert beste over Gran Canaria. Det er til meget god nytte på enhver tur på øya. Siste reviderte utgave kom høsten 2018. Det koster 13 euro og er blant annet til salgs i Den Norske Klubbben i Arguineguín på hverdager mellom 10 og 13.

Playa La Garita

Play Del Pozo

La Estrella

Salinetas

Playa Melenara

Gando Udden