Mogán Big Band på besøk i Farsund. Lengst til høyre på bildet; konfransier og perkusjonist Mette Børresen i kanarisk folkedrakt.

Marcos García Guerra er dirigent og leder av Mogán Big Band.

Musikere fra Mogán på Sørlandsturné

– En drøm som gikk i oppfyllelse, og som frister til gjentakelse…

Mogán Big Band består av 35 musikere i alderen 13 til 79 år, blant dem nordmannen og sørlendingen, Arvid Tollisen. Storbandet kommer fra den velkjente turistperlen Mogán sørvest på Gran Canaria, et bevinget og høyt elsket feriemål for tusenvis av nordmenn. Mens solhungrige nordmenn inntar deres hjemkommune, være seg Puerto Rico, Mogán, Amadores eller Arguineguín, nyter av et fantastisk mikroklima, og bretter seg ut på innbydende solstoler langs kyststripa, la disse kanariske musikerne ut på turné på Sørlandet, hvor de besøkte Birkeland, Flekkefjord, Farsund og Lista. 

     -Det ble mye typisk populærmusikk, både kanarisk og spansk, forteller Tollisen som også vil nevne at russiskfødte Elena Bottolfsen var gjesteartist og solist på konsertene.

Det var den første uka i juli som Mogán Big Band fra den velkjente turistkommunen satt seg på flyet som skulle ta dem til Stavanger via Málaga. En spennende reise for mange kanariere som riktig nok kjente til ferierende nordmenn og norske musikere på Gran Canaria, men som aldri før hadde satt sine ben utenfor øygruppen, langt mindre foretatt en slik langreise til et ukjent land der langt i nord. 

Hele 33 musikere og 12 medreisende tok imidlertid turen nordover for å spille fire gratiskonserter fra Flekkefjord i vest til Birkeland i øst, med Farsund/Lista som base under oppholdet. På norgesturneen var planen å spille typiske populærkonserter, men med stor vekt på at programmet avspeilet hvor de opprinnelig kom fra. Det ble derfor både kanarisk og spansk musikk å høre. 

     –”Asociación Musical Serafín Zubiri Mogán Big Band” er det lange og vanskelige navnet på orkesteret jeg har stor glede av å få være med i. Serafín Zubiri er en anerkjent blind spansk sanger som vi har vært heldige å få samarbeide med og som er orkesterets fadder. Vi bruker vanligvis navnet Mogán Big Band, forteller Arvid Tollisen til Dag&Natt. 

Arvid Tollisen fra Kristiansand spiller gitar i ren Sørlandsidyll under en sosial samling i Eikvåg utenfor Farsund.

De fleste av musikerne er fra Gran Canaria, men også noen få utlendinger, deriblant fire-fem norske er med i Mogán Big Band. I flere tilfeller er to generasjoner fra samme familie representert. Orkesteret ble grunnlagt i 2006 og har hele tiden vært under ledelse av den dyktige dirigenten Marcos García Guerra fra Telde på Gran Canaria. Og det er nettopp hans enestående historie som etter en lengre modningsprosess, har ført til denne Norgesturen.

Marcos García, som direktør for den offentlige musikkskolen i Mogán, tok i 2006 kontakt med Den Norske Skolen og Alf Moen som den gang var rektor, med et ønske om sammen å starte et orkester. Han hadde hørt at Moen selv spilte tuba, og ønsket  en musikalsk fusjon mellom det norske og det kanariske. Og slik ble det. Mogán Big Band ble grunnlagt og har siden den gang holdt dørene og muligheten åpen for norske elever, foresatte og lærere som ønsker å samspille. 

      -Faktisk er det slik at vi har fått masse drahjelp fra det norske miljøet som har inspirert oss og delt med seg av sin kunnskap, være seg som musikklærere eller også pensjonerte musikere og andre som har en instrumentell hobby, sier Marcos García Guerra.

Marcos García Guerrra forteller at han og kona Monse var på bryllupsreise i Norge i 2011. Fra en Cruisebåt fikk de oppleve fjorder og fjell. Han forelsket seg i “The Land of the Midnight Sun”, og slapp aldri drømmen om å få komme tilbake, og da kanskje med storbandet han er dirigent for. Planene om en turné i Norge har derfor vært en drøm i årevis som nå altså har blitt realisert. 

     -Og for en drøm, og for en mottagelse vi fikk, sier norske Mette Børresen som spiller fem forskjellige rytmeinstrumenter i orkesteret, og er konferansier når orkesteret holder konserter.

Mette Børresen har vært fastboende på Gran Canaria i en mannsalder. Hun snakker spansk med kanarisk aksent, har norsk blod i årene men et hjerte som banker for Kanariøyene. Det var ikke uten en god porsjon stolthet hun kunne vise fram fedrelandet sitt til sine kanariske venner og på samme måte selv få oppleve Norge gjennom kanariske øyne. Folk  stilte opp til trengsel på samtlige konserter, og blant publikum var det flere kjente fjes å spore. Nordmenn de kjente igjen fra ferieopphold på Gran Canaria, og som nå ikke ville gå glipp av en kanarisk konsert på hjemmebane. 

Mye folk møtte fram da Mogán Big Band holdt på torget i Farsund.

     – Vi ble møtt med så mye vennlighet og generøsitet både fra publikum og vertskap, at brystet holdt på å sprekke av glede og takknemlighet. Spesielt vil jeg nevne vårt vertskap på Lista fly- og næringspark som bare var helt magisk. Mine kanariske venner var selvfølgelig over seg av begeistring for måten de ble mottatt på, for alle tilskuerne som møtte opp på konsertene, men også selvfølgelig for denne unike muligheten og opplevelsen det var å besøke Norge. Spesielt fasinerte var de av all grønske og frodighet i et landskap så forskjellig fra deres eget. En annen favoritt ble helt klart H-melk og melkesjokolade, som de tømte nærbutikkenes lager på i en fei, sier Mette og ler. 

Tilbake på Gran Canaria prates det livlig om alle gode og spennende minner fra sommeren og Norgesreisen. Mette forteller at det selvfølgelig frister til gjentagelse, men at det krever mye organisasjon og økonomiske ressurser for å kunne foreta en slik reise. Denne gangen gikk både øyrådet (El Cabildo) samt kommunen (Ayuntamiento de Mogán) inn med økonomisk støtte. I tillegg er man avhengig av en frivillig hjelp til organisering fra folk i Norge som kan legge til rette for opphold, reiseruter og konserter. 

     -Men ingenting er umulig, og det er mye vakkert i å drømme, sier en fornøyd Mette Børresen.

Hvert år bidrar Mogán Big Band til den norske 17.mai feiringen, nettopp i Mogán kommune, der den Norske Skolen holder til. Da går de først i 17. Mai toget og sørger for den rette stemningen for skolebarn og ellers alle andre nordmenn som ønsker å markere dagen. Selv om 17. Mai ikke er en spansk helligdag, sørger dirigenten for at ungdommene får fri fra skole, mens flere andre musikere sågar må ta seg fri fra jobben. 

For å kunne gjennomføre turen til Norge fikk Mogán Big Band god støtte fra myndighetene på Gran Canaria, også rent økonomisk. Det ble lagt vekt på at turen skulle være kulturutveksling og en vennskapsbygging. 

     -Overalt på Sørlandet har vi møtt stor velvilje hos våre verter. I Flekkefjord ble de mottatt av ordfører Jan Sigbjørnsen i spissen. I Farsund ble de invitert av kultursjef Inge Eikeland til å delta på fyrfestivalen på Lista fyr, samt å spille ved skipsanløpet til M/S Gamle Oksøy. På Birkeland ble vi mottatt av storbandleder og komponist Geir Knutson som var stor stas. På samtlige steder vi var, ble vi dessuten forsterket av noen lokale musikere, forteller Arvid Tollisen. 

Marcos García vil gjerne legge til at reisen til Norge aldri hadde latt seg ordne uten de nordmenn som tråkket vei. Både medlemmer i Mogán Big Band som brukte sin familie og nettverk for å legge til rette for oppholdet i Norge, men også de som spontant åpnet dører da de ankom. 

– I tillegg til være kulturutveksling og en vennskapsbygging, har det styrket båndene innad i bandet og for alltid knyttet oss sammen som en familie, sier han til Dag&Natt.