“El Roque”
Världens ände.

För att visa att Gran Canaria är så mycket mer än sol och bad fortsätter vi på Rocky Adventure vår artikelserie om vandring på Gran Canaria, där ni får följa med oss på olika leder runt ön. Vi vill genom denna serie ge Gran Canaria med sitt stora urval av vandringsleder den plats den förtjänar, som en av de vackraste och mest intressanta platser att vandra på i Europa. Här finns leder som passar både ovana och erfarna vandrare och vår förhoppning är att många fler ska kunna få uppleva den fantastiska naturen och det vi tycker är det riktiga Gran Canaria. Här finns mer än 800 km vandringsled.

Text och bild Björn Westin
www.rockyadventure.com 

Bild från en Rocky vandring

Tamadaba
Ett bra ställe att vandra på är uppe i Tamadaba, ett stort bergsmassiv som sträcker sig från havet upp till nästan 1500 möh på den nordvästra sidan av Gran Canaria.

Efter att spanjorerna tagit över Gran Canaria i slutet av 1400-talet började man avverka skogen. Skövlingen slutade inte förrän en bit in på 1900-talet, trots att man hade fridlyst skogen redan runt 1880. Man” lyckades” 

Tamadaba skogen

avverka 90% av all skog som växte på ön.  Idag har man återplanterat skogen till stor del.

Till Tamadaba området  nådde aldrig den här skövlingen, så här kan man idag vandra omkring i den ursprungliga skogen.

Det är inte bara den gamla pinjeskogen som gör Tamadaba unikt.  Här uppe i de fuktiga skogarna trivs flera av öns endemiska växter och skägglaven hänger meterlång ner från träden. Många fina vandringsleder startar också här uppe.

Tamadaba skogen

Roque Faneque
En relativt enkel men helt fantastisk led startar vid skogvaktarnas hus och tar oss ut på en bergskam och så småningom ut till klippan Roque Faneque . Det är skyltat och leden är fint anlagd och lätt att följa. Att ta sig längst ut på klippan kräver ett visst mod och brist på höjdrädsla. Men belöningen är oslagbar!

Det som gör den här leden så fantastisk är framför allt vyerna, du ser ut över Atlanten, Tenerife och lands- och fiskebyarna som

Roque Faneke

ligger långt nedanför dig. En känsla av total frihet. Det är svårt att i ord  beskriva vyerna och hur vackert det är, det måste upplevas. Startar man vid skogvaktarhuset så tar det bara ca 1 timme att vandra ut till klippan.

Björn ser på utsikten

Vi använder bara den här leden på våra vandringsresor då vi bor i närheten och då förlänger vi den till en vandring runt 4-5 timmar. Om man kör hit från Playa del Ingles tar det lite över 2,5 timmar på de slingrande bergsvägarna.

När man väl är har uppe så vill man inte missa solnedgången  som är något av det vackraste man kan uppleva. Nu när ni har kommit så här långt så är det lika bra att fortsätta äventyret och övernatta i en grotta. Låter det spartansk? Icke! I grottorna finns alla bekvämligheter som man kan tänka sig. Läs mer på sidan www.artenatur.com

Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med kartor, proviant, varma kläder och bra skor, (gymnastikskor går utmärkt,) då väderförhållanden snabbt kan ändras.

Rocky adventure arrangerar vandringar varje mån, ons och fredag på olika platser runt Gran Canaria. Hos oss kan man låna ryggsäckar, vandrarstavar och vindjackor. Vandrarskor har vi till uthyrning.

Boka din vandring eller få mer information: Ni når oss på telefon varje dag mellan kl 08:00-20:00 (+34) 615 93 25 89
www.rockyadventure.com

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 11)