Pico de Suecia

7 km oppe i fjellene nord for San Agustín ligger svenskenes svar på ”Norskeplassen” – La Plaza Noruega, ovenfor Arguineguín.

Stedet heter ”Svensktoppen” – Pico de Suecia, og ble for et par år siden etablert av Björn Westin i Rocky Adventure på Lomo de la Palma, en av de mange ryggene mellom større og mindre daler i området.  Høydedraget ligger mellom dalene Barranco del Toro og Barranco del Tariscal. På de lokale kartene heter toppen Alto de la Vega, der alto betyr høyde og vega betyr fruktbar slette.

Tekst&Foto: Anita&Birger Løvland

Grupp med vandrare

Start turen fra det store kjøpesenteret Centro Comercial i San Agustín, der gangbro fører over Carretera de Mogán (GC-500), På sørsiden av hovedveien, rett øst for rundkjøringen, står Dalahästen. Monumentet ble avduket 9.  november 2012 for å markere at det var 50  år siden svenske pionerer startet turismen her sør på Gran Canaria.

Fra gangbroen følges veien Calle de las Margaritas til høyre. Ta etter snaue 100 m  gaten opp til venstre, rett før storhotellet Gloria Palace (med praktfull utsikt fra uterestauranten på taket – anbefales). Fortsett på grusvei i tunnel under motorveien GC-1 og ta vel 50 meter etter tunnelen en bratt sti opp til venstre mot en strømmast. Stien krysser en ødelagt vannrenne og fører opp på et flatere platå. Man man kan allerede nå skimte Pico de Suecia oppover i høyden, på omtrent 700 meters høyde.

Birger med flagga på toppen

Stien fører frem til en grusvei som kommer fra venstre, ved masse henslengte plastrør og plankebiter. Fortsett rett frem i 20 meter og ta her veien til venstre, slakt oppover på venstre side av to strømmaster og under to kryssende strømledninger.

I et veidele tar man til venstre mot en brattere dal, idet man nå mer og mer går oppover mot det som preger landskapet videre: buskvegetasjon. Samtidig mister man nå mer og mer utsikten bakover mot Maspalomas. Veien fører over en liten bakkekam og ned i dalen Cañada de las Veredas, som grusveien følger oppover til det som er et viktig punkt for turen videre. Idet veien slutter med en slags ”rundkjøring” før den bratte dalen rett frem, Barranco del Toro, fortsetter man på en sti opp mot høyre, på høyre side av noen murblokker. Etter bare 100 m stigning kommer man inn på en tydeligere sti ved en steinvarde.

Man følger nå stien oppover ryggen, forbi en markert steinvarde og ser nå opp til Pico de Suecia med sin steinvarde. Følg ryggen opp til toppen, de siste 200 meterne uten tydelig sti. 30 m innenfor varden er det en tydelig steinmur på tvers, men hva den representerer vet man ikke sikkert. Kanskje en eiendomsgrense? 6 km videre oppover i høyden ser man det høyeste punktet i området, 1129 m høye Amurga, rett sør for landsbyen Fataga.

Lengden på turen er cirka 7 km – så dette er en solid dagstur. Ta en velfortjent hvil og nyt medbrakt mat og drikke. Beregn 2 liter væske til hver person – og pass på solbeskyttelse på klare dager. Utsikten er fantastisk nedover mot sørkysten, med blant annet sandstrendene ved Maspalomas. 12. februar 2013 ble det lagt en bok i varden, der alle besøkende må skrive inn navnet sitt.

Tilbake på startstedet, kjøpesenteret i San Agustín, anbefales et bad. Da er det greit å vite at kjøpesenteret ligger rett ved sandstranden Playa de las Burras. GOD TUR!

Topptur til Pico de Suecia fra San Agustín

  • 14 km tur-retur
  • 4 1/2 – 5 timer tur-retur
  • 700 høydemeter oppover og nedover
BIld på karta över turen

Shopping center San Agustin

Gloria Palace

Calle Las Margaritas

Pico de Suecia