Via ferrata
Gran Canarias järnväg är redan byggd!

För att visa att Gran Canaria är så mycket mer än sol och bad fortsätter vi på Rocky Adventure vår artikelserie om vandring och äventyr på Gran Canaria, där ni får följa med oss på olika vandringsleder runt ön. Vi vill genom denna serie ge Gran Canaria med sitt stora urval av vandringsleder, den plats den förtjänar, som en av de vackraste och mest intressanta platser att vandra på i Europa. 

Tekst og bilder av: Rocky Adventure
www.rockyadventure.com

Utsikt ner mot Maspalomas

Här finns leder som passar både ovana och erfarna vandrare och vår förhoppning är att många fler ska kunna få uppleva den fantastiska naturen och det vi tycker är det riktiga Gran Canaria. Här finns mer än 800 km vandringsled.

Ett fint sätt att upptäcka mer av denna vackra ö är att prova på någon av öns via ferrator.

Via ferrata betyder järnväg på italienska och kan bäst beskrivas som en klätter/vandringsled i brant terräng vars framkomlighet underlättats genom dragning av vajrar och konstgjorda steg och grepp.  Ibland kan även stegar förekomma.  Via ferrata är en blandning av klättring och vandring och har i dag vuxit till en mycket populär friluftsaktivitet . Till skillnad från klättring där man ofta säkrar och ansvarar för en medklättrare, ansvarar du här bara för din egen säkring. Du använder en vanlig klättersele och en specialsäkring med 2 karbinhakar (zyper), som du hela tiden flyttar med dig under klättringen och säkrar i vajrarna. Man graderar lederna från A-E i svårighetsgrad. 

Klättrare på klippväggen

Nivå A är mestadels vandring med kortare vajerförsedda passager. Säkring oftast inte nödvändig medan nivå E är nästan ren klättring med svåra vertikala passager med överhäng, få viloställen och mycket ansträngande. Klara fördelar om man använder klätterskor och har klättervana . I dag finns uppemot  1 700 via ferrator i Europa, de flesta  ligger i Alperna.

På Gran Canaria har vi 5 via ferratas i olika svårighetsgrad. Från Agaete på nordsidan kan man vandra och klättra upp till Tamadabaskogarna med hjälp av en led som döpts till La Guagua (Bussen), svårighetsgrad C. En led som tar ca 3-4 timmar med en höjdskillnad på 600m-1.040m som i och med det är Spaniens längsta via ferrata.

I bergen bakom Bahia feliz på den södra delen av ön, långt in i en dalgång finns en fin led som heter  Primera Luna (Första Månen), svårighetsgrad D-E.

Klättrare
Björn på klippväggen

Den här leden är mer klättring än vandring Om man ska ge sig ut på denna led så bör man absolut inte lida av svindel. Flera passager klättras på tåspetsarna med ett par hundra meter ned till marken. Känslan är total, pulsen hög av adrenalinet som pumpar i ådrorna. Jag tror faktiskt att det är det som är belöningen. 

På vägen upp passerar vi grottor som agerar naturliga rastplatser till oss.  Efter en timmes klättring  andas vi ut på toppen och njuter av den hissnande utsikten.

Tycker du att det här verkar för vilt så kan du alltid följa med oss på någon av våra fantastiska vandringsturer.  Rocky Adventure arrangerar vandringsturer  varje måndag, onsdag och fredag på olika platser runt Gran Canaria. Hos oss kan man låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor. Vandrarskor har vi till uthyrning.

Boka din vandring eller få mer information: www.rockyadventure.com

Ni når oss på telefon varje dag mellan
kl 10:00-20:00 (+34) 615 93 25 89

Avancerad klättring
Utrustning runt midjan
Björn på klippväggen